Rüyada ezan sesi duymak, genellikle hayırlı ve olumlu bir rüya olarak tabir edilir. Genellikle olumlu ve hayırlı yorumlanan bir bu rüya, bazen de ölüm şeklinde yorumlanır. Rüya sahibinin bir isteğinin yakın zamanda kabul olacağına işaret eder.
Sabah Vakti Ezan Sesi İle Uyanmak
Rüya sahibinin rüyasında ezan sesini duyması ve ezan sesi ile uyanması çok mutlu olacağına, sevinç gözyaşları dökeceğine delalet eder. Kişinin çok güzel ve hayırlı bir haber alacağına ve bu haberin yaşamında mutluluk ve sevinç veren değişimlere neden olacağına işarettir.
Rüyada vakitsiz ezan sesi duymak rüya sahibinin doğru insanlar ile iş yapması gerektiğine yönelik yorumlanır. Aynı zamanda kötü alışkanlıklarını en yakın zamanda bırakması gerektiğine dair bir uyarı niteliği taşır.
Rüyada ezan sesi duymak, rüyayı gören kişinin nefsine hakim, görgülü ve terbiyeli olmasına ve bununla beraber hayatında her zaman kolaylık yaşamasına alamettir. Ahlaklı ve naif olması ile gönülleri fetheden ve sosyal çevresinde tercih sebebi olan kimseler ile tabir edilmektedir.
Gaipten seslenen anlamında daha çok tasavvufta kullanılan bir terim. Sâlikin kalbine ansızın gelen hal, ilham anlamında tasavvuf terimi.
İlgili 30 soru bulundu
İşitsel halüsinasyon veya paracusia, işitsel stimulus (uyartı) olmadan gerçek olmayan seslerin birey tarafından algılanması olarak karakterize edilen bir halüsinasyon türüdür. İşitsel halüsinasyonun yaygın bir alt türü, bir veya birden çok konuşma sesi algılaması içeren işitsel sözlü halüsinasyondur.
Ezan okunurken konuşmak haram değildir, ancak adaba aykırıdır. Ezan ve ikamette müezzinin okuduklarını tekrarlamanın sünnette yeri var mıdır? Ezanı dinlemek sünnettir. Bu bakımdan ezan okunurken artık dünya işlerini bir tarafa bırakıp Allah'a ve O'na ibâdete yönelmek gerekir.
Ona bir diriliş muştusu, bir hayat nefesi olur. Böylece “es-Salâtü hayrun minen'nevm,” ifadesi dünyevi zevklerden daha hayırlı şeylerin olduğunu hatırlatır. Şayet Müslüman, sabahları okunan ezanın bu uyarısı ile uyanmıyorsa artık gaflet uykusu onu sarmış demektir.
Rüyada ezan dinlemek; rüya yorumcuları tarafından rüyayı gören kişinin hayatında terbiyeli, efendi, görgülü, dünyevi zevklere karşı nefis sahibi bir kişi olması gerektiğine ve bu özellikleri taşıdığında artık hayatında bulunan sorunların ortadan kalkacağına delalet eder.
“Çevre kanununun 14. maddesi ve TCK'nın 183. maddesine istinaden herhangi bir sulh hukuk mahkemesinden bir “tespit talebinde” bulunmamız, ezan okunan herhangi bir saatte bu ölçümü kendi evimizden yaptırmamız gerekmektedir. Bu aşamada mahkemenin adliye kaydı bulunan bir bilirkişi bulup yönlendirmesi gerekir.
Ezan okunurken müzik dinlemek günah değildir. Müziğin sesini kısmak sadece bir saygıdır. Nasıl ki büyüklerinin yanında bacak bacak üstüne atmak günah değilse ezan okunurken müzik dinlemek de günah değil. Ama sesini kısmak bir saygı göstergesi ayrıca ezanı içinden tekrar etmek de sevap.
Ezanı okuyan kişiler farklı tonda söyleyebiliyor. Herhangi bir durumdan dolayı, ses gecikmeleri de yaşanabiliyor. Genel bir ortalama baz alındığında, her bölgede okunan ezanlar 3 ile 5 dakika arasında sürebiliyor. Bazı bölgelerde 3 dakika da tamamlanırken, bazı bölgelerde ise 5 dakikaya kadar çıkabiliyor.
İslam dininin en büyük bir şeairi olan ezan okunurken, tahkir için yani ezanı basit göstermek için, kişinin konuşmasının tonunun yükseltmesi, gürültü çıkarması veya müzikle cevap verir gibi onu seslendirmesi, günahın ötesinde dini bir risk taşır.
Değerli kardeşimiz, Ezana saygısızlık kastı olmaksızın, öyle durumlarda yatmanızda sakınca olmaz. Yattığınız veya oturduğunuz yerde ezanı dinler ve biliyorsanız uygun katılım yapar, sonunda da ezan duasını okursunuz. Ezanı işiten bir Müslüman müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar eder.
Sabah ezanı da imsak vaktinin başlamasıyla birlikte okunmaktadır. Bundan dolayı ezanın okunmaya başlaması ile birlikte yeme ve içmeyi terk etmesinin gerekliliği söz konusudur. Ezan okunmaya başladığı esnada ağızda bulunan lokmanın yutulmasında herhangi bir sakınca yoktur. Ancak su içilmemelidir.
Ezan (Arapça: الأذان), İslâm dininde namaz vaktinin geldiğini insanlara bildirmek için yapılan çağrıya verilen isimdir. Ezân-ı Muhammedî olarak da adlandırılır. Ezan okuyan kişiye müezzin denir. Arapça'da "duyuru, ilan, çağrı" anlamlarına gelen "adhan" sözcüğünden Türkçeye geçmiştir.
"Kim Allah'a ait nişânelere saygılı davranırsa, şüphesiz ki bu, kalplerin takvalı olmasındandır." (Hac, 22/32.) "Kim gönülden inanarak okunan ezanı tekrar ederse cennete girer." (İbn Hanbel, III, 352.) hadisinde ifade edildiği gibi ezan, bize cennet muştusudur.
Çünkü bu konuya dair hadislerdeki emirler vücûb ifade eder. Nitekim ezanın okunduğunu işitenlerin Kur'an okumayı, konuşmayı, selâm alıp vermeyi terketmeleri vâciptir. Bunlar hakkındaki hüküm vâcip olunca, ezanı tekrarlamak da vâcip olur.
Bitirdiğinde Resûlullah (sas) şöyle buyurdu: "Kim gönülden inanarak bunun söylediklerini söyler (ezanı tekrar eder)se cennete girer."" Enes b. Mâlik'ten (ra) nakledildiğine göre, Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: “Ezan ile kâmet arasında yapılan dua geri çevrilmez.”
Şeytanın "Kalk namaz kıl" diye uyandırdığı zat! Şeytanın "Kalk namaz kıl" diye uyandırdığı zat! Bayezid-i Bistami hazretlerine bir gece uyku bastırıp sabah namazını kılamadı. O kadar inleyip, telaş ve korku oldu ki, bir ses işitti!..
Şimdi sabah namazına kaldıran meleğin adı KEYTEREZEC ' tir.
Meselâ gece mesaisi yapmış birisi sabah namazını kıldıktan sonra kerahet vaktinin geçmesini beklemeden uyuyabilir, ve bu sünnete aykırı düşmez. Çünkü adam günlük mesaisini yapmış, sabah namazını da kılmış, kerahet vaktinin geçmesini beklemeye artık dinî bir sebep yoktur.
Şayet memleketinizde müezzinler saat ve takvim değil de fecrin doğuşuna itimat ediyorlarsa ezan okunduğunda cinsel ilişkiyi hemen kesmek gerekir. Kesmediği takdirde orucu bozulur kaza ve kefaret gerekir. Şayet cinsel ilişkiyi keser vajina dışında boşalma olsa bile orucu bozulur ve kaza gerekir.
“Ezan okunurken müezzinin söylediklerini tekrar etmekten başka bir şeyle meşgul olmak, konuşmak uygun değildir.” Fakat, yetiştirilmesinde âciliyet olan bir işi bir an önce bitirmeye çalışmak gibi meşrû meşguliyetlerde bulunan bir kimsenin, ezan okunurken işine devam etmesi onu günaha sokmaz.
(Eşhedü en lâ ilâhe illâ'llâhü vahdehû lâ şerîke leh ve enne Muhammeden abduhû ve Rasûlüh. Radîytü billâhi Rabben ve bi Muhammed'in Rasûlen ve bi'l-İslâm'i dînen.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri