Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Uyku apnesi tedavisi, hastalığın seviyesine bağlı olarak yaşam tarzı değişikliği, cerrahi tedavi ve pozitif hava basıncı olarak sınıflandırılır. İlk tedavi aşırı kilolardan kurtulmaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalıdır. Şiddetli üst solunum yolu darlığı cerrahi tedavi gerektirebilir.
Uyku apnesi kesin ve etkili bir şekilde tedavi olur. Dünyada en yaygın kullanılan uyku apne tedavisi “Kesintisiz Pozitif Nazal Basınç (CPAP)” tedavisidir.
Uyku boyunca solunum yolu boşluğunun yutak bölgesindeki, anatomik yumuşak dokuların gevşemesi nedeniyle meydana gelen hava yolu daralması, hava akımı hızını arttırır. Dar bir pasajdan hızla geçen hava; üst solunum yolunun desteksiz dokularını (yumuşak damak, küçük dil gibi) titreterek gürültülü sesler ortaya çıkarır.
Uyku apnesi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir. Özellikle beslenme düzeni ve yaşam şekline bağlı olarak uyku apnesi hafifler.
İlgili 20 soru bulundu
Uyku Apnesi Nasıl Oluşur? Uyku hastalıklarını tetikleyen bazı durumlar sonucunda zamanla uyku apnesi diğer bir adıyla İnsomnia yaşanabilmektedir. Uzun süre uykusuz kalmak, fazla uyumak ya da sürekli olarak düzensiz uykular uyumak hastalığı tetikleyerek oluşmasına neden olabilir.
Uyku apnesinin özgün tedavisi, hava yolunu devamlı açık tutacak şekilde basınçlı hava veren cihazların kullanımıyla sağlanmaktadır. PAP (pozitif havayolu basıncı) cihazları yani halk dilinde uyku apnesi maskesi üst hava yollarının uyku sırasında açık kalmasını sağlayarak uyku apnesini önlemektedir.
Horlama veya uyku apnesi için en iyi pozisyonlardan biri yan yatmak. Smarr, "Birçok insan sırt üstü yatarken daha rahattır ama yan yatanlar daha az horlar, bu nedenle genellikle tavsiye edilir" diyor.
İbrahim Saraçoğlu'nun horlama tedavisi ise şöyledir: 3-4 yaprak beyaz lahana ve 4 su bardağından biraz az su ile kaynatılır ve süzülür. Bu su günde 2 defa aç karnına içilir.
Üstelik tedavi edilmezse yaşam kalitesini oldukça düşürmesinin yanı sıra yol açtığı sorunlar nedeniyle özellikle gece veya sabaha karşı ani ölümle bile sonuçlanabiliyor!
Uyku apnesi ilaç tedavisi ile iyileştirilebilmektedir. Ancak kesin tedavi yönteminin ilaç tedavisi olmadığı unutulmamalıdır.
Horlayan ve uyku apne rahatsızlığı olan erkeklerde ve kadınlarda bu durumun cinsel ilgi azlığı ve isteksizlik (libido kaybı ) olabilmektedir. Bu durumun uykusuzluk ve artan gerginlik sonucu tükenmişlik ve uykusuzluğun verdiği kronik yorgunluğa bağlı gelişebilir.
Şişmanlık, vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen miktarının artmasına neden olur. Dolayısıyla zaten apne nedeniyle nefes borusundan oksijen girişi sorunu olan hastada sorun artar. Bu nedenle kilo vermek en iyi tedavi yöntemlerinden biri.
Tedavi Edilmezse Sonuçları Yıkıcı Olabilir
Dr. Merda Erdemir Işık, “Uyku apnesi olan kişilerde kalp krizi, uykuda ani ölüm, felç, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, depresyon gibi hastalıkların görülme sıklığının artmış olduğu izlenmektedir.
Uyku apnesinde, tamamen kendi rahatınıza ve uyku pozisyonunuza göre bir yastık seçmelisiniz. Yapılan araştırmalara göre ne alçak ne de yüksek tam ortada kişiyi en rahat şekilde sabit tutacak yastıklar önerilmektedir.
Sırtüstü Uyumak Kas Kısaltabilir
Ancak bazı insanlar yan yatış pozisyonunda uyuyamazlar. Sırt üstü yatıyorsanız mutlaka dizler bir yastık ile desteklenmeli. Ancak yine de sırt üstü yatış bir süre sonra bacakların arka kaslarında kısalmaya yol açıyor. Bu nedenle uzun süre sırt üstü yatılmasını önermiyoruz.
KALBİN DAHA SAĞLIKLI ÇALIŞMASINI SAĞLAR
Doktorlar uzun zamandır özellikle hamile kadınlara sol tarafa yatmayı önerir çünkü bu sağlıklı kan dolaşımını sağlar. Elbette bu yalnızca hamile kadınlar için geçerli değildir; sol tarafa yatmak kalbimiz üzerindeki baskıyı hafiflettiği için sağlığımız için oldukça faydalıdır.
Sosyal ve psikolojik sorunların uyku apnesini tetiklediği konusunda yeterli klinik araştırma ve bulgu bulunmamaktadır.
Apneik oksijenasyon metodunda endotrakeal tüpe (ETT) bir oksijen kanülü yerleştirilerek yüksek akımlı oksijen bir kanül aracılığı ile trakea karina seviyesinde verilmesi ile gerçekleştirilir. Apne testi esnasında hipoksi, hipotansiyon, asidoz, kardiyak aritmi, asistol meydana gelebilir.
Dünyagöz Etiler'den Dr. Şenay Yılmaz, uykusuzluğun uyku apnesi geçmişi olan orta ve ileri yaştaki kişilerde Anterior İskemik Optik Nöropati (AION) gibi ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini ve görme kaybına neden olabileceğini söyledi.
Ağır horlama probleminiz yoksa yatış pozisyonunuzu değiştirmeyi deneyin. Dil geri düştüğü ve hava yollarının üzerine baskı yaptığı için bu yatış pozisyonu horlamaya yol açabilir. Yüzüstü veya yan yatarak uyumak tercih edilebilir.
HORLAMA SORUNU YAŞAYANLAR HANGİ POZİSYONDA YATMALI? Horlama en çok sırt üstü yatar pozisyonda ortaya çıkar. Bu nedenle horlama sorunu olanlar yatağın sağ ya da sol tarafına dönük olarak yan pozisyonda uyumalıdırlar.
CPAP cihazları hem horlamayı hem de nefes durmalarını ortadan kaldırırken, burun bantlarının uykuda nefes durmalarına hiçbir etkisi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri