5. Elektronik imzamı kaybettim ne yapmalıyım? E-imzanızı kaybetmeniz durumunda iptali için hemen e-imzaTR (+90 312 242 01 11) ile iletişime geçmelisiniz. Sonrasında başvuru ve ödeme işlemlerini tekrarlayarak yeni e-imzanızın oluşturulmasını talep edebilirsiniz.
E-İMZA BAŞKASININ ELİNE GEÇERSE NE OLUR? Eğer başka kişilerin eline geçmişse kullanılmaması için mutlaka iptal edilmelidir. Bu işlemden sonra yeni bir elektronik imza alımı yapılması gerekmektedir. Çünkü elektronik sertifika bir defaya mahsus üretilmekte olup bir yedeği bulunmamaktadır.
Gerekli başvurular ve ödemeler yapıldıktan sonra kullanıcıya yeni bir elektronik imza gönderilmektedir. Çalındığında parolası bilinmeden e-imzanın kullanılması mümkün olmamaktadır. Akıllı kartın içindeki anahtarlar çıkarılamaz ve doküman değiştiği an e-imza geçersiz hale gelmektedir.
Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisi (açık anahtar) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri (Kamu SM sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifika üretildiği anda başlar, tam 3 yıl sonra biter.)
“Madde 295/A- Usulüne göre güvenli elektronik imza ile oluşturulan elektronik veriler senet hükmündedir. Bu veriler aksi ispat edilinceye kadar kesin delil sayılırlar.
İlgili 42 soru bulundu
Elektronik imzaya ilişkin mevzuat mobil elektronik imzayı da kapsadığı için mobil elektronik imza da elektronik ortamda güvenli elektronik imzanın sağladığı hukuksal geçerliliği sağlar.
Elektronik imza sertifikaları Türk vatandaşları için 3 yıl, yabancı uyruklular için 1 yıl süre ile geçerlidir.
Elektronik imza oluşturma aracı ve kart okuyucudur geri iade kapsamında olup, nitelikli elektronik sertifika ise alıcının özel istek ve talepleri uyarınca üretilen veya üzerinde değişiklik ya da ilaveler yapılarak kişiye özel hale getirilen mal kapsamındadır. Bu nedenle sertifika bedeli iadesi yapılmamaktadır.
Kullanıcıların bu fırsattan yararlanması için elektronik imza kurulumunu farklı bilgisayarlara driver (sürücü) kurulumu yapması gerekir. Bu sayede birden fazla bilgisayarda elektronik imzanın kullanılması mümkün olacaktır.
1 Yıllık e-İmza 499,00 TL. 2 Yıllık e-İmza 699,00 TL. 3 Yıllık e-İmza 899,00 TL.
Elektronik imzamı kaybettim ne yapmalıyım? E-imzanızı kaybetmeniz durumunda iptali için hemen e-imzaTR (+90 312 242 01 11) ile iletişime geçmelisiniz.
Elektronik imza uygulaması ile banka müşterileri, banka şubesine hiç gitmeden, günün her saatinde kredi başvurusunda bulunup, bir kaç dakika içinde kredi alabilecekler. İstenilen kredi birkaç dakika içinde müşterinin hesabına geçirilecek.
Kayıp Çalıntı: Geçerli olan sertifikası iptal edilerek yeni sertifika başvurusu yapılır. Güvenlik Sözcüğü: Sertifika alındıktan sonra bireysel işlemlere (https://nesbireysel.kamusm.gov.tr) giriş yaparken kullanılacak güvenlik sözcüğüdür. Çalıştığı Birim: Başvuru Sahibinin çalıştığı birimin adı yazılır.
Nitekim BK m. 14'te, “imza, üzerine borç alan kimsenin el yazısı olmak lazımdır” biçiminde ilkenin ifade edildiği görülmektedir. İmzanın el yazısıyla atılmasının nedeni, imzalayanın imzayı şahsen ve bizzat atmasıdır.
İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
İmza oluşturma verisinin bu denli önemli olması sonucunda kanun koyucu 5070 sayılı kanunun 16. Maddesinde imza oluşturma verilerinin izinsiz kullanılmasını suç olarak düzenlenmiştir.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez.
Başkası adına yapılan başvurular kabul edilmemektedir, kişinin şahsen yada vekalet (vekalette e-imza alabilir, kullanabilir ibaresinin olması gerekmektedir) ile başvuru yapması gerekir.
Sertifika süresi bitmişse süreci e-onaylı (daha önceden e-onay süreci kabul edildiyse) veya ıslak imzalı olarak gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru formunuzu e-onaylı olarak tamamlayıp yenileme talebinizin anında Kamu SM sistemlerine ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
E-İmzanızın şifresini değiştirmek veya yeni şifre almak için TÜBİTAK KamuSM kamusm.bilgem.tubitak.gov.tr sayfasında online işlemler menüsüne E-Devlet şifreniz veya E-İmzanız ile giriş yapınız. Açılan pencerede Nes İşlemleri > Bireysel İşlemler > Pin Oluşturma/Kilit Çözme menülerini seçerek devam ediniz.
Elektronik imza ile yapılamayacak işlemlerden biri de Türk Ticaret Kanunu'nun 1526. maddesinde düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre; poliçe, bono, çek, makbuz senedi, varant ve kambiyo senetlerine benzeyen senetler güvenli elektronik imza ile düzenlenemez.
1) 444 5576 numaralı TÜBİTAK müşteri hizmetleri aranarak bilgi alınabilir. 2) Bilgisayarda kurulu olan Akis Kart İzleme Aracı üzerinden sertifika geçerlilik tarihi öğrenilebilir.
Dijital İmzalar doğrulandığında, imza durumunu belirtmek için belge mesaj çubuğunda bir simge görüntülenir. Diğer durum ayrıntıları İmza panelinde ve İmza Özellikleri iletişim kutusunda görüntülenir.
Bireysel olarak dileyen herkes e-imza başvurusunda bulunabilir. Özellikle e-Serbest Meslek Makbuzu kullanacak olan mükelleflerin Özel Entegratör veya GİB sistemine kayıt olabilmeleri için e-İmza almaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri