Dosyalarınızı sorguladığınızda dosya durumu kapalı olarak görülüyor ise taraflarca itiraz edilmeden kesinleştiği ya da itiraz edildikten sonra üst yargı yolu değerlendirilmesi sonrasında kesinleşerek sonuçlandığı anlamına gelmektedir.
UYAP'tan Dosya Kapalı Ne Demek? UYAP'ta dosya kapalı ifadesi yargılamasının tamamlandığı, dosyanın infaz edildiği ve işlemden kaldırıldığı anlamına gelmektedir. İcra söz konusu olduğunda icranın veya borç tahsilinin yapıldığı anlamı taşır.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
İcra dosyasında kapalı takipsizlik kararı verilmesi durumunda; borcun ifa edilmesi veya borcun ödenmesi söz konusu olmaktadır. Aynı zamanda alacaklı tarafın alacağından vazgeçmesi durumunda da icra dosyasında kapalı takipsizlik kararının çıktığını söylemek mümkün olmaktadır.
Mahkeme seçimini yaptıktan sonra “Dosya Durumu” seçimini yapmanız gerekmektedir. Burada dava dosyanız halen derdest ise yani devam ediyorsa açık, davanız bitmiş ve kapanmış ise kapalı sekmesini seçmelisiniz. Dosya durumu seçimini yaptıktan sonra “Dosya Sorgula” butonuna basarak dava dosyalarınızı listeleyebilirsiniz.
İlgili 17 soru bulundu
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
KAPANAN İCRA DOSYASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Kapanan icra dosyası E-devlete icra dairesinin yoğunluğuna bağlı olarak birkaç gün içinde düşer.
İcra dosyasının kapanması için, icraya neden olan borcu ödemesi yada takipsizlik sebebi olması gerekmektedir. Kişilerin icra dairesine müracaat ederek borcunu ödemesi, zaman aşımı yani takipsizlik sebebi doğrultusunda 10 yılı geçmesi veya işlem yapılmaması gibi gerekçelerle icra dosyası düşebilmektedir.
Alacaklı olan taraf, alacağından vazgeçtiğinde icra dosyası doğrudan kapanır. Daha doğrusu alacaklı olan kişi icra dairesine giderek, alacağından vazgeçtiğini bir dilekçe ile bildirir. Dilekçenin işleme konmasının ardından birkaç güne sonrasına kadar icra dosyası kapatılmış olur.
•UYAP'tan alınan güncel statü "Kapalı (Takipsizlik)" olması durumunda ve safahat bilgisinin uygun olması durumunda Uygulama'da "Takipten Düşme" işleminin uygulanması sağlanmış ve Uygulama'daki dosya durumunun "Düşmüş" olarak güncellenmesi sağlanmıştır.
Dava dosyalarını sorgulamak isteyen yurttaşlar, e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapıp, arama butonuna ''Adalet Bakanlığı'' yazarak, çıkan arama sonuçlarından ''Dava Dosyası Sorgulama'' kısmına tıklayıp, dava dosyalarını görüntüleyebilir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
UDF dosyası, ücretsiz Not Defteri veya başka bir metin düzenleyici ile de açılabilir. Ancak, söz konusu UYAP evrakları ise, UYAP evrakları nasıl açılır ya da başka bir deyişle UYAP dosyaları hangi programla açılır? sorusunun tek bir yanıtı var; UYAP Editör programını kullanmak.
Takipsizlik Kararı Verilen Dosya Tekrar Açılır mı? Cumhuriyet savcısı kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdikten sonra dosya kapatıldığı için, kapatılan dosyanın açılması ancak yeni bir delile ulaşılması ile gerçekleşebilir.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Kapanan icra dosyaları uygun koşullar gerçekleşmiş ise hem ilamsız takiplerde hem de ilamlı takiplerde tekrar açılabilmektedir. Dosyanın yenilenmesi için icra takibinin bulunduğu icra müdürlüğüne hitaben yazılacak olan dilekçede hem dosyanın arşivden çıkartılması hem de yenilenmesi talepleri yer almalıdır.
İcraya verilen borçlar, kredi notunu olumsuz etkiler.
İcra dosyası dosya infazen kapatıldığında e- devletten silinir. Bunun için tahsil harcını yatırdığınızdan emin olunuz. Borcu ve tahsil harcı ödedikten sonra icra müdürlüğüne talep atılmalı ve gerekli personele hatırlatma yapılmalıdır.
Borçlar Kanunu'ndaki 10 yıllık zamanaşımı süresi icra takiplerinde de uygulama alanı bulmaktadır. İcra dosyası takipsizlik nedeniyle işlemden kaldırılmışsa, dosya 10 yıllık zamanaşımı süresinin geçmesiyle tamamen ortadan kalkar.
İnternet ortamında icra takibi sorgulaması e-devlete giriş yaparak gerçekleştirilir. T.C. Kimlik numarası ve E-devlet şifresi ile siteye giriş yaptıktan sonra “icra takibi sorgulama” sekmesine giriş yaparak veya “dava dosyası sorgulama” sekmesine giriş yaparak icra takibi sorgulaması gerçekleştirilebilir.
e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir. Sonrasında 'Borcu yoktur' yazısı alınır. Borcun bulunduğu kurum ile borçlu arasında e-Haciz kaldırma işlemi tamamlanır.
İlgili birim tarafından dosyanız işlemden kaldırılarak, UYAP Bilişim Sistemi üzerinden dosyanızın kapatılması halinde, eş zamanlı olarak E-devlet sistemine dosyanızın kapalı olduğu yansıyacak ve dosyanız E-Devlet ve Vatandaş Portal'da görülmeyecektir.
445/4 “Elektronik İşlemler” başlığı taşıyan hükmü “Elektronik ortamda yapılan işlemlerde süre gün sonunda biter.” şeklindedir. Hukuk Muhakemeleri Yönetmeliği'nin 9. maddesinde “Elektronik ortamda yapılacak işlemlerin, ertesi güne sarkmaması açısından saat 00:00'a kadar yapılması zorunludur.
Vatandaş Uyap'a girdiğinizde sol menüden "Dosya Sorgulama" sekmesinden Yargı Türü, Yargı Birimi/ Mahkeme Türü seçtikten sonra sorguda "Dosya Görüntüle"ye basarak, sonra üst sekmelerden Evrak bölümüne giderek, dava dosyasına sunulan tüm evrakları görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri