Kan yapıcı özelliği vardır. Kabızlık sorununu giderir. Ayrıca Üvez çiçeklerinin arıcılıkta da oldukça önem taşıdığı bilinmektedir.
Yapılan araştırmalarda üvez meyve kurusunun kaynatılıp içildiğinde ya da yenildiğinde yapraklarının kabız yapıcı etkisi bilindiğini anlatan Prof. Dr. Gerçekçioğlu, ''Taze meyvesi de bol tüketilirse müshil etkisi gösterebilir.
Üvez meyvesi dalından koparıldığında sert olur ve bu şekilde yenilmeye çalışıldığında tadı çok kötüdür ve boğucudur. Meyve, kahverengi bir renk alana dek oda sıcaklığında bekletilerek marmelat kıvamına geldiğinde yenmelidir.
Sorbus sözcüğü Latince "Sorbum" sözcüğünden gelir ve "meyve" anlamı taşır. Anadolu' da üvez ismi sadece Sorbus domestica türü için kullanılır. Diğer üvez türlerinin yaygın adı "geyicek elması, geyik elması, kuş elması ya da kuş armutu" şeklindedir.
Tansiyonu ve kan şekerini dengeleyebiliyor
Tansiyonu ve kan şekerini düşürücü bir etkide bulunuyor.
İlgili 17 soru bulundu
İtiraf edelim, taze meyvelerinden büyük miktarda alındığında, tadı acı ve ekşi gelebilir; ishal ve keyifsizlik gibi şikâyetlere yol açabilir, ancak zehirli değildir. Yabanî kuş üvezi fidanı, daha çok orman kenarlarında, 2.400 m yüksekliğe kadar olan kayalık fundalıklarda yetişir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Şeftali glisemik indeksi ve yükü düşük olan bir meyvedir. Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Üvez meyvesi balgam söktürücü ilaçların hammaddesinde de kullanılmakta. Dolayısıyla balgam söktürücü özelliği olan bu meyve tüketilerek balgam gibi şikayetlerin önüne geçmek mümkündür. Üvez meyvesinin en önemli faydaları arasında tansiyonu düşürmesi olarak bilinmektedir.
Üvez Ağacı Yaprağının Faydaları Nelerdir? Üvez ağacı özellikle yaprakları üzerinden sağlamış olduğu fayda ile ön plana çıkıyor. - Özellikle ishali kesmek için yaygın kullanılır. - İdrar söktürücü bir özelliği var.
Anavatanı Avrupa ve Sibirya olan üvez ağacı; Kuzey Anadolu, Avrupa, Rusya, Kafkasya, Kırım, Kuzeybatı Afrika ve Lübnan bölgelerinde de yetişir. Üvez ağacı Türkiye'de Ağrı, Amasya, Artvin, Bursa, Çanakkale, Giresun, Kars, Kastamonu, Kayseri ve Trabzon illerinde bulunur.
Üvez denilen meyvesi, muşmula gibi olgunlaştığı zaman yenir. Türkiye'de 11 kadar üvez türü bulunur.
Üvez meyvesi kış aylarında toplanıp tüketilmeye hazır hale gelir. Ancak üvez bitkisi dalından koparılır koparılmaz yendiğinde tadı oldukça acı ve kekremsi olduğundan, dağ meyvesi yenilmeden önce en az 10 gün kadar olgunlaşması beklenmelidir.
Hamilelikte Yemeniz Gereken Meyveler
Hamilelik döneminde günde 2-4 porsiyon arası meyve önerilmektedir. Orta boy bir meyve (yaklaşık bir tenis topu büyüklüğünde) veya 1 bardak kesilmiş/doğranmış meyve 1 porsiyondur.
Genellikle “üvez” olarak adlandırılan üvez meyveleri, üvez veya üvez çalıları veya ağaçları üzerinde yetişen küçük, asidik meyvelerdir. En çok tüketilen türün bilimsel adı Sorbus aucuparia olup gül familyasından Rosaceae'ye aittir ve onlarca farklı çeşit ve türü bulunmaktadır.
Muşmulanın 100 gramında 49 kalori bulunmaktadır. 1 adet (20 gr) muşmula 10 kaloridir.
Sorbus (Roseceae) türlerine verilen genel ad. Kışın yapraklarını döken, dikensiz, basit veya pennat yapraklı ağaç ve beyaz çiçekli ağaç veya ağaççıklardır. Eyvaz, ivaz, ivez, övez diye de bilinir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Üvez meyvesi dalından koparıldığı gibi çiğ olarak yenilebilecek bir meyve değildir. Çiğ yendiği taktirde kremamsı yapısından dolayı boğulma tehlikesine sebep olabilir, mide bulantısı, ağrı ve kusmalara yol açabilir. Ayrıca kronik hastalığı olanlar doktorlarına danışmadan bu meyveyi kesinlikle tüketmemelidir.
Hatta 1858 yılında ormana keşfe gelen doğabilimcilerden oluşan kalabalık bir grup bu ağacın altında yemek molası için buluşmuşlar. Ancak kadim Üvez Ağacının öyküsü biraz acıklı bitmiş, bundan dört yıl sonra yaşlı ağaç tamamen yanıp kül olmuş, daha doğrusu yakılıp kül edilmiş.
Karadeniz iklimine uygun olan bölgelerde yetişen yabani vez meyvesi Sivas'ta da Koyulhisar tarafında yetişiyor. İki senede bir olan kış meyvesi Kasım ve Aralık aylarında tezgahlarda yerini alıyor. Faydası saymakla bitmeyen meyve bölge halkı tarafından Sivas meyvesi olarak da biliniyor.
Bağırsak hareketlerini kolaylaştırır
Muşmula sindirim ve bağırsak hareketini kolaylaştıran diyet lifi ile doludur. Laksatif etki gösterir, özellikle kabızlık, şişkinlik ve diğer sindirim sorunlarını hafifletmekte yardımcı olur.
Üvez ağacı, gülgiller familyasına ait bir ağaç türüdür. Orta boya sahip olan üvez ağacının en sık karşılaşılan türü yamaç bölgelerde ve çalılık alanlarda yetişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri