Yatağa gitmeden ılık bir duş almak, bir bardak ılık süt içmek çoğu zaman uykuya dalmayı kolaylaştırır. Gündüzleri güneş ışığından yararlanın, gün içinde evde kapalı kalmayın. Haftada en az üç gün yarım saatlik yürüme, jimnastik gibi hafif egzersizler yapın. Yatakta televizyon izlemeyiniz, kitap okumayın.
UYKU BOZUKLUĞU NEDEN OLUR? Uykusuzluğa neden olan faktörler oldukça fazladır. Uykusuzluk eğilimi kalıcı stres, alkol, sigara, kafein, çalışma saatleri, egzersiz, uyku hapları, fazla sesli ortam, ışık ve benzeri birçok faktör nedeni ile oluşabilir.
Melatonin, uyku düzeni döngünüzü düzenleyen bir hormondur.
İlgili 41 soru bulundu
Sağlıklı hayat için ihtiyaç duyulan uyku süresi, genetik faktörler de dahil olmak üzere, yaşa, mevsime, yaşanılan bölgeye ve yapılan işe bağlı olarak günde 5-10 saat arasında değişmekle birlikte yetişkin bir insanın ortalama 6-8 saat uyuması gerekir.
Dr. Akkoyunlu, uyku hijyeninin nasıl olması gerektiğini ise şu şekilde değerlendirdi: “Uyku hastalıklarından korunmak için en geç saat 22.00-23.00 gibi yatağa geçmeliyiz. Genel itibariyle 8 ila 8.5 saatlik bir uyku öneriyoruz.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Uykuyu ne açar sorusunun çeşitli yanıtları var. Şöyle özetleyebiliriz: Filtre kahve içmek, soğuk su ile yüz yıkamak, açık havada gezintiye çıkmak, yürüyüş yapmak ve bulunulan ortam sıcaksa serin bir alana geçmek. Her birine detaylı olarak bakalım!
Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
Bedensel ya da ruhsal bir hastalığın belirtisi olmayan uyku sorunları, “uyku hijyeni” adı verilen verimli uyku için gereken şartları sağlaması ile çoğu zaman düzelir.
Her yaş grubunda görülebildiği gibi ergenlik ve genç yaşlarda daha sık görülür. Uzun süredir devam ediyor ve günlük yaşantıyı olumsuz etkiliyorsa geceleri uyuyamamak, bir uyku bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Oxford Üniversitesi'ndeki klinik psikoloji profesörlerinden ve deneyi yürüten Daniel Freeman'a göre uykusuzluğun beyinlerimiz için bu kadar kötü olmasının nedeni tekrar tekrar negatif düşünceyi tetiklemesi. "Uykusuz olduğumuz zaman olumsuz düşüncelere daha çok sahip oluyoruz ve onların arasında sıkışıyoruz" diyor.
5) Ender Saraç'tan Sağlıklı Uyku Kürü
Uykusuzluk problemi yaşayanlar için Ender Saraç bir kür önermektedir. Bu kür için 1 tutam papatya, 1 kaşığı anason, 8 yaprak melisa, 1 çay kaşığı rezene gereklidir. Tüm bitkileri bir demlik içinde demleyin ve uyumadan için.
Alprazolam (XANAX), lorazepam (ATİVAN), klonazepam (RİVOTRİL) bu amaçla kullanılmaktadır. Klonazepam ayrıca huzursuz bacak sendromu, periyodik kol bacak hareketleri, uyurgezerlik ve uykuda diş gıcırdatma gibi uyku bozukluklarında da etkilidir.
Uzman Klinik Psikolog Onur Can Dalkılınç, bazı vitamin eksikliklerinin uyku sürecini ciddi anlamda etkilediğine dikkat çekiyor. İşte uykusuzluğa yol açabilecek 5 vitamin eksikliği: B12 vitamini: Uykusuzlukla bağlantılı olan ve eksikliğinde farklı olumsuz semptomların yaşandığı bir bileşen.
B12 değerlerinin biraz düşük olması bile kişide depresyon, odaklanma sorunu, bilinç kaybı, uykusuzluk ve hatta zaman zaman denge ve kansızlık sorunlarına neden olabilir.
Tam da bu yüzden dinç olmak için hangi vitamine ihtiyacımız var sorusuna B vitamini cevabını verebilmekteyiz. Çünkü eksikliğinde ellerde ve ayaklarda yanma, uyuşukluk hissi, güçsüzlük, unutkanlık, kalp atışında hızlanma ve bununla beraber yorgunluk hissi beraberinde gelmektedir.
Resûl-i Ekrem Efendimiz'in uyku vakti, genellikle yatsı namazından sonra ve sabah namazından önceki zamandır. Efendimiz, imkân varsa öğle namazından sonra bir saat kadar uyurdu.
Sağ Tarafa Yatmak
Uzmanlar tarafından en çok önerilen ve en sağlıklı bulunan yatış pozisyonudur. Uyku esnasında kan dolaşımı, en iyi bu pozisyonda gerçekleşir. Reflüyü kısmen azaltan bu uyku pozisyonu, horlamanın ve uyku felcinin de kısmen önüne geçmektedir.
Uzmanlar 14-17 yaş arası ergenler için her gece 8-10 saat uyumanın yeterli olduğunu, 18-64 yaş arası yetişkinlerde ise bu sürenin7-9 saate düştüğünü söyledi. Araştırmacılar, 64 yaşın üzerindeki kişilerin ise hergün sadece 7-8 saat uyuyarak sağlıklı bir yaşam sürebileceğini belirtti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri