Uygunluk kalitesi: Tasarım kalitesi ile belirlenen spesifikasyonlara üretim esnasında uyma derecesine denir. Kullanım kalitesi: Ürünün nihai kalitesidir, koruyucu ambalajlama, taşıma, yerleştirme, bakım ve onarım işlerinde kalite gereklerine uyulması olarak tanımlanır.
Tasarım kalitesi, bir ürün ya da hizmetin istenen özelliklere sahip olması için yapılan tasarımdaki kalitedir. Tasarım kalitesi, kullanılan malzeme, seçilen biçim ve boyut, yüzey kalitesi ve toleransların sonucudur. Tasarım kalitesi kalitenin temel yapı taşını oluşturur.
Dr. Ishikawa tarafından tanıtılan bu yedi temel kalite kontrol aracı;1.Akış şeması, 2 Pareto Diagramı, 3 Kontrol Listesi, 4.Kontrol Grafiği , 5.Histogram , 6.Dağılım Grafiği 7. Neden Sonuç Diyagramından oluşur.
KALİTE ÇEŞİTLERİ
Tasarım Kalitesi: Ürünün müşterilerin arzu ve isteklerine uygun olarak dizayn edilmesini ifade eder. Uygunluk Kalitesi: Tasarım kalitesi ile belirlenen spesifikasyonlara üretim esnasında uyma derecesidir. Kullanım Kalitesi: Ürünün son kalitesidir.
Herkesin kendi farkındalığına göre kalitenin tanımı ve önemsendiği yönü farklılıklar göstermekle birlikte; müşteri memnuniyetidir, tedbirdir, esnekliktir, verimliliktir, bir programa uymaktır, müşteri şartlarına cevap verebilmektir ve etkili olabilmektir.
İlgili 25 soru bulundu
kaliteyi doğrudan etkileyen faktörleri dokuz başlık altında incelemek mümkündür. Bu faktörler pazar, para, yönetim, insan, motivasyon, malzeme, makine ve teçhizat, bilgi ve üretim olarak sıralanabilir.
Bu özelliklerin bazıları dayanıklılık, şekil, boyut, biçim, ömür, kimyasal ve fiziksel özellikler, güvenilirliktir. Bazı kalite tanımları ise kullanıcı tabanlıdır.
Kalite Kavramı
Kalite kavramının temel özelliği, bir malın veya hizmetin müşteri tatminine yönelik; *Tasarımda kusursuzluk *Kullanımda kusursuzluk *Fiyatta kusursuzluk *Teslim süresinde kusursuzluk *Satış süresinde kusursuzluk gibi bazı önemli özellikleri bünyesinde toplamasıdır.
Pazaryeri Kalitesi: Müşteri taleplerini yerine getiren nitelikli ürünlerin sınıflandırılmasıdır. Tasarım Kalitesi: Çoğunlukla toplumun potansiyel gereksinimlerini karşılayan ürünlerinin bölümünün sınıflandırılmasıdır. Uygunluk Kalitesi: Tasarım ya da şartnameye uygun nitelikli ürünün derecesidir.
Genel bir tanım olarak; kalite, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. Dr. Joseph Juran'a göre kalite, kullanıma uygunluktur.
Garvin 1987 yılında tam da bu konuda, kalitenin daha iyi anlaşılması ve değerlendirilmesi adına çalışmalar yürütmüş ve günümüzde hala geçerliliğini koruyan kalitenin sekiz boyutunu belirlemiştir. Bunlar; performans, özellik, güvenilirlik, uygunluk, dayanıklılık, hizmet görme yeteneği ,estetik ve algılanan kalitedir.
Kalite yönetimi; planlama, kontrol ve geliştirme olarak 3 temel süreçten oluşmaktadır.
Sonuç olarak, tasarımın 5 temel ilkesi denge, ölçek ve oran, kavramın anlatımı, renk ve doku, hiyerarşi ve odak olarak sıralanabilir.
Sübjektif hizmet kalitesi, müşteri tarafından beklenen yararların çalışma sonuçları ile uygunluğunu algılanmasıdır; Bunun yanında müşterinin ilk fikri ve çalışanın hizmet sunma yeteneği de sübjektif hizmet kalitesinin bileşenleridir.
kalite en genel tanımıyla, bir hizmet ya da ürünün, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerini en iyi şekilde karşılayabilme derecesi olarak tanımlanmaktadır. bir hizmet ya da ürünün belirlenen kriterlere uygunluğunu ve hatasız ve kusursuz olma durumunu gösteren bir performans göstergesi olarak da ele alınmaktadır.
Kalite kriterleri, ürün ve hizmetlerin kullanışlı, güvenli, her yerde ve her zaman bulunabilen, bakımı ve onarımı yapılabilen, yararlılığı ve verimliği yüksek olan, insanın yanı sıra doğal çevreye ilişkin durumları da kapsayabilir.
Kalite hedefi kuruluşun üst yönetimi tarafından belirlenen ve kalite politikasıyla tutarlı olarak ortaya konulan ; işletmenin ilerlemesi ve büyümesi için temel unsurları göz önüne alarak belirlenen ve rakamsal olarak ulaşılabilir bir beyandır.
Kalite karakteristikleri birkaç türde olabilir: Fiziksel: uzunluk, ağırlık, voltaj, viskozite. Duyusal: tat, görünüş, renk. Zamansal: güvenilirlik, dayanıklılık, hizmet.
Belirli bir ürün, hizmet, sözleşme veya proje ile ilgili özel kalite uygulamalarının kaynaklarını faaliyet sıralarını veren bir dokümandır.
Kurumsal kalite, en genel anlamda, kurumların etki alanındaki faaliyetlerin olum- lu yönde gelişimi, kurumların etkin şekilde işleyebilmesi ve kural setlerinin isabetli ve uygulanabilir olması şeklinde tanımlanabilir.
Lehtinen (1991) hizmet kalitesini; fiziksel kalite, işletme kalitesi ve etkileşim kalitesi olarak tanımlamıştır. Cunningham tarafından 1991 yılında yapılan çalışmada; hastanelerde hizmet kalitesi üç boyut altında incelenmiştir.
Kalite hedefleri, kuruluşun kalite politikası ile tutarlı olmalı ve ürün ve hizmetlerin uygunluğu ve müşteri memnuniyetinin artırılması ile ilgili olmalıdır. Kalite hedefleri ölçülebilir olmalı, geçerli gereklilikleri hesaba katmalı ve karşılanıp karşılanmadığını belirlemek için izlenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri