Uyku tulumu kamp yapanlar için yaz mevsiminde de gereklidir. Özellikle çadırda uyurken, çadırların yapısı sebebiyle yaz mevsimi olsa dahi, geceleri soğukluk hissedilebilir. Bundan dolayı da yaz için özel olarak tasarlanmış ve üretilmiş olan uyku tulumu modelleri temin edilmelidir.
Uyku tulumu ve mat farklı şeyler, ancak kamp için ikiside şart. Tulum içine girip soğuktan korunarak uyuyacağın şeydir. Mat ise tulum içindeyken zemin ile arandaki süngerimsi materyaldir. Her ikisi için geçerli olan şey ise paran ölçüsünde rahat edeceğindir.
Termal Battaniye Kullanımı
Kamplarınızda yanınıza almanız gereken kolay taşınan termal battaniye çadır zeminine açılarak soğuk havanın etkisi kesilir. Termal battaniyeler hafif yapılarıyla size yük olmayacak ancak işlevleri gereği sizleri dışarının soğuğundan koruyacaktır.
Yazlık uyku tulumu seçerken dikkat etmeniz gereken önemli bir başka detay da şudur: Doğru kıyafet ya da uyku tulumu olmadan yazın bile geceleri üşüyebilirsiniz. Sıcak havalarda kamp yapmak için özel olarak tasarlanmış, sıcaklık ve havalandırma arasındaki dengenin olduğu bir uyku tulumu edinmeniz bu yüzden önemlidir.
Uyku tulumuna rahat ve hafif kıyafetler ile girin. Ayrıca ışığı ve gürültüyü engellemek için yanınızda kulak tıkaçları ve bir göz maskesi taşıyabilirsiniz. Ek olarak, başınızı ve boynunuzu desteklemek için bir yastık kullanabilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Kamp Mat mı Daha İyi Yoksa Şişme Yatak mı? Hazırlanış açısından kamp matı daha iyidir. Çünkü şişme yatağı şişirebilmek için pompaya ihtiyaç duyarsınız ve taşıma açısından da arabanız yoksa sizi zorlayacaktır. Ancak kamp matı daha kolay kurulur ve daha rahat taşınır.
Çadırın ıslanmasını önlemek için çadırın altına çadırın zemini muşamba serilir. Küçük boyutlu, hafif, bir çantada paketlenebilir, taşıması kolaydır. Çok fonksiyonlu, piknik matı veya plaj matı olarak da kullanılabilir. Çadırın ıslanmasını önlemek için çadır zemininde su geçirmez bir bez olarak kullanılır.
Uyku tulumunun çadırın tabanı ile olan bağlantısının kesilmesi ısı yalıtımının arması anlamına gelir. Yumuşak zemin ise çok daha konforlu bir uyku. Dolayısıyla kamp maceralarınız esnasında sıcak ve rahat bir uyku için şişme yatak ve/veya mat çok önemlidir.
Issız bölgelerde tek başına çadır kampı ciddi güvenlik açığı oluşturabilir. Ama arkadaşlarınız ya da ailenizle kalabalık bir kamp yapacaksanız bu bölgelerin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz. Çadırda kamp yapmak gerekli önlemler alındığı müddetçe oldukça güvenli.
Çadırınızda nemi temel olarak nefesiniz oluşturuyor. Çadırda uyuduğunuzda yaklaşık 1 litre su buharı nefesiniz ile birlikte dışarı salınıyor ve bu buhar da çadır içinde sıcaklığı artırarak yoğunlaşıyor. Çadırda birden fazla kişi kalmanız durumunda ise bu su buharı miktarı giderek katlanıyor.
Çadırınızı kurduğunuz yeri belirledikten sonra büyük bir ateş yakmanız gerekmektedir. Daha sonra sönen ateşin küllerin üzerine toprak ile kapatıp üzerini yapraklar ile kapatın. Bu ısınan bölgenin üzerine kurduğunuz çadırda ısınma probleminizi rahatlıkla çözebilirsiniz.
Toprak ile ısıtma( Köz ile ısıtma)
Daha sonra oluşan közleri dikkatli bir şekilde alın. Ardından çadır kuracağınız her yere yayın ve üzerini toprak ile kapatın. Sonrasında üzerine yapraklar varsa çalılık gibi kapatıp çadırını üzerine kurun. Bu yöntem sayesinde en az 7-8 saat boyunca ısınabilirsiniz.
Örneğin yaz ya da ilkbahar aylarında genellikle 5-15 derece tulumlar maksimum konfor sunuyor. Kış kampı için seçilecek uyku tulumlarının ise bölge koşullarına göre derecesi değişiyor. Kamp bölgesindeki hava durumuna göre -10 ya da -20 dereceye kadar olan tulumlar seçebilirsin.
Merino yünü bebeğinizin vücut ısısını kontrol eder. Kışın sıcak, yazın soğuk tutmaya yardımcı olur. Kolsuz tulumlar 20-28°C, uzun kollu tulumları 20-26°C oda sıcaklığında kullanıma uygundur. Çift katlı kollu ve kolsuz tulumlarımız 16-24°C için uygundur.
Uyku tulumları çok basit bir çalışma prensibine sahiptir. İçindeki çayı çok uzun süre sıcak tutan bir termos gibi içindeki bizi sıcak tutar.
Çadırı hayvanların kullandığı yol üzerine kurarsanız,gece uyurken üzerinizden domuz sürüsü geçebilir! Ayı,kurt,yılan,akrep zaten başlı başına tehlikeyken bir de kaçak avlanan avcılar var.Nereye ateş ettikleri belli değil,aman dikkat!
2021 yılı itibariyle izinsiz kamp kuranlara, belirlenen yerlerin dışında çadır kuranlara 5326 sayılı kanununu 32. Maddesi uyarınca 427 TL idari yaptırım cezası uygulanmaktadır.
Bazı kişiler kamp seyahatlerinde kamp matı yerine şişme yatak da tercih ederler. Eğer siz de rahatından vazgeçemeyenler sınıfındansanız, kamp ile uyumlu bir şişme yatak edinebilirsiniz.
Kıl çadır sıcak & soğuk geçirmez!
Bu katmanlar izolasyon malzemesi de içermektedir. Bununla birlikte keçi kılından yapıldığından ötürü bir güzel özelliği de sıcak havanın içeri aktarılmaması. Yazın kıl çadırlar son derece serin bir ortamı muhafaza etmektedir.
Köpük matlar, kendiliğinden şişen matlar ve hava matları dahil olmak üzere farklı tipte kamp matları mevcuttur. Kendiliğinden şişen matlar kalın ve rahattır, istenen sıkılığa ayarlanabilir. Bununla beraber kamp matları tercih ederken boyut ve ağırlığa da dikkat edebilirsiniz.
Kıl çadır kara kıl çadır olarak da adlandırılmaktadır. Aynı zamanda yörük çadır oba çadır osmanlı çadırı gibi değişik isimlerle isimlendirilir. Kıl çadırlar keçi kılından doğal olarak üretilmektedir. Kıl çadırları Sıcak ve Soğuk hava geçirmez.
Dar kesimli ya da nefes almayan kumaşlardan üretilmiş giysiler fazla terlemenize neden olabilir. Bu sebeple pamuklu, ince, bol kesimli giysileri kamp alanlarında tercih edebilirsiniz. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde sıcak havanın etkisiyle kısa kollu giysiler giymek isteyebilirsiniz.
Kamp yapanlara “kampçı” denir. Kampçılar, kentin etkilerinden ve günlük işlerden uzak bir şekilde temiz havada yaşamayı deneyimler.
Çadırınızın kumaşı yırtılmaya karşı dayanıklı olsun.
Çadırlar genellikle naylon ya da polyester kumaştan imal edilirler. Bunların her biri çadır için iyi tercihlerdir, fakat yine de yırtılmalara karşı yüksek derecede koruma sağlayan rip-stop kumaşlı bir çadır almak ilk tercihiniz olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri