Bebeklerde uyku gerilemesinin öncelikle dönemsel ve geçici bir durum olduğunu bilmekte yarar vardır. (genellikle 1 ile 4 hafta sürer) Bir anda gece boyunca uyuyan bebeğiniz ya da küçük çocuğunuz ortada hiçbir neden yokken gece uyanmaya başlayabilir, gündüz uykuları kısalabilir veya gündüz uyumayı tamamen reddedebilir.
Bebeklerde en sık gerçekleşen uyku gerilemeleri 4. ay 6 ay 8-9 ay 12 ay 15-18 ay ve 2 yaş civarında olabilmektedir. Ama her bebek aynı aylarda uyku gerilemesi yaşamaz. Bazen daha erken veya daha geç uyku gerilemesi olabilir. Hatta bazı bebekler belirgin bir uyku gerilemesi belirtileri göstermeyebilir.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 . Çünkü uyku gerilemesinin yaşandığı dönemler, bebeğinizin zihinsel ve bedensel gelişimindeki kilometre taşlarıdır.
Bebekler yorgun olduklarında ve uyumaya ihtiyaç duyduklarında; ağlama, sızlanma ve esneme gibi belirtiler gösterirler. Bebeğin verdiği sinyalleri kaçırmak ve onu uyanık tutmaya çalışmak uyku sürecinin uzamasına neden olur. Fazla uyarılmış ve çok yorgun bebekler uyumamaya direnirler.
Gece uykuları 10-11 saattir. 9-14 ay aralığında bebeklerin çoğu gündüz 2 kez, toplamda 2.5-3.5 saat uyur. Geceleri 10-11 saat kesintisiz uyuyabilirler. 15-18 ay aralığı, bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir.
İlgili 23 soru bulundu
REM uykusunda rüya içeriğine göre göz hareketleri devam eder. Rüyaların görüldüğü bu evrede tüm kaslar felçli olur, beyin ise uyanıkmış gibi davranır. REM uykusu esnasında kaslar felç durumunda olmasına rağmen kısa süreli motor aktiviteleri devam etmektedir. REM uykusu toplam uykunuzun %20-23'lük kısmını oluşturur.
SMA, yani spinal müsküler atrofi, Türkiye'de gevşek bebek sendromu olarak da adlandırılmaktadır. Gevşek bebekler kendi ağırlıklarını taşıyamazlar. Motor becerilerinde ise gerilik vardır. Kendi ağırlıklarını taşıyamayan bebeklerde bazı sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
BayBay Night Damla Melisa İçeren Takviye Edici Gıda, yüksek etkinlik sağlayarak orta ve güçlü aktiviteleri ile sirkadiyen ritmin düzenlenmesine destek sağlar. Ürünün içeriğinde doğal melisa, ıhlamur ve papatya bitki özlerinin birleşimi bulunmaktadır. Takviye edici gıdalar günlük beslenmenin yerine geçemezler.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Yine her bebeğin farklı olduğu gerçeğini unutmadan uyku gerilemesinin 8-9-10. Aylar içerisinde herhangi bir zamanda gerçekleşebileceğini bilmekte yarar vardır. Ayrıca bu aylarda birçok bebek 3 uykudan 2 uykuya geçiş sağlar.
Bebeklerde REM uykusu ise nörolojik ve duygusal gelişim ile hafıza oluşumu ve öğrenme için gereklidir. Uyku sırasında döngüsel olarak tekrar eden N-REM ve REM evreleri, bebeklerde yaklaşık 50 dakika kadar sürebilir. Aşamalı olarak artan bu döngünün tamamlanması, okul çağındaki çocuklarda 90-110 dakikayı bulabilir.
Uyku terörü, parasomni grubunda bir uyku bozukluğudur. Derin REM dışı uyku döneminde oluşur. Uykunun ilk saatlerinde genellikle ağlama ya da yüksek sesli bir çığlıkla başlar. Kişi genellikle yatakta oturur pozisyonda ve dış uyaranlara karşı yanıtsızdır.
2-3 ay arası, 24 saatte ortalama toplam 14-16 saat civarı uyku ihtiyaçları oluyor, bunun 8-9 saatini gece 22.00-23.00 ve sabah 7.00 arası gibi blok şekilde düşünebilirsiniz. 2-3 ay arası dönemde bebeğinizin aşırı yorgun hale gelmeden uyanık kalabileceği süre ortalama 75-90 dakika civarında.
3 aylık bebeğiniz toplam 5 saat gündüz uykusu uyuyabilir. Gece ise yaklaşık 10-11 saat uyuyabilir. Bebeğinizin her gün aynı saatte uyanmasına, akşam ise 20.00'yi geçmeden uyumasına özen gösterebilirsiniz. Çünkü uyku saati geçen bebeğiniz enerjik gibi görünse de zamanla huzursuzluk yaşamaya başlayabilir.
Bebeklerin uykuları 45-50 dk'lık döngülerden oluşur ve her döngü geçişinde ilk uykuya daldıkları koşulları ararlar, bulamazlarsa da ağlayarak uyanırlar. Yani ilk uykuya geçiş aşamasında bir şekilde bebeğinizi destekle uyutarak yatağa koysanız bile 45-50 dk sonra aynı koşulları bulamadığı için ağlayarak uyanacaktır.
Baybay damla 4 yaş ve üzeri kişilerin kullanımı için uygundur. Baybay damla bebeklerde kullanımı için 4 ile 10 yaş arası yaş grupları öne çıkar. Bu grupta olanlar uyku saatinden 40 dakika önce Baybay damla kullanabilir.
· KULLANIM ÖNERİSİ: · Akşam uyku saatinden 40 dakika önce kullanılabilir. · 4-10 yaş arası çocuklarda 40 damla; 11 yaş ve üzeri çocuklarda 60 damla önerilir. · Direkt olarak ya da bir miktar suya karıştırılarak içilebilir.
Açıldıktan sonra ne kadarda kullanılmalı? Bay Bay Night Damla açıldığı günden itibaren 8 hafta içerisinde tüketilmesi önerilmektedir.
Hipotonik ve kuvvetsiz bebekte yer çekimine karşı hareketlerin azalması, aktif ve pasif hareketleri yapamama, elin üstünde taşındığında hamur gibi yığılma, düşük sesle ağlama, yüz ve vücudunda belli sendromlara özgü bulguların olabilmesi (örneğin Mongol yüz görünümü) bu bebeklerin genel özellikleridir.
Ay Civarında Destekli, 7-8 . Aylardan İtibaren Desteksiz Oturabilen Bir Bebek Te Herşeyin Yolunda Gitmekte Olduğunu Söylemek Mümkündür..
Sarsılmış bebek sendromunun bulguları:
Aşırı huzursuzluk, tiz sesle ağlama, uykuya eğilimli olma, solunum problemleri, iyi beslenememe, titremeler, kusma, solunum güçlükleri, solgun ya da mavimsi renkte cilt, nöbetler, felçler, koma görülebilir.
Uyku evrelerinin skorlanması için 30 saniyelik epoklara ihtiyaç vardır. Her epok bir evre ile isimlendirilir. İki evre aynı epokta yer alıyorsa, epoğun yarısından fazlası hangi evre ise o evre olarak adlandırılır. Tüm gece uykusunun %2-5'ini evre-I, %45-55'ini evre-II, %20-25'ini evre-III, %20-25'ini de REM oluşturur.
Yeterince uyumak: Genel olarak yeterince uyumak, iyi miktarda REM uykusu alınmasına yardımcı olacaktır. Düzenli bir uyku programı: Her gece aynı saatte uyumak ve her sabah aynı saatte uyanmak sağlıklı uyku için faydalı olabilir. Bu, uykuya daha kolay dalmaya ve daha dinlenmiş hissederek uyanmaya yardımcı olacaktır.
Parasomnia, bireyin gece uyudukları sırada istem dışı ortaya çıkan davranışlarını ve deneyimlerini içerir. Bu soruna sahip kişiler, uyurken konuşabilir, hareket edip ev içerisinde gezebilir, uyandığı halde hareket etmekte zorluk çekebilirler. Bazı durumlarda kişide uyku felci de görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri