Uykusuzluk (insomnia), uyku için yeterli fırsat ve imkan olmasına rağmen, süreğen bir şekilde uykuya başlamada, sürdürmede ve kaliteli uyumada güçlük ve sonuçta gün içi işlevselliğinde bozulmalarla karakterizedir.
Yeterli uyku süresi kişiden kişiye farklılık gösterse de genel olarak yetişkin bireylerin 7 ila 8 saat kadar uyuması gerekir.
Uykusuzluk (insomnia), uykuya dalmayı ve uykuda kalmayı zorlaştıran ya da çok erken uyanmaya ve yeniden uykuya dönememeye neden olan yaygın bir uyku bozukluğudur. Uykusuzluk hastalığı olan insanlar, uyandıklarında kendilerini yorgun hissederler.
Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan bir uyku hastalığıdır. Uykusuzluk hastalığı uykuya dalmayı zorlaştırabileceği gibi çok erken uyanmaya ya da uykunun bölünmesine neden olabilen yaygın bir uyku bozukluğudur.
Ciddi şekilde devam eden uykusuzluk insomnia olarak adlandırılır ve tedavi gerektirir. Çalışma şartları, stres, çeşitli hastalıklar gibi pek çok faktör kişinin uykusuzluk sorunu yaşamasına neden olabilir. Fakat tedavi edilmeyen uykusuzluk ilerleyen dönemde ciddi başka rahatsızlıkları yanında getirebilir.
İlgili 20 soru bulundu
Bu yenilenme sağlanmadığında fiziksel belirtilerin yanında ruhsal olarak isteksizlik, motivasyon kaybı, sinirlilik, dikkat ve bellek bozuklukları ortaya çıkmaktadır. İnsomniyaklarda depresyon ya da diğer bir psikiyatrik bozukluk gelişme riski yüksektir.
Uykudan önce rahatlama ritüelleri uygulayın, örneğin sıcak bir banyo yapmak veya kitap okumak gibi. Kafein ve Alkol Tüketimini Sınırlayın: Özellikle gece geç saatlerde kafein veya alkol tüketiminden kaçının. Fiziksel Aktivite: Düzenli egzersiz yapmak, uyku kalitesini artırabilir.
Uykusuzluk ya da diğer adı ile insomni stresli bir duruma bağlı ortaya çıkan ve birkaç gün süren ve stres ortadan kalktığında düzelen kısa süreli bir durum olabileceği gibi uzun süreli bir problem de olabilir. Üç aydan uzun süren uykusuzluk sorunu kronik insomni olarak adlandırılır.
Akşam saat 19.00 sonrası yemek yenmemeli, uyku öncesi çay ve kahve gibi uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Kaliteli uyku için haftada 3 gün spor yapılması faydalı olabilir. Akşam yemeğinden önce gerçekleştirilen kardiyo tarzı yapılan hafif spor uykusuzluk sorununa iyi gelebilmektedir.
Psikofizyolojik insomni en sık görülen kalıcı uykusuzluk hastalığıdır. Öğrenilmiş uykusuzluk, kronik uykusuzluk diye de adlandırılır. Herhangi bir faktörün tetiklediği uykuya dalmakta zorluk, bu faktörün ortadan kalkması durumunda da devam ederek süregen hale gelir.
İnsomnide en çok kullanılanlar: Diphenhydramine (Benadryl), Doxylamine (Unisom), Hydroxyzine (Atarax, Vistaril)'dir. Yaygın kullanımlarına rağmen uykuya dalmada etkileri fazla değildir. Uykunun kalitesini bozan ve ertesi gün uykululuk yapan ilaçlardır.
Nörolog: Uykusuzluğunuzun nedeni, nörolojik bir sorun olabilir. Örneğin, RLS (Restless Leg Syndrome) gibi durumlar uykusuzluğa neden olabilir. Nörolog, semptomları değerlendirerek uyku günlüğünü ve tıbbi geçmişi inceleyerek nörolojik bir sorun olup olmadığını belirleyebilir ve uygun tedavi yöntemleri önerilebilir.
İnsomnia birkaç gece sürerse geçici, 1 hafta ile 3 hafta arasında sürerse kısa süreli, 3 haftadan fazla sürerse kronik insomnia olur. Kronik bir hastalığa dönüşerek uyuma eksikliği doğrultusunda oldukça zararlı olabilir.
İnsomnia (Uykusuzluk) Tedavi Edilmezse Ne Olur? Tedavi edilmeyen insomnia; daha düşük yaşam kalitesine, madde bağımlılığı riskinin artmasına, kronik ağrıya, kalp hastalığı ve diyabet riskinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle doğru tanı sonrasında tedaviye başlamak oldukça önemlidir.
sorusunun ilk yanıtı D vitaminidir. D vitamini, beyindeki çeşitli alanlarda bulunan reseptörlerin uykuyu düzenlemesinde rol oynar ve melatonin hormonunun salgılanmasında da etkilidir. Melatonin, vücudun uyku döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur.
Rahat bir uyku için “papatya çayı, melisa çayı, rezene çayı, ıhlamur” gibi rahatlatıcı ve faydalı çayları içmen gerekiyor. Bu çayları uyumadan 1 veya 2 saat önce sıcak olarak içersen uyku kaliten artar ve kendini derin bir uykunun içinde bulursun.
Depresif durumun eşlik ettiği ruhsal hastalıklar, anksiyete ve somatoform bozukluklar ve psikosomatik hastalıklara bağlı sekonder ruhsal belirtilerin tedavisinde kullanılabilir.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Bu dönem genellikle stresin veya travmatik bir durumun etki etmesiyle ortaya çıkmakla birlikte kısa süreli ve geçicidir. Fakat bazı bireyler, bir aydan daha fazla süre uykusuzluk dönemi yaşayabilirler. İnsomnia, bireyin uykuya geçmesine engel olan ya da uyuyamamasına etki eden bir uyku bozukluğudur.
Yetişkin bireylerin %10 – %15 'lik bir kısmını etkileyen uykusuzluk problemi uykuya dalmakta güçlük, uykuyu sürdürememe, sık sık uyanma ve uykunun dinlendirici olmaması şeklinde tanımlanır.
Uyku ilaçları ve sakinleştiricilerin baş ağrısı, yorgunluk, baş dönmesi, kas gevşemesi ve yorgunluğu, mide bulantısı ve ishal gibi hoş olmayan yan etkileri vardır. Beyin fonksiyonu kötüye gider. Maddeler seni sersemleştirebilir ve kaslarını gevşetir bundan dolayı dengeni kaybedip düşebilirsin.
Uykusuzluk daha da ilerlediğinde şizofrenik davranışlar sergileniyor. Kişi varolan şeyleri farklı görüp, değerlendiriyor. Zaten en uzun uykusuz kalma süresi 11 gün olarak test edilmiş. Yapılan bilimsel deneylere göre insanın hayatla bağlarını koruması 11 güne kadar mümkün.
Insomnia hastalığının iki türü bulunmaktadır ve bunlar; akut (Ani) insomnia ve kronik (Süreğen) insomnia olarak adlandırılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri