Uyaran eksikliği uzman desteğiyle çözüm bulunabilen bir durumdur ve kesin tanıyı koyabilecek kişi uzmanlardır. Eğer belirtiler önemsenmezse ilerleyen dönemlerde çocukta otizm görülebilir. Aile, uzmanın verdiği eğitim planına uymalıdır. Çünkü en iyi öğrenme ev ortamında olandır ve çocuk en çok anne babadan öğrenir.
Uyaran eksikliği tespit edilen çocuklarda çocukla daha çok vakit geçirmek, çocuk ile konuşmak, çocuk ile yapılan aktivite miktarını arttırarak hayal ürünü oyunlar oynamak uyaran eksikliklerinin hızla giderilmesini sağlayabilir.
Otizmde çocukla iletişim esnasında iletişimden kopacak durumlar vardır. Uyaran eksikliğinde ise uyarıcı davranışlar amaçsız veya refleksif değildir. Otizmi olanlar çevreyle iletişim kurmayı tercih etmez. Zaman zaman hiç konuşmazlar.
İlgili 28 soru bulundu
Uyaran eksikliği yaşayan çocuklarda iletişim sorunları görülmektedir. Sosyal adaptasyon zorluğu çeken bu çocuklarda konuşma problemleri, konuşma gecikmesi görülür.
Bazı durumlarda ise otizm doğuştan oluşan ancak uyaran eksikliği ise doğumdan sonra eksik yapılan davranışlar sonucu ortaya çıkan bir neden olduğudur.
Son zamanlarda sıklıkla karşılaşılan bir ifade olan uyaran eksikliği, temelde 0-3 yaş dönemi çocukların yeterli uyarandan yoksun kalması durumunu tanımlamak adına kullanılır. Burada eksikliğe konu olan uyaranın ne olduğu sorusuna yanıt vermek son derece önemlidir.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Aspenger Sendromu: Hafif düzeyde otizm spektrum bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Kişilerde daha hafif otistik bozukluk belirtileri gözlemlenmektedir. Ancak yinede sosyal çevre ile iletişim kurmada zorluklar yaşanmaktadır. Yine farklı ilgi alanları ve sıra dışı halleri mevcuttur.
Kadınlarda daha fazla salgılanan bu hormonun bozulması çok önemli sorunlara yol açar. Tedavi edilmediği durumlarda ise, kadınların erken menopoza girmeye neden olur. Hormon bozukluğu belirtileri ise, görüldüğü andan itibaren dahiliye bölümüne gidilmesi gerekir.
Uyaran, bir organizmada bir tepkiyi veya yanıtı tetikleyen herhangi bir olay, nesne veya durumdur. Psikolojide uyaranlar harici (çevreden gelen duyusal girdi) veya dahili (düşünceler, duygular veya fizyolojik değişiklikler) olabilir. Algı, öğrenme ve hafıza gibi çeşitli psikolojik süreçlerde kritik bir rol oynarlar.
Aşırı Uyarım, dış ya da iç uyarıcının organizmayı normal şiddet ve sürenin üstünde etkilemesi, organizmanın normalin üzerinde uyarılması durumudur.
Çocukluk döneminde görülen; doğumsal sağırlık, çocukluk dönemine özgü konuşma problemleri, çocukluk dönemi depresyonu, zeka geriliği ve dikkat eksikliği gibi rahatsızlıklar otizm sanılabilmektedir. Bu nedenle, tartışmalı tanı durumlarında çocuk psikiyatrı ve çocuk nöroloğu ile yakından işbirliği içinde olunmalıdır.
Duygusal tetikleyicileri, güçlü duygusal tepkilere neden olan belirli cümleler, olaylar, anılar veya diğer uyaranlar olarak tanımlayabiliriz.
Bir organizmaya dışarıdan gelen uyarıcılar ise Dış Uyarıcılar olarak isimlendirilir. Örnekler: Koku, gürültü, ışık vs.
Bütün bu işlemleme sürecine algılama adı verilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) çocukluk döneminde yaygın olarak görülen bir sorundur. Tüm okul çağı çocuklarında görülebilen bir bozukluk olduğundan bu dönemde bulunan üstün yetenekli çocuklarda görülmesi de doğaldır.
Çocuk, çevresine yeterince ilgili değilse, seslenince bakmıyor, belli davranışları sık ve durduramadan yapıyor, komutları almıyor vs ise bu şikayetler OTİSTİK SPEKTRUM BOZUKLUKLARI(OSB) altında değerlendirilmektedir.
Otizm ile Gelişim Geriliği Arasındaki Farklar:
Otizm hayat boyu devam eder. Otizm doğuştan gelen bir yetersizliktir. Gelişim geriliği sonradan oluşabilir. Gelişim geriliği çevresel sebeplerden (çok fazla ekran kullanımı, uyaran ve ilgi eksikliği) kaynaklı olabilir.
Sosyal Alanda Görülen Otizm Belirtileri;
Bebekler yaklaşık 1 aydan sonra özellikle bakım verenleriyle göz teması kurar ve onların gülümsemesine gülümsemeyle karşılık verebilirler. Otizmde bebekler az göz kontağı kurar, gülümsemeye veya seslenmeye tepki vermeyebilirler. İsmiyle seslenildiğinde ismine dönüp bakmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri