Papatya çayı, muhtemelen en iyi bilinen uyku çayıdır ve yatmadan önce içilmesi gereken çay listesinin en üst sırasında yer alır. Papatya çayı, sakinleştirici yapısı nedeniyle yatmadan önce hazır bulundurmanız gereken harika bir içecektir.
Ilık süt. Uyumadan yarım saat önce içine ılık bir bardak süt, beynin ve zihnin rahatlamasına yardımcı olacak ve uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Badem. Badem içerisinde bulunan kalsiyum ve triptofan, kasları gevşetecek ve uykuya geçişi kolaylaştıracaktır.
UYKUSUZLUĞA İYİ GELEN BİTKİ ÇAYLARI VE TARİFLERİ
Uyku getiren çaylar rezene, anason, çarkıfelek, melisa, papatya, kediotu, limon otu ve manolya kabuğudur. Kedi otu: Tarihte uzun yıllar uyku problemi için kedi otu kullanılmıştır.
İlgili 29 soru bulundu
Melisa otunun etkili bir sakinleştirici etkisi vardır. Genelde limon tadında hoş bir çay olarak tüketilir. Bu çayı kaynayan suya 2 yemek kaşığı kuru melisa otu katarak elde edebilirsiniz. Çayı 10 dakika demleyin, süzün ve yatmadan hemen önce için.
Akşam saat 19.00 sonrası yemek yenmemeli, uyku öncesi çay ve kahve gibi uyarıcılardan uzak durulmalıdır. Kaliteli uyku için haftada 3 gün spor yapılması faydalı olabilir. Akşam yemeğinden önce gerçekleştirilen kardiyo tarzı yapılan hafif spor uykusuzluk sorununa iyi gelebilmektedir.
Kedi otu kökünün endişe ve korkuların yarattığı huzursuzluğa karşı uyku ilacı görevi gören bitkisel bir yatıştırıcı olmasının yanı sıra kimyasal uyku ilaçları gibi negatif etkilerinin olmadığını belirten İbrahim Saraçoğlu, "Kediotu bitkisi, bağımlılık yapmadan, kişiyi güvenli bir şekilde sakinleştirir.
Sebze ağırlıklı akşam yemekleri daha uygun bir tercih olacaktır. Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Kişilerin yeterli uykuyu alamaması ya da uyku sürecini verimli geçirememesi, birçok fizyolojik ya da psikolojik problemden kaynaklanabilir. Bunlar genetik kökenli, altta yatan başka hastalıkların sonucuna bağlı, uygun olmayan alışkanlara bağlı veya “idiopatik” denilen yani sebebi bilinmeyen nedenlere bağlı olabilir.
Muz. Yüksek oranda magnezyum ve potasyum içeren muz, kişinin kaslarını gevşeterek uyumanızı kolaylaştırırken daha kaliteli bir uykuyu da vaat ediyor.
Dört saniye sayarak burnunuzdan nefes alın. Yedi saniye boyunca nefesinizi tutun. Büzülmüş dudaklardan bir "vıh" sesi çıkararak sekiz saniye boyunca nefes verin. Bu egzersizi, günde iki kez, dört defaya kadar tekrarlayın.
İnternette pek çok kaynakta uyku duası olarak ''Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zahri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke. La melcae velamenca minke illa ileyke. Amentü bikitabikellezi enzelte venebiyyikellezi erselte.'' yer almaktadır.
Uykusuzluk çekenlerde D vitamini eksikliği, D vitamini eksikliği olanlarda uykusuzluk sık görülür. Uyku problemleri pek çok şekilde görülebilir: Uyku kalitesinde bozulma.
Beynin uykuya dalamaması, bir hastalık olarak nitelendirilmeyen ve genellikle kaygı kaynaklı olup dönem dönem kişinin stres seviyesi arttıkça kendini gösteren bir problemdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri