Acur genellikle kıraç arazilerde yetiştirilir. Bu nedenle fazla sulanmaz. Bu durumda meyve kalitesi ve verim düşük olur. Sulama yapılırsa meyveler daha hızlı büyür ve bitki başına verim de artar.
Sulama : Acur yetiştiriciliğinde genellikle kıraç araziler tercih edildiğinden pek sulama yapılmaz , bu yüzden ise meyve kalitesinde düşüş gözlenebilir. Eğer düzenli sulana yapılırsa verimde artış meydana gelir. Gübreleme : Acur yetiştiriciliğinde çiftlik gübresi , yaprak gübresi ve katı gübreler kullanılabilmektedir.
Acur çizgili yapıya sahiptir ve boyu 35-40 cm\\'ye kadar ulaşabilir. Acur bitkisinden en fazla mahsulu almak için bol güneş alabileceği bir alanda yetiştirilmelidir. Aynı zamanda aşırı sulamadan da hoşlanan bir türdür.
Acur tek yıllık bir bitkidir. Yerde sürünerek gelişen bir türdür. ortalama 8-10 günde çimlenir ve ilk başta bitki kazık kök oluşturur, ondan sonra gelişir.
Acur yaz aylarında iç piyasa ve ihracat pazarı için ticari olarak, ana ürün veya 2. ürün yetiştirildiği gibi hobi bahçelerinin ve saksılarında en başarılı ürünlerindendir.
İlgili 37 soru bulundu
Ekim Zamanı: Ege, Akdeniz gibi sıcak bölgelerde sonbaharda eylül - ekim aylarında tohumlar ekilir. Acur tohumu kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılır.
Acur derin topraklarda daha iyi yetişiyor. Ayrıca toprağın iyi havalanması, besin açısından zengin olması yine verimi artırıyor. Buna ek olarak acur sebzesi su tutma yetisi kuvvetli, hafif asidik ve tuzluluğu düşük toprakları daha çok seviyor. Toprak pH derecesinin 6 ile 7.5 arasında olması ise ideal görülüyor.
Mardin ve ilçelerinde yaz mevsiminin vazgeçilmez sebzesi acur tezgahlardaki yerini aldı. Özellikle yaz sebzesi olarak bilinen acur, 7 buçuk liraya alıcı buluyor.
Özellikle turşu olarak çok sevilir, yaz sonunda kış için hazırlanan acur turşusu hem sağlıklı hem çok lezzetli olur. İstenirse aynen salatalık gibi salata ve cacık tariflerinde kullanılabilir.
Ağzı kapalı olarak güneş almayan bir yerde 3 hafta saklanır. Sonrasında turşu yemeye hazırdır. Afiyet olsun.
Cucumis melo var.
Türkiye'de en yaygın tüketim şekli ev tipi turşu yapımıdır. Taze olarak tüketimi de oldukça yaygındır. Genellikle kabuğu soyulmadan yıkandıktan sonra olduğu gibi tüketilir.
Üretimi yaz mevsiminde gerçekleşir. Acur, sıcak iklimlerde yetişen bütün bitkiler gibi yüksek su oranı barındırır ve hazmı oldukça kolaydır.
Hem taze tüketime uygun hemde turşuluk olarak kullanılan acur bitkisi hobi meyve bahçelerinin olmazsa olmazlarındandır. Dekara verime 3 tona kadar çıkabilen acur bitkisinin hazmının oldukça kolay olması çocuklar için bu bitkiyi cezbedici hale getirmektedir.
KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Taze olarak, taze salata olarak (acur), kavun reçeli, pasta yapımında, don- durma yapımında, meyve suyu olarak, meyveli yoğurt yapımında, meyve salatası olarak, turşu yapımında (acur ve ham kavun), çorba yapımında ve parfümeride kullanılmaktadır.
Kilis'te turşuluk hıtta acurun hasadına başlandı. Acurun kilosu tarlada 35 TL arasında değişen fiyatlarla alıcı bulurken, marketlerde 810 TL'den satılıyor.
Acur; K vitamini yönünden de zengindir. Bu vitamin sayesinde vücuttaki kemiklerin kuvvetlenmesine yardımcıdır. Son senelerde yapılan çalışmalar; acurun beyindeki nörolojik yapıların hasarlarını azaltarak alzheimer hastalığına yardımcı olduğu görülmüştür. Acur yemeksindiriminizi kolaylaştırır.
Acur tohumu ekim derinliği 2-2,5 cm , sıralar üzeri mesafe 60-100 cm ,sıralar arası 120-180 cm arasındadır.Dekara atılan acur tohumu tahmini olarak 200-300 gram arasında tohum atılır.Eğer üretimte fide kullanılacaksa donların geçmesi beklenmelidir.Acur fidelerini fideler arası 40-80 cm arasında , sıralar arası 120 cm ...
Nisan ayı başlarında nadasa olarak bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi, havaların ısınmasıyla haziran ayı başlarında ilk mahsullerini veren acura halk yoğun rağbet gösteriyor.
Meyveleri aşağıya bakar.Dolmalık olarak kullanılır. -Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
· Tam güneş alan bir yere ekim yapın ama yer seçerken diğer sebzelerinize gölge yapmayacak şekilde konum belirleyin. · Ekim derinliği 2/4 cm ekim aralığı bir buçuk iki metre olmalı ve her çukura 3 ya da 4 tohum koyarak ekimini yapın ve can suyunu verin. · Acur susuzluğa dayanıklıdır. Kıraç topraklarda dahi yetişebilir.
Acur Mardin'de yetişir. Mardin'e özgüdür.
Ayrıca çözünür lif içermesi de hem kan şekeri dengesini sağlamaya yardımcı olur hem de kolesterol seviyesinin düşmesini sağlar. Diyabeti olanları çift yönlü koruyan kuru baklagilleri öğünlerde yoğurt/cacık ya da ayranla tüketmek, protein dengesini sağlar ve mide boşalma süresini uzatmaya katkıda bulunur.
Meyvenin kabuğu beyazımsı-yeşil renkli ve uzunlamasına çizgilere sahiptir. Acur bitkisinin meyveleri hıyara benzemektedir, fakat ondan daha sert, etli, uzun bir şekle sahiptir. Türkiye'de Doğu, Batı ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yetiştirilen bitkinin meyveleri salatalığa benzemektedir. Küte çiğ olarak da yenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri