Yatak odasında hava sirkülasyonu olmalı. Kış bile olsa hafif pencere açık olarak uyumalısınız ya da çok üşüyen biriyseniz yatmadan önce iyice havalandırın. Yatmadan önce asla uyarıcı çay, kahve ve enerji veren gıda ya da içecek tüketmeyin. Yatmadan önce ılık bir duş alın.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
İlgili 45 soru bulundu
Kedi otu kökünün endişe ve korkuların yarattığı huzursuzluğa karşı uyku ilacı görevi gören bitkisel bir yatıştırıcı olmasının yanı sıra kimyasal uyku ilaçları gibi negatif etkilerinin olmadığını belirten İbrahim Saraçoğlu, "Kediotu bitkisi, bağımlılık yapmadan, kişiyi güvenli bir şekilde sakinleştirir.
Melisa otunun etkili bir sakinleştirici etkisi vardır. Genelde limon tadında hoş bir çay olarak tüketilir. Bu çayı kaynayan suya 2 yemek kaşığı kuru melisa otu katarak elde edebilirsiniz. Çayı 10 dakika demleyin, süzün ve yatmadan hemen önce için.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Uykunuzun açılması için kahve, çay, meyve suyu ya da kola içebilirsiniz. Eğer hazmetmesi uzun süren ya da gaz yapan besinler yerseniz de uykunuz kaçar ve mideniz besinleri hazmedene kadar uyanık kalır. Sakız çiğnemek, yürüyüş yapmak, spor yapmak ya da eğlenceli müzikler dinlemek de uykunun açılmasına yardımcı olur.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
İnternette pek çok kaynakta uyku duası olarak ''Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zahri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke. La melcae velamenca minke illa ileyke. Amentü bikitabikellezi enzelte venebiyyikellezi erselte.'' yer almaktadır.
Uykusuzluğa sebep olan birçok fiziksel ve psikolojik etkenler vardır. Depresyon, kaygı bozukluğu ya da stres gibi psikolojik etkenlerin yanı sıra mide rahatsızlıkları, kas ve baş ağrısı da uykusuzluk yapabilir. Uykusuzluğa iyi gelen bitkilerin içinde nane, papatya, çarkıfelek, limon otu, rezene ve ıhlamur vardır.
Klorpromazin (LARGACTİL), olanzapin (ZYPREXA) ve seroquel ( SEROQEL, GYREX) uyku verici etkileri nedeniyle tercih edilmektedir.
Hemen uykuya dalmak için bu tekniği deneyebilirsiniz. En hızlı şekilde uykuya dalmak için önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın.
Yeterince uyumak: Genel olarak yeterince uyumak, iyi miktarda REM uykusu alınmasına yardımcı olacaktır. Düzenli bir uyku programı: Her gece aynı saatte uyumak ve her sabah aynı saatte uyanmak sağlıklı uyku için faydalı olabilir. Bu, uykuya daha kolay dalmaya ve daha dinlenmiş hissederek uyanmaya yardımcı olacaktır.
Muz. Yüksek oranda magnezyum ve potasyum içeren muz, kişinin kaslarını gevşeterek uyumanızı kolaylaştırırken daha kaliteli bir uykuyu da vaat ediyor.
Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar. Ayrıca kola içerisinde kafein barındırmaktadır. Kahvedeki kadar yüksek kafein içermese de uykunun kaçmasında hem asitli bir içecek olması bakımından da uyku üzerinde belirleyicidir. Vücuda enerji sağlanması, uykunun kaçması yönünde etkilidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri