Muz. Yüksek oranda magnezyum ve potasyum içeren muz, kişinin kaslarını gevşeterek uyumanızı kolaylaştırırken daha kaliteli bir uykuyu da vaat ediyor.
Ilık süt. Uyumadan yarım saat önce içine ılık bir bardak süt, beynin ve zihnin rahatlamasına yardımcı olacak ve uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Badem. Badem içerisinde bulunan kalsiyum ve triptofan, kasları gevşetecek ve uykuya geçişi kolaylaştıracaktır.
Bu rahatsızlıktan kurtulmak için ise bir psikoloğa gitmeniz gerekmektedir. Bu rahatsızlığın birçok nedeni olsa da genelde yaygın olarak kişinin ruh halinden dolayı kaynaklanmaktadır. Gece uyuyamıyorum diyorsanız, uzman bir psikologdan online olarak ve yüz yüze bir destek alabilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Limonlu su, limonata gibi asitli içecekler tüketmek uykunun açılmasında etkili rol oynayacaktır. C vitaminli ve antioksidanlı içecekler tüketmek uykunuzun açılmasını sağlar. Kola, soda, gazoz gibi asitli içecekler tüketmek de uykuyu açar. Ayrıca kola içerisinde kafein barındırmaktadır.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Sebze ağırlıklı akşam yemekleri daha uygun bir tercih olacaktır. Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor.
Melisa Otu
Melisa otunun etkili bir sakinleştirici etkisi vardır. Genelde limon tadında hoş bir çay olarak tüketilir. Bu çayı kaynayan suya 2 yemek kaşığı kuru melisa otu katarak elde edebilirsiniz. Çayı 10 dakika demleyin, süzün ve yatmadan hemen önce için.
Uyumadan önce yenilebilecek meyvelerin başında muz geliyor. Çünkü muz, magnezyum ve potasyum içerir. Bu içeriğinden dolayı da kasları rahatlatır ve uyurken daha rahat bir bedenle uyumuş oluruz. Ayrıca, mutluluk hormonu olan serotonin ve daha iyi uyumamıza yardımcı olan melatoninin üretimini sağlar.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Gece uyuyamama gibi durumlar, sevdiklerinizin kaybı, ayrılık ve işsizlik gibi stresli olaylardan kaynaklanabilir. Ancak çoğu zaman belirli bir olay yoktur. İlk uyku bozuklukları genellikle kendi kendine devam eden kaygı ile birleştirilir. Uykusuzluk durumu uyku korkusuna neden olur ve bu da gece uyuyamamaya yol açar.
Uykusuzluk çekenlerde D vitamini eksikliği, D vitamini eksikliği olanlarda uykusuzluk sık görülür.
Akşamları hafif yemekleri tercih edin ve uyku ile yemek saati arasında en az 4 saat bırakın. Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın.
Uyku sorunları bir çok psikolojik bozukluğun ortak belirtilerindendir. Örneğin gece uyuyamamak yaygın görülen majör depreyon belirtilerinden biridir. Uyuyamama sorunu yaşayan herkesin majör depresyon tanısı yoktur; bununla birlikte uykuzuluk yaşayan kişilerin yüzde 15-20'sinde majör depresyon yaşadığı görülmüştür.
Bununla birlikte, gıdalarda doğal olarak ortaya çıkan birkaç mükemmel melatonin kaynağı var. Mısır, kuşkonmaz, nar, zeytin, arpa, pirinç, ceviz, fındık ve ayçiçeği tohumu melatonin açısından yüksek değerlere sahip olan besinler.
Merhaba bildiğim kadarıyla; Elma, içerisinde doğal şeker bulunan bir meyvedir bu sayede uykunuzun açar ve kan şekerinizin dengelenmesine yardımcı olur. Erik, kayısı, şeftali, kiraz gibi meyveler de uyku açmaya yarar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri