Kira sözleşmesi kurulduktan sonra, kira ilişkisinin devam ettiği süre içerisinde beklenmeyen olağanüstü sebeplerden dolayı kira sözleşmesinin başlangıcında taraflar arasındaki denge bir taraf aleyhine değişebilir. Böyle bir durumda “Kira Uyarlama Davası” açılarak hakimin kira sözleşmesine müdahalesi talep edilebilir.
Kira tespit davalarında 5 yıl süresi önem taşımaktadır. Kira bedellerinin değişimi talepli açılacak davalarda 5 yıldan uzun süreli veya beş yıldan sonra tekrarlanan kira sözleşmelerinde bundan sonraki her 5 yılın sonunda uygulanacak kira bedeli; Kira hakkaniyete uygun olmalıdır.
Kural olarak uyarlama davasında dava sonuçlanıncaya kadar kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Mahkeme kararının kesinleşmesi ile uyarlanan yeni kira bedeli nazara alınarak dava tarihinden itibaren oluşan fark gelecek kira dönemine ait kira bedelinden mahsup edilir.
Kira uyarlama davasında verilen karar, dava tarihinden itibaren ileriye dönük hüküm doğurur. Dolayısıyla davanın kabulüne karar verilmesi durumunda davacı, dava süresince ödenen eski kira bedeli ile uyarlanan kira bedeli arasındaki farkı talep edebilir.
Kira uyarlama davası açılabilmesi için; Sözleşmenin yapıldığı sırada, taraflarca öngörülmeyen ve öngörülmesi de beklenmeyen olağanüstü bir durum ortaya çıkmış olmalıdır. Bu olağanüstü hal herkes için geçerli, objektif, önceden belirlenemeyecek nitelikte olması gerekir. Bu durum borçludan kaynaklanmamış olmalıdır.
İlgili 37 soru bulundu
2- Kira tespit davasında sözleşme sona ermez; kira uyarlama davasında ise sözleşme ya yeni şartlara uyarlanır ya da sona erdirilebilir. 3- Kira tespit davasını hem kiracı hem de kiralayan açabilirken; kira uyarlama davasını ancak kiracı/borçlu açabilir.
Kira sözleşmesi kurulduktan sonra, kira ilişkisinin devam ettiği süre içerisinde beklenmeyen olağanüstü sebeplerden dolayı kira sözleşmesinin başlangıcında taraflar arasındaki denge bir taraf aleyhine değişebilir. Böyle bir durumda “Kira Uyarlama Davası” açılarak hakimin kira sözleşmesine müdahalesi talep edilebilir.
Uyarlama yargılaması, hüküm kesinleştikten sonra yürürlüğe giren kanunun sanığın lehine yeni hükümler getirip getirmediğinin tespiti amacıyla yapılan ve infaza yönelik kendine özgü sonuçlar doğuran tali bir yargılamadır.
Taraflardan birisinin aşırı ifa güçlüğüne düşmesi halinde mahkemeye başvurarak sözleşmenin yeni koşullara uyarlanmasını isteme hakkı vardır. Bu hak ancak dava yolu ile kullanılabilecekse de tarafların da serbest iradeleri sözleşmeyi değişen koşullara uyarlama hak ve imkânı vardır.
Dava bir eda davası değildir ve HMK'nın 26. maddesinde düzenlenen taleple bağlılık ilkesi uyarınca belirlenen kira bedelinin tahsiline karar verilmesi mümkün değildir.
"Kiranızı yüzde 25 üzerinden zam yaparak yatırın"
Sınırın üstündeki artışı kanunen yapamazlar. Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse bankadan kiranızı yüzde 25 zamlı olarak yatırın ve devam edin. Bu süreç geçici, piyasa oturacak.
8 Haziran 2022 tarihli TBBM genel kurulunda kabul edilen geçici kanun 2023 yılında da uzatıldı. “Ev sahibi kiraya en fazla ne kadar zam yapabilir?” diye merak ediyorsanız, 2023 yılı dönemi boyunca ev sahipleri kiraya en fazla %25 zam yapabilir.
Geçen yıl temmuzda yapılan düzenlemeyle yüzde 25 sınırı getirildi. Bu oranın üzerinde yüksek bir zam uygulanamıyor. Tüketici danışma hattı ALO 175, CİMER, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere ilgili bütün kamu kurum ve kuruluşlarına şikâyet edilebilir.
Kira Tespit Davası Nedir? Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenme talepli bir davadır. Uygulamada genellikle kira artış davası olarak bilinmektedir; fakat kiracı tarafından da kira bedelinin yeniden belirlenerek düşürülmesi talepli dava açılmaktadır.
b) Kira sözleşmesi beş yılı geçmiş ise: Kiraya veren tarafından açılan kira tespit davasında sözleşme beş yılı geçtiyse, mahkemece Devletin getirdiği yıllık %25 kira artış sınırına bakılmaksızın rayiç fiyat esas alınarak dava açılabilecektir.
Mevzuat okunduğunda, sadece borçlunun TBK138'e dayalı olarak uyarlama davası açabileceği gibi bir anlam çıkıyor olsa da, kira sözleşmesi iki taraflı tam iki tarafa borç yükleyen bir edim olduğundan, hem kiracı hem kiraya veren bu davayı açabilir.
7 Yılda Kira Tespit Davası Açılabilir mi? Kira tespit davasının her zaman açılması mümkündür. Bu açıdan kira tespit davası açmak için süre sınırı bulunmamaktadır. Ancak kira bedelinin piyasa rayicine çekileceği dava kira sözleşmesinin başlangıcından itibaren 5 yıl geçtikten sonra açılabilir.
Kira tespit davası, uygulamada çoğunlukla kiraya veren tarafından açıldığı için “kira artırım davası” olarak bilinir. Ancak kira bedelinin hukuki sınırı aştığı hallerde kiracı tarafından da bu davanın açılması mümkündür.
Bu sebeple uyarlama davasında görevli mahkeme Sulh Hukuk Mahkemeleridir.
iv. Kira uyarlama davası, kira bedeli tespiti davasında olduğu gibi kira döneminin sona ermeden en az 1 ay öncesinde karşı tarafa yazılı bildirimde bulunma zorunluluğu olan bir dava türü değildir. Aşırı ifa güçlüğünün oluşmasıyla birlikte borçlunun her an mahkemeden talep edebileceği bir davadır.
Kira sözleşmesinin tam iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme olması dolayısıyla kiraya verenin, kiralananı kiracıya kullanıma elverişli bir şekilde teslim etme ve kira süresi boyunca bu du- rumda bulundurma, kiracının da kira konusunu kullanımının karşılığı olarak kira bedelini ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Yani kontrat süresi dolmadan ev sahibinin kira artırma, ek zam isteme hakkı bulunmuyor. Avukat Batuhan Bulut, yenilenme dönemine girmeden önce kira artışının talep edilemeyeceğini söyledi. Bir yıllık artışı, Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) oran belirliyor.
Bir yıllık kiracılık sürecinin ardından yasal sınırlar içerisinde kira artış oranı hesaplama işlemi yapılır. Hesaplama yapılırken TÜFE (tüketici fiyat endeksi) dikkate alınır. Yapılacak kira zammı, TÜFE oranından daha yüksek olamaz. 5. yıl sonundaki kiracı için yapılacak zam ise mevcut kira tutarının %25'ini geçemez.
Kiraya verenlerin, sözleşmede yazmasına rağmen geçmiş dönemde uygulamadıkları kira zam oranları ile yapılacak hesaplamaya göre ortaya çıkacak kira farkını, beş yıl geriye dönük olarak talep edebilecekleri kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri