Uyma/Uyumsama(Akomodasyon) Birey bazen yeni karşılaştığı durumu açıklayabilmek, anlamlandırabilmek için ya önceden var olan şemalarının kapsam ve niteliklerini değiştirerek yeni duruma uygun davranış göstermeye çalışır ya da bazen yeni şemalar geliştirir işte buna uyumsama denir.
Diğer bir deyişle; çocuğun karşılaştığı yeni bir olayı, fikri, objeyi, kendisinde daha önceden varolan bilişsel yapı içine alması sürecidir. Çevresine,kendisinde varolan bilişsel yapılarla tepkide bulunmasıdır. Örnek olarak çocuğun koyunları köpek şeması içine yerleştirmesi bir özümleme örneğidir.
Özümleme: Önceden sahip olduğu bir şemayı farklı şemayla benzeşmesi. Ör:Televizyon kumandasını mikrofon sanan çocuk. Uyma: Eğer var olan şemayı yeni durumla ayırt edip yeni şema oluşturuyorsa bu duruma uyma denir.
Uyum sağlama (adaptasyon) ise bireyin çevresine uyma şekli olarak tanımlanabilir. Piaget çocukların çevreye uyum sağlamasI için iki yol olduğunu söyler. Duyularını ve algılarını koordine etmek için fiziksel hareketlerini ve faaliyetlerini geliştirirler. Refleksler bebeğin yeni yaşama uyum sağlamasını kolaylaştırır.
Psikolojide “adaptasyon” terimi, bireyin ruhunun, çevresel rahatsızlık hissetmeden ve çevre ile çelişki hissetmeden çeşitli çevresel gereksinimlere uyum sağlama kabiliyeti anlamına gelir.
İlgili 42 soru bulundu
Birey bazen yeni karşılaştığı durumu açıklayabilmek, anlamlandırabilmek için ya önceden var olan şemalarının kapsam ve niteliklerini değiştirerek yeni duruma uygun davranış göstermeye çalışır ya da bazen yeni şemalar geliştirir işte buna uyumsama denir.
Adaptasyon, canlıların ortamlarında başarılı bir şekilde yaşamasını sağlayan kalıtsal çeşitlilik. Adaptasyon, yapısal, davranışsal veya fizyolojik olabilir. Yapısal adaptasyonlara örnek olarak, deri rengi, vücut şekli, vücut örtüsü verilebilir.
Kültürlerarasılık becerilerinden bir tanesi olan uyum becerisi, bir topluluk ya da bir ortama ayak uydurabilme, adapte olabilme halini ifade eder. Uyum becerileri yüksek olan kişiler, yeni girdikleri ortamlarda daha aktif ve rahat olabilir, aidiyetlerini daha hızlı kazanbilirler.
Uyum Sağlama Nedir? "Bireyin duygu, düşünce ve davranışlarının değişen koşullara göre ayak uydurabilmesi, aynı zamanda mücadele ve değişim gerektiren durumlarda esnek davranabilmesidir."
UYUM: Bilişsel gelişim bir denge kurma sürecidir. Bu dengeleme sürecinin kesintisiz ilerleyebilmesi için karşılaşılan yeni durum, olay, nesne ve varlıklara uyum sağlamak gerekir. ZEKA: Bireyin çevreye uyum sağlayabilme yeteneğidir.
Örneğin hayatında ilk defa katır gören bir çocuk, katırı at zanneder. Çünkü atı daha önce görmüştür. İki hayvan birbirine benzediği için hafızadaki ''at bilgisi'' ile ilk defa görülen katır birleştirilir. Buna psikolojide özümleme denir.
uyum (toplumsal yaşam için gerekli olan kuralların yerine getirilmesinde gösterilen esneklik ve uyumluluk) ve uyma (toplumsal etki ve baskıya boyun eğme) paradoksunu yaratır.
Senkretizm, sıklıkla çeşitli düşünce ekollerinin uygulamalarını ve yollarını karıştırarak ayrı veya çelişkili inançları birleştirmek veya birleştirmeyi denemektir.
Özümleme, çocuğun karşılaştığı yeni uyaranları sahip olduğu bir şemaya uygun görüp yerleştirmesidir. Daha önce topla oynamış bir bebek portakalla ilk karşılaştığında onu top olarak görecek, onunla oynayacaktır.
Bireyin karşılaşmış olduğu yeni bir durumu veya nesneyi, daha önceden meydana getirdiği mevcut şema üzerinden, var olan bilgiyle değerlendirerek uyum sağlaması özümleme olarak bilinir.
Uyum, şu anlamlara gelebilir: Uyum veya adaptasyon, bir bütünün parçaların birbirlerine uygunluğu, bir şeyin yeni bir duruma alışması Uyum eğitimi veya oryantasyon, çalışma yaşamına yeni başlayanlara veya işletme içinde görev konumları değişen personele uygulanan eğitim.
Uyum, dış ve iç ortamdan kaynaklanan, doğal ve toplumsal koşulların neden olduğu değişikliğe alışma süreci olarak tanımlanmaktadır. Uyum; uyumlu olma, baş etme ve günlük yaşamın meydan okumalarını yönetmenin psikolojik sürecidir (Köknel, 1993).
Bir kişi eğer başkaları öyle davrandığı için kendisi de bir davranışta bulunuyorsa, buna uyma denir. Birey, etkili kişilerle özdeşleşmek için hem görüşünü hem davranışını değiştirir. Bir kişinin belirsiz bir durumda başkalarının davranışının “doğru” olduğuna inanarak kendisinin de başkaları gibi davranması.
Bunlar; büyük ve küçük kasların kullanımını gerektiren beceriler, el göz koordinasyonu, hareketleri taklit etme, görsel dikkat ve basit emirleri anlamadır. Bu becerileri gerçekleştiren çocukların öz bakım ve günlük yaşam becerilerini öğrenmeleri daha kolay olabilmektedir.
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
Öğretmenler soruya “öz bakım becerileri, sosyal beceri, problem çözme becerisi, eleştirel düşünme becerisi, öz farkındalık becerisi, güçlü olma becerisi, fiziksel beceriler ve empati becerisi” şeklinde sekiz kategori oluşturacak cevaplar vermiştir.
1- Bukalemunun bulunduğu ortama ve duruma göre renk değiştirmesi. • 2- Kurbağanın sinek yakalayabilmek için uzun dilli olması. • 3- Karanlık ortamda kalan yarasanın sese karşı duyarlı olması. (Gözlerini az kullandığı için iyi görememesi). • 4- Kaplanın ve aslanın keskin dişlerinin ve pençelerinin olması.
Adaptasyon, bir türün bulunduğu ortama uyum sağlamasıdır. Bu uyum sağlama, özünde evrim geçirmektir. Bir canlının ortama uyum sağlaması, uyumsuz olanların seçilim mekanizmalarıyla (örneğin Doğal Seçilim yoluyla) elenip, uyumlu olanların hayatta kalmasıyla olur.
Uyum kelimesi, parçalar arasında meydana gelen ahengi anlatmak için kullanılan bir kavram olmaktadır. Bu kavram aynı zamanda herhangi iki şeyin birbirleriyle olan ilişkisinin sonucunun olumlu sonuçlar doğurması anlamında da ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri