Üvey kardeşler kişinin mirasçıları olamazlar.
Üvey Çocuğun Miras Hakkı
Eşlerin önceki evliliklerinden olan çocukları, sonradan evlendikleri eşin mirasçısı olmaz. Yani üvey anne veya üvey babadan üvey çocuğa doğrudan miras geçmez. Üvey anne veya babadan ilk evlilikteki çocuğa miras geçmesi için önce eşin ölerek sağ kalan eşe miras bırakması gerekir.
Öz olan çocuklara miras düşer, üvey çocuklar mirastan pay alamaz. Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri cereyan etmez.
Dolayısıyla, kardeşlerin yasal mirasçı olabilmeleri için birinci zümrede hiçbir mirasçı bulunmaması gerekir. Mirasbırakanın altsoyu yoksa ikinci zümre başı olan mirasbırakanın anne ve babası mirasçı olur. Anne ve babanın hayatta olması halinde zümre başı olduklarından dolayı mirasbırakanın kardeşleri mirasçı olamaz.
Miras bırakanın anne ve babasının her ikisi de sağ ise, anne ve baba ikinci zümrenin başı olduklarından dolayı miras bırakanın kardeşlerine miras kalmayacaktır. Ancak anne veya baba ya da her ikisinin birden miras bırakandan önce vefat etmiş olması halinde miras bırakanın kardeşleri eşit paylarla mirasçı olacaklardır.
İlgili 32 soru bulundu
hukuki açıdan; aynı anneden farklı babadan olan ile aynı babadan farklı annelerden olan çocuklar kardeştir, öz kardeş. farklı anne babalardan dünyaya gelmiş, ancak anne babaları evlenmiş kişiler üvey kardeş olarak tanımlanır.
Hukuki açıdan, aynı anne ve babadan, olan kardeşlerin tümü, mirastan eşit şekilde pay alma hakkına sahiptir. Miras bırakan kişinin bekar ve vefat etmiş olması ayrıca hiçbir mirasçının olmaması durumlarında, bekar kardeşin mirası, kardeşler arasında eşit şekilde paylaşılır.
Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar.” Yargıtay 14.Hukuk Dairesi de 2017/2282 Esas, 2021/892 Karar sayılı ve 15.02.2021 tarihli kararında “4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 314/2. maddesine göre evlatlık evlat edinene mirasçı olur.
Eş ile birlikte diğer yasal mirasçılar da mirastan pay alacaktır. Eğer mirasbırakan öldüğü anda evli değilse ve çocuğu da yoksa, mirası üstsoya geçecektir. Buna göre ölen kişinin mirası ½ annesine, ½ babasına geçecektir. Anne ve/veya babası hayatta değilse, onların çocuklarına miras hakkı geçecektir.
Viraset kelimesinden türetilen vâris sözcüğünün ilk anlamı mirasçıdır. Kendisine anne babasından ya da yakın akrabalarından miras kalan kişilere vâris denir.
Kardeşlere mallar, öncelikle vasiyete göre pay edilir. Vasiyet olmaması durumunda kardeşler arasında miras paylaşımı, karşılıklı anlaşma çerçevesinde yapılabilir. Aksi durumda paylaşım, Miras Hukuku çerçevesinde yapılır. Vefat eden murisin eşi hayatta ise, mirastan pay alabilir.
Boşanmış Olan Eş Ölen Eşin Babasından Miras Alabilir Mi? Sadece evlilik birliği sürerken vefat eden eşin babasından kalan mirasa sağ kalan eşi ortak olabilir. Boşanmış olan eşler, babadan kalan mirastan pay alamaz. Ancak boşanma davası sürerken vefat eşin mirasından pay alınabiliyor.
Bu açıdan kardeş ifadesini kullanmak yanlış anlamaya neden olabilir. Buna göre, senin de o kızımızın da anne ve babanız farklı olduğu için -başka bir engel yoksa- evlenmeniz helaldir, ikiniz de uygun görüyorsanız evlenebilirsiniz.
Kısaca, üvey kızın annesi ile mücerred nikâh akdi yapılması, cinsel ilişki olmadıkça üvey kızla bu erkek (üvey baba) arasında bir haramlık doğurmamaktadır. Üvey çocukla üvey anne veya baba arasında nafaka ve miras hükümleri cereyan etmez.
Yarı yarıya miras bu şekilde bölünür. Anne ve baba sağ değilse o zaman ölen kişinin kardeşleri anne ve baba üzerinden dolaylı mirasçı olular. Kardeşlerin de sağ olmaması ama onların çocuklarının olması durumunda ölen kişinin yeğenleri amcalarının veya dayılarının mirasından pay alabilirler.
Kararda şöyle denildi: "Evlat edinen ve hısımları, evlatlığa mirasçı olmazlar. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunun 314/2. maddesine göre evlatlık evlat edinene mirasçı olur. Aynı kanunun 500. maddesi hükmüne göre ise evlatlık ve alt soyu sadece evlat edinen yönünden kan hısımı gibi mirasçı olur.
Buradaki "en yakın mirasçılar" kavramıyla anlatılmak istenen, murisin ölümünde ilk bakışta ve doğrudan doğruya mirasçı sıfatına sahip olan yasal mirasçılardır.
Mirasçılık belgesi çıkarmak için, mirasçıların tümünün birlikte başvurması gerekmez, her bir mirasçı birbirinden bağımsız olarak başvurabilir ve belgeyi alabilir. Veraset ilamını, mirasçılar haricinde, miras bırakanın alacaklıları da alabilirler.
Kanun koyucu yasal mirasçıları saymıştır. Bunlar kan hısımları(altsoy, ana-baba, büyük ana ve büyük baba, evlilik dışı hısımlar), sağ kalan eş, evlatlık ve devlettir. Kısacası toplamda 4 grup yasal mirasçı bulunmaktadır. Altsoy vefat eden kimsenin kanuni olarak tanımlanmış yasal mirasçısıdır.
Varisten korunmak için;
Yürüme, yüzme, bisiklet, gibi sürekliliği olan hareketleri tercih edin. Yaz aylarında uzun süreli güneş banyolarından kaçının. Bir saatten daha uzun süre oturmayın ya da ayakta kalmayın. Gün içerisinde birkaç kez bacakları yüksekte tutmak yararlıdır.
Genetik temeli olmakla birlikte beslenme ve yaşam tarzı varis gelişiminde büyük rol oynar. Kilo, uzun boy, uzun süreli kabızlık-ağır yük kaldırma gibi karın içi basıncı arttıran durumlar, ayakta uzun süre kalma veya uzun süre oturma, dar kıyafetler ve topuklu ayakkabı riski arttırır.
Varis hastalığı yaygın olarak genetik yatkınlık nedeniyle ortaya çıkan bir hastalık olduğu için 20 yaş gibi genç bir yaşta dahi ortaya çıkabilir. Varisin ortaya çıkmasına neden olan faktörler bu hastalığın erken yaşta ortaya çıkmasına neden olabilir.
İkinci eşin mirasını yüzdelik dilim olarak hesaplarsak bu durumda anne ve babanın payı %50'dir. Dolayısıyla anne öldükten sonra mallar yarıya bölünmüş ve annenin hakkı çocuklara kalmıştır. Kalan 5 50 ise babanın ölümü sonrasında yeniden çocuklar ve ikinci eş arasında bölüşülür.
Medeni kanunumuza göre evli olmayan ve çocuğu bulunmayan murisin mirasının ana ve babasına geçeceğini hüküm altına almıştır. Söz konusu maddeye göre: “Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Hukuki açıdan, aynı anne ve babadan, olan kardeşlerin tümü, mirastan eşit şekilde pay alma hakkına sahiptir. Miras bırakan kişinin bekar ve vefat etmiş olması ayrıca hiçbir mirasçının olmaması durumlarında, bekar kardeşin mirası, kardeşler arasında eşit şekilde paylaşılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri