Cemal Süreya, İkinci Yeni şiir akımının önde gelen temsilcilerindendir. Şairin ilk kitabında yer alan ve en bilindik şiirlerinden olan Üvercinka, İkinci Yeni'nin genel özelliklerinin yanında Cemal Süreya'dan bazı izler taşır.
İnsanın tekdüze bir canlı olmadığını ve onun tüm yönleriyle şiirde yer alması gerektiğini savunan şair, “Üvercinka”da aynı anda birden çok duygu, konu ve anlama yer vererek şiirin çok boyutlu olmasını sağlar.
Üvercinka, Cemal Süreya'nın 1958'de Yeditepe Yayınları tarafından yayımlanan ilk şiir kitabıdır.
Cemal Süreya (1931-1990) Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nda Muzaffer İlhan Erdost'un taktığı adla “İkinci Yeni” akımının en güçlü şairlerindendir.
Yazar bir süre beraber olduğu kadın için Üvercinka adını kullanmaktadır. Bu yoğun ve tutkulu aşk sürdüğü sırada Seniha Hanım hamiledir. Aylar sonra çocuk doğmak üzereyken, Cemal Süreya bir karar vermek zorunda olduğunu hisseder ve Üvercinka ile ayrılma kararı alır.
İlgili 31 soru bulundu
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin şairlerinden biridir.
“Üvercinka” şiiri, bir aşk şiiri olarak dikkati çeker. Yedişer mısralı beş bölümden oluşan şiirde, “Afrika dâhil” mısrası bu birimleri hem biçimsel, hem de anlamsal bakımdan birbirine bağlar. Şair sevgilisiyle yaşadığı anları anlatırken anı ve çevreyi onunla birlikte ele alır.
Cemal Süreya, İkinci Yeni hareketinin önde gelen şairlerindendir.
Cemal Süreya, şiir dışında eleştiri, deneme, mektup, portre türünde eserler yazmıştır. Çeviriler yapmış, çocuklar için yazılar yazmış ve antoloji hazırlamıştır. 1976 yılında yayımladığı Şapkam Dolu Çiçek'le adlı kitabında edebiyat, sanat, şiir ve şairler hakkındaki düşüncelerini dile getirmiştir.
Nazım Hikmet: Oğlak. Cemal Süreya: Aslan.
Üvercinka Kitap Açıklaması
Üvercinka, Türkiye'de modern şiirin ifadesine yeni bir soluk getirecek olan genç bir şairin 1958 tarihli ilk kitabı; İkinci Yeni'nin kırılma noktalarından biri.
içindeki şiirlerde sıkça kullanılan kırmızı, beyaz ve mavi renklerinden başka bir renk adına yer verilmemiş şiir kitabı. edebiyat tarihçileri araştırsın.
Türkiye şiirinin ele avuca sığmaz şairi Cemal Süreya, 28 yıl önce, 9 Ocak 1990'da 59 yaşındayken hayata veda etti. ARTI GERÇEK- Cemal Süreya, Alevi Kürt-Zaza bir ailenin ilk çocuğu olarak 1931 yılında Pülümür'de dünyaya geldi. Nüfus kayıtlarında adı-soyadı Cemalettin Seber'dir.
Şiir, sözcüklerin düz anlamlarına ek olmak üzere ya da bunların yerine başka anlamlar oluşturmak için dilin ses estetiği veya ses sembolizmi ve ölçü gibi estetik ve ritmik özelliklerini kullanan bir edebiyat türüdür.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Garip akımının şiir anlayışına tepki olarak doğmuş ve büyük bir şair topluluğu tarafından benimsenmiştr. İkinci Yeni şairlerinin en belirgin özelliği okuyucunun hayal dünyasında farklı çağrışımlar meydana getirebilmek için şiirlerinde Türkçenin kuralları dışına çıkmalarıdır.
Cemal Süreya'nın asıl adı Cemalettin Seber'dir. Kendine vermiş olduğu ad ve soyadı ise Cemal Süreyya'dır. Soyadındaki bir tane y harfini Sezai Karakoç ile girdiği iddiayı kaybettiği için sildirmiştir.
2003 yılında yemek borusu kanseri nedeniyle vefat eden yazarın kabri Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır. Evli olduğu sırada Cemal Süreya ile aşk yaşayan Tomris Uyar'a aynı zamanda Edip Cansever de aşıktır.
Cemal Süreya En Güzel Kitapları
Şairin başyapıtları arasında bulunan “Üvercinka”nın 1958 yılında Yeditepe Şiir ödülünü aldığı ve 1966 senesinde “Göçebe” adlı eseri sayesinde Türk Dil Kurumu Edebiyat Ödülü'ne sahip olduğu vurgulanmaktadır.
İKİNCİ YENİ ŞAİRLERİ
Bu şairler İlhan Berk, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Sezai Karakoç'tur.
Serbest nazım ve toplumcu şiir, 1920 – 1960 yılları arasında etkili olan şiir hareketi. Başlıca temsilcileri: Nâzım Hikmet, Rıfat Ilgaz, Aziz Nesin, Ceyhun Atuf Kansu, Ahmed Arif, Ercüment Behzat Lav, Arif Damar, Şevket Süreyya Aydemir, Vedat Nedim Tör, Enver Gökçe, Şükran Kurdakul ve Mehmet Başaran'dır.
İkinci Yeni akımı Birinci Yeni akımı ile zıt bir anlayışa sahiptir. Bu edebi bakış açısına sahip olanlar, şiirin her zaman üstün bir sanat olduğunu düşünerek, karmaşık ve süslü bir dil kullanmışlardır. Onların derdi toplumsal meselelere hitap etmekten çok, sanat icra etmek olmuştur.
Göçebe, Cemal Süreya'nın Nisan 1965'te, DE Yayınevi tarafından yayımlanan şiir kitabıdır.
Cemal Süreya (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul) ya da gerçek adıyla Cemalettin Seber, şiir, mektup, antoloji, çeviri, deneme, günlük, inceleme ve söyleşi türlerinde 22 adet eser kaleme almış İkinci Yeni şiir akımının usta kalemi Türk şair, yazar ve çevirmendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri