Sosyal hizmetlilerin iki seçeneği vardır. Kamu ya da özel sektör olarak. Kamuya baktığımızda sosyal hizmetler ve çocuk esirgeme kurumunda, çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığında, iş ve işçi bulma kurumunda, SGK merkezlerinde, sosyal hizmet il müdürlüklerinde görev alabilirler. KPSS puanıyla buralara atanırlar.
Üniversite mezunları arasında en yüksek işsizlik oranı yüzde 27.1 ile sosyal hizmetler bölümlerinden mezun olanlarda görüldü.
Sosyal hizmetler mezununun ortak dil olan ingilizce dışında ülkemizde çok fazla “Geçiçi Koruma Statüsü“nde sığınmacının bulunması sebebiyle arapça dili bilmesi diğer meslektaşları arasında farklılık yaratarak daha kolay iş bulmasını sağlar.
2 yıllık Sosyal Hizmetler mezununun yardıma muhtaç kişilerin barındığı her yerde çalışma imkanı vardır. Çalışma alanının fazla olmasından dolayı Sosyal Hizmetler Bölümü sık sık tercih edilmektedir. 2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümünden mezun olan kişilerin özel kuruluşlarda ya da kamu kurumlarında çalışmaları mümkündür.
İlgili 25 soru bulundu
Daha deneyimli bir sosyal hizmet uzmanının maaşı ise 30.000 TL'ye kadar çıkabilir. Ayrıca, sosyal hizmet uzmanları için devlet tarafından belirlenmiş bir asgari ücret uygulaması da vardır. 2023 yılı itibariyle, sosyal hizmet uzmanları için belirlenen brüt asgari ücret tutarı 14.668 TL'dir.
Ön lisans mezunları sosyal çalışmacı kadrolarına atanamamaktadır. Lisans mezunları Sosyal hizmet uzmanı (sosyal Çalışmacı) unvanının alırken önlisans mezunları sosyal tekniker, sosyal yardımcı vb unvanları almaktadır.
Sosyal hizmet uzmanları; insanların sorun çözme, başetme ve gelişimsel kapasitelerini artırmak kapsamında, “çevresi içinde birey” kavramını kullanır. Bu uygulama düzeyinde sosyal hizmet uygulamasının temel odağı bireydir.
Sosyal Hizmetler mezunları, sosyal hizmet kuruluşlarında, çocuk koruma birimlerinde, huzurevlerinde, rehabilitasyon merkezlerinde veya danışmanlık merkezlerinde istihdam edilebilirler. Bireylerin ve toplumun yaşadığı sosyal sorunlarla ilgilenerek, kriz durumlarında müdahale edebilir ve destek sağlayabilirler.
2) Sosyal Çalışmacı (4/B) pozisyonuna atanabilmek için; a) Sosyal Hizmet, Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler lisans programlarının birinden mezun olmak, b) 2022 yılı KPSS B grubu (KPSS) P3 puan türünden geçerli en az 60 puanı olmak.
Sosyal hizmet bölümü atamaları çift yıllarda yapılan KPSS B grubu sınavının P3 puan türüyle gerçekleşmektedir. Sınav puanının geçerlilik süresi 2 yıl olmakla birlikte B grubu atamaları ''merkezi atama'' ve ''kurumsal atama'' olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir.
Sosyal çalışmacılar (social worker) sosyal alanlarda birçok yerde çalışma olanağı bulabilmektedir. Çalışabildikleri alanlar (Fields of social work):
Sosyal hizmetler uzmanı maddi, sosyal ve kültürel yönden sıkıntı yaşayan bireylere grup ya da topluluklara tanılar koyarak, içlerinde bulundukları problemleri çözmelerinde onlara yardımcı olan kişidir. Toplumsal düzen açısından oldukça önemli bir meslek dalıdır.
En fazla işsizlik yaşanan eğitim alanları
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
Ön lisans seviyesindeyse en az iş bulunan bölümler, tıbbi ve aromatik bitkiler (yüzde 47,6), çocuk gelişimi (yüzde 49,5), geleneksel el sanatları (yüzde 51,9) ve ilahiyat (yüzde 52,2) olarak hesaplandı. Lisans mezunlarında ortalama ilk iş bulma süresi 2021 yılında 13,6 ay iken bu süre 2022 yılında 13,9 ay oldu.
ÜNİ-VERi bilgilerine göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslek alanı Tıp Fakültesi mezunlarına ait. Fakat listenin ilk sıralarını Tıp'ın yanı sıra Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Odyoloji gibi sağlık bölümleri sahipleniyor.
Sosyal Hizmet Uzmanı Olmak İçin Gerekenler
Üniversitelerin sağlık bilimleri fakültesi sosyal hizmetler yüksekokulunu kazanan ve dört yıllık eğitim sonucu başarı ile mezun olanlar sosyal hizmet uzmanı olarak görev yapabilir. İlgili bölüme girebilmek için üniversite sınavına girerek yeterli puanı almak gerekir.
Sosyal Çalışmacı / Sosyal Hizmet Uzmanı
Hastaneye başvuran hastaların sorunlarını tespit eden, sorunlarıyla ilgili sosyal hizmet müdahalesini planlayan ve uygulayan üniversitelerin dört yıllık sosyal hizmet bölümlerinden mezun sağlık personelidir.
Sosyal hizmet bölümü önlisans mezunu olup iki yıl okul öncesi eğitim kuruluşlarında çalışanlar Kreşte, Gündüz Bakımevlerinde veya çocuk kulüplerinde sorumlu müdür veya grup sorumlusu olabilmektedir. Ayrıca yine bu şartları taşıyanlar hem kurucu hem de sorumlu müdür olabileceği belirtilmektedir.
7 gün 24 saat çalışma esasına göre hizmet vermektedir.
Sosyal hizmet uzmanları, bireylerin, ailelerin ve toplulukların ihtiyaçlarını belirler, değerlendirir ve uygun hizmetleri sunmak için çözümler geliştirirler. Bu hizmetler, sağlık, eğitim, konut, istihdam, engellilik, bağımlılık, yoksulluk ve suçla mücadele gibi çeşitli alanları kapsar.
Sosyal hizmet mezunları genelde masa başında, sosyal durumların iyileştirilmesi için tespit yaparak, evrakları oluşturup arşivleyerek ve sosyal hizmet alması gerekenlere gerekli yönlendirmeleri yaparak çalışır. Sosyal Hizmetler ise 2 yıllık ön lisans programı olup daha çok uygulamaya yönelik eğitim alırlar.
KPSS 2023/5 Sağlık Bakanlığı Sözleşmeli Personel Alımı Sosyal Çalışmacı Kadroları Sağlık Bakanlığı tarafından açılan toplam 31 bin 600 kontenjan için tercih alınacağı duyuruldu. Bu kadrolardan sadece ve sadece 91'i yani %0,29'u sosyal çalışmacı kadrosudur.
Adaylar, KPSS puan üstünlüğü esasına göre, mülakatsız bir şekilde tercih ettiği pozisyonlara yerleştirilecek. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2 bin 431 personel alacak.
Sosyal Hizmetler Önlisans Programında mezuniyet koşullarını yerine getiren öğrenciler, “Açıköğretim Fakültesi Sosyal Hizmetler Önlisans Programı Diploması” alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri