Uyarıcı-tepki modeli (Stimulus-response model): Bir reklam ile alma eğiliminde olduğu izleyici tepkisi arasındaki ilişkiyi tanımlayan bir model. Model, 1913'ten 1970'e kadar alana hakim olan davranışçılık denen psikoloji okuluna dayanmaktadır.
Uyarıcı-Tepki Formülü
Psikolojide davranışların nedenlerine uyarıcı, uyarıcılara karşı meydana gelen davranışlara da tepki denir. Böylece neden-sonuç ilişkileri, uyarıcı-tepki formülü ile açıklanır.
Psikolojide bir uyaran, bir organizmada duyusal veya davranışsal bir tepki ortaya çıkaran herhangi bir nesne veya olaydır. Algısal psikolojide, bir uyaran, duyular tarafından kaydedilen (örneğin görme, işitme, tat vb.) vVe algının temelini oluşturan bir enerji değişikliğidir (örneğin, ışık veya ses).
Başka bir tanımla davranış, organizmanın belirli uyarıcılara karşı gösterdiği tepki olarak tanımlanır. Davranış olgusunu uyarıcı, organizma ve tepki arasındaki karşılıklı ilişkilerin bir sonucu olarak değerlendirmek mümkündür.
Davranışçılara uyaran (stimulus)-tepki (response) psikologları da denir. Davranışçılara göre objektif tekniklerle gözlenebilen sadece çevresel uyarıcılara, insanların bu uyaranlara karşılık gösterdikleri tepkilerdir. Davranışçılar, gözlem ve deney yöntemini kullanırlar.
İlgili 19 soru bulundu
Davranışların bir dizi uyarana tepki olarak ortaya çıktığını ileri süren ancak zihinsel süreçleri davranışlardan ayırarak sadece gözlenebilen davranışları incelemek üzere geliştirilen bir yaklaşımdır.
psikolojik bozuklukların; öğrenme ve PEKİŞTİRME TARİFELERİ'nin etkisiyle oluşan ve dıştan gözlenebilen davranış örüntüleri olarak kavramlaştırılması.
Davranışçılar, öğrenmeyi uyarıcı ile davranış arasında bağ kurma işi olarak görmektedirler. Bu yüzden davranışçıların genel adı U-T (uyaran-tepki) kuramcılarıdır.
Bu teoriye göre edimsel koşullanma yoluyla pekiştirilen (yani ödüllendirilen) davranışların gelecekte tekrarlanma olasılığı daha yüksek olacaktır. Yani, bir kişi bir davranışının ardından olumlu bir sonuç aldıysa bu davranışı tekrarlamaya devam edecektir.
koşullamanın (KLASİK ya da EDİMSEL), koşullamada kullanılan uyarıcıya benzer özellikteki (örn. ses yüksekliği) diğer uyarıcılara doğru yayılması.
Uyarıcı veya stimülan, genellikle merkezî sinir sistemine etki ederek farkındalığı, dikkati ve uyanıklığı artıran ilaçlar ya da maddelerdir. Genellikle etkinlikleri arttıkça yan etkileri de artar.
Koşulsuz Uyarıcı: Organizmanın öğrenme olmaksızın tepki gösterdiği uyarıcılardır. Yukarıdaki deneyde et tozu, köpeğin herhangi bir koşullanmaya gerek kalmaksızın salya tepkisini ortaya çıkaran koşulsuz uyarıcıdır. Herhangi bir yaşantı geçirmeksizin, limon suyuna, ışığa ve sıcağa karşı otomatik bazı tepkiler gösteririz.
DUYUSAL KAYIT. Çevreden gelen uyarıcılar öğrencinin duyu organlarını etkiler. Örneğin; sınıftaki öğretmenin sesi, kitaptaki sözcükler, tepegöz ya da slâyt projektörle yapılan gösteri, bilgisayarlardan alınan mesajlar, yazı tahtasındaki şemalar, diğer öğrencilerin konuşmaları vb. hepsi birer uyarıcıdır.
Organizmanın, bir uyarıcıya karşı gösterdiği tepkiyi, daha sonra o uyarıcıyla karşılaştığında tekrar göstermesidir. Diğer bir ifadeyle Guthrie'nin bitişikliği uyarıcı-tepki bitişikliğidir.
Davranış, etki-tepki sonucunda oluşur.
John Watson, psikolojinin amacını şöyle tanımlar: “Uyaran verildiğinde nasıl bir tepki verileceğinin tahmin edilmesi ya da tepki verildiğinde bu tepkiye neden olan durumun veya uyaranın belirtilmesidir.”
Koşullu uyarıcının benzerleri arasından sadece birine tepki verip diğerlerine tepki vermemesi durumudur.
Skinner, iki tür koşullanmadan söz etmektedir. Bunlar; tepkisel ve edimsel koşullanmadır. Skinner, tepkisel ve edimsel davranışın ayrımını yaparak geleneksel uyarıcı-tepki psikologlarından büyük ölçüde ayrılmıştır. Watson'dan beri geleneksel uyarıcı tepki psikolojisine göre, uyarıcının olmadığı yerde tepki de yoktur.
Skinner'a göre insan davranışsal koşullar sonucu dili edinir. Diğer dil edinim teorilerinin aksine insanda konuşabilme yetisinin doğuştan varolmadığına inanan Skinner, dil edinim sürecini bir bina yapımına benzetir. Dil öğrenme mekanizmasının yerine olgusal olarak dili kavrama kabiliyetini koyar.
Skinner kutusunun elektrik akımı (olumsuz pekiştireç) ile çevrelendiğini düşünün. Eğer deney faremiz akımı kesecek kolu çekmeyi keşfederse bu davranış onda bir kazanıma sebebiyet verecek. Böylelikle kutuya tekrar konulduğunda, doğrudan kola giderek bu negatif durumu ortadan kaldırma davranışı öğrenilmiş olacak.
Ivan Pavlov, laboratuarda köpeğin salgı sistemi üzerine çalışmakta iken, köpeğin sadece yiyecek getirildiğinde değil, yiyeceği kendisine getiren kişiyi gördüğünde de salya akıttığını fark etmesi üzerine geliştirdiği Klasik Koşullanma, Davranışçı Akımın en çok bilinen öğrenme kuramıdır.
Kişiler diğer kişilerin hareketlerini taklit yoluyla ya da bilişsel olarak işlemeyle (akıl ve yordama süreçleriyle) öğrenebilirler. Biz danışma süreçlerinde buna model alma diyoruz.
Thorndike'a göre öğrenmenin özünü, duyusal izlenimler ile harekete geçme tepkileri arasında kurulan “bağlar” oluşturmaktadır. Bu kuram alışkanlıkların kazanılmasını ve kaybolmasını Uyaran- tepki bağların güçlenmesi ve zayıflaması olarak açıklamaktadır.
Bilişsel ve Davranışçı Terapi (BDT); kişinin psikolojik sorunlarını sürdüren uyumsuz düşünce ve davranışlarını değiştirerek iyileşme sağlamayı hedefleyen bir psikoterapi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımın bilişsel kısmı kişinin zihinsel süreçlerini ele alır.
Önlemsel modelde amaç, sınıf yönetiminde öğretmenlerin stratejik olarak, öğretim etkinlikleri sırasında oluşabilecek istenmedik davranışları önceden kestirip, gerekli tedbirleri almasıyla, sınıf içinde yürüteceği eğitim çalışmalarında, karşılaşabileceği olumsuzlukları en aza indirmeye çalışmasıdır (Ocak Karabay, 2017).
b.) Önlemsel (Önleyici) Model
Sınıf önceden belirtilmiş kural ve yaptırımlara yöneltilir. Temel amaç istenmeyen davranışlar ortaya çıkmadan önlem almaktır. Müdahaleler bireyden çok gruba yöneliktir. Örnek : Bir sınav yapacağı zaman arkadaşından kopya çekeceğini düşünen iki arkadaşı sınavdan önce ayrı sıralara koymak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri