Dolayısıyla uyuşturucu ile yakalanmak sicile derhal işlemeyecektir. Ancak kişinin bu durum sonucunda ceza alması halinde bu hal sicile işleyecektir.
Denetimli serbestlik; kişinin işlediği suçun infazını toplum içinde gözetim ve denetim altında tamamlanmasını ifade eder. Denetimli serbestlik tarafından kişiye 1 yıl kadar belirlenen programlara katılmak amacıyla takip sağlanır denetim süresinin sonunda gerekli şartlar sağlanmışsa sabıka kaydı silinir.
Uyuşturucu Sabıka Kaydı Silinir mi? Adli sicil kaydına işlenen suçlar, cezanın infaz edilmesini takiben adli sicil arşiv kaydına alınır. Adli sicil arşiv kaydına alınan kayıtların silinmesi ise suç ve cezanın vasfına göre 5 – 15 ve 30 yıllık sürelerde silinir.
Bu çerçevede adli sicil kaydı sildirme için mahkemece verilen cezanın infazı tamamlanması yeterli olmaktadır. Ancak, adli sicil arşiv kaydından uyuşturucu suçları ve cezalarının silinmesi için infazın üzerinden 15 yıl geçmesi ve memnu hakların iadesi kararının alınmış olması gerekmektedir.
Denetimli serbestlik memuriyete engel değildir.
İlgili 45 soru bulundu
Suçun Kasten İşlenmiş Olması Şarttır
Taksirle işlenen bir suç nedeniyle alınan cezanın miktarı ve yoksunluklar ne olursa olsun memuriyete engel bir durum teşkil etmemektedir. Yani taksirle işlenen suç nedeniyle bir yıl veya daha fazla hapis cezası alınmış olsa dahi memur olunabilmektedir.
Adli sicil kaydında denetim hükümlerine ilişkin bir bilgiye yer verilmemektedir. Hükümlünün işlemiş olduğu suçlar nedeniyle almış olduğu cezalar ve miktarları adli sicil kaydında belirtilmektedir. Bu nedenle denetimli serbestlik konusunda adli sicil kaydında herhangi bir bilgi yer almamaktadır.
Adli sicil kaydı infazın tamamlanması, şikayetten vazgeçme, etkin pişmanlık, zamanaşımı, genel af ve ölüm halinde silinir. Adli sicil kaydının silinmesi için kuruma başvuru yapılmalıdır. Başvuru sonrasında şartları taşıyorsanız 30 günden kısa süre içinde adli sicil kaydı silinir.
İlk defa uyuşturucu yakalatan bir kimse adli sicil kaydında bu husus görünmeyecekse de güvenlik soruşturmasında karşısına çıkabilecek bir engel olabilir. Olabilir diyorum çünkü araştırma çerçevesinde ancak gerçekleşebilecek bir ihtimaldir.
Adli sicil arşiv kaydındaki bilgilerin silinebilmesi için alınan mahkûmiyet hükmünün cezası infaz edildikten sonra ilgili kişi hakkında memnu hakların iadesi kararı verildiğinde kaydın arşive alınma tarihinden başlamak kaydı ile 15 yıl geçtikten sonra adli sicil arşiv kaydı silinebilir.
Ehliyet Almaya Engel Suçlar Nelerdir? Aşağıdaki suçların işlenmesi ehliyet almaya engeldir. Suçlar şunlardır: Uyuşturucu madde suçları TCK 188, 190 ve 191. maddeleri (Uyuşturucu kullanma, bulundurma, üretme ve ticareti)
İlk Kez Uyuşturucu Kullanma Cezası
Savcılık tarafından verilecek erteleme kararı beş yıl süreyle uygulanır. Bu beş yıllık sürenin ilk 1 yıllık bölümünde şüpheli için denetimli serbestlik tedbirleri uygulanmaktadır.
Trafikte ön uyuşturucu testi pozitif çıkan kişiler için kan ve idrar testi istenmektedir. Bu test sonucunun da pozitif çıkması durumunda kişinin uyuşturucu aldığı kabul edilir.
Üzerinde Kaç Gram Uyuşturucu Yasak? Kişisel kullanım sınırı olarak Yargıtay başka bir yan delil bulunmaması halinde, esrar için “günde 3 kere 1-1,5 gram”, eroin için “günlük 60 miligram” gibi sınırlar belirlemiştir. Bu sınırların aşılması halinde; suç, kullanım amacıyla buldurma olarak kabul edilmez.
Ayrıca af kapsamında bulunmasına rağmen belirtilen suçları işleyenlerin özel güvenlik görevlisi olamayacağını belirleyen suçlara, “özel hayata ve hayatın gizli alanına” karşı işlenen suçlar ile “uyuşturucu veya uyarıcı madde suçları” eklenmiştir.
TCK Madde 191/3 ye göre kişi hakkında asgari 1 yıl boyunca denetimli serbestlik hükümleri uygulanır. Ancak bu süre Cumhuriyet savcısının kararı ile 3'er aylık dönemler halinde 1 yıl uzatabilir. Kişi hakkında gerek görülmesi halinde tedavi tedbirleride uygulanır.
Eğer idrar testi pozitif çıkarsa bu durumda tedavi tedbiri uygulanabilmekte ve bu süreçte yeniden idrar testi yaptırılmaktadır.
Eğer ki bu maddelerin ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, , başkalarına veren, sevk eden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran, satışa arz eden, nakleden kişiler ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmi bin güne kadar adlî para cezalandırmalarına maruz kalabilirler.
İlk işlenen suç sebebiyle hükmedilen ceza kesinleşir; ancak, henüz infazına başlanmazsa; sonradan işlenen suç, ilk işlenen suç sebebiyle verilen cezanın kesinleşmesinden sonra işlenmiş olması şartıyla, ne zaman işlenmiş olursa olsun sonradan işlenen suç sebebiyle suçta tekerrür hükümlerine başvurulabilir.
En son hazırlanan sicil affı tasarısı, torba yasa ile Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin onayından geçerek 9 Kasım 2022 tarihinde Resmî Gazete'de yayımlanmıştır.
e-Devlet kapısından alınan adlî sicil belgeleri üzerindeki barkod numarası ve T.C. Kimlik Numarası "https://www.turkiye.gov.tr/adli-sicil-belge-doğrulama" adresine girildiğinde, ibraz edilen belgenin Adlî Sicil Bilgi Sistemindeki aslı görüntülenerek doğrulanabilmektedir.
Kara listeden çıkmanın tek şartı, kara listeye girmenize sebep olan borcun bitmesinin üzerinden 5 yıl geçmesidir. 5 yıl sonra siciliniz temiz görünür. Banka ve kredi sicilinizin temizlenmesinin bir yolu daha vardır fakat her zaman mümkün değildir.
1- Disiplin suçlarına ve sırf askerî suçlara ilişkin mahkûmiyet hükümleri adli sicil kaydında yer almaz. 2- Disiplin veya tazyik hapsine ilişkin kararlar adli sicil kaydına kaydedilmez. 3- İdarî para cezasına ilişkin kararlar adli sicil kaydında yer almaz.
İmza atmaya gitmeyen kişi imza atılmasını ihlal ettiği için bu konuda hakkında verilen ceza hapis cezası olarak infaz edilebilir. Burada önemli olan kişinin geçerli bir mazereti olup olmadığı ve bunu belgelendirebilip belgelendirmediğidir.
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı, Adli Sicil Kaydı (Sabıka Kaydı) kayıtlarında görünmez. HAGB kararları, adli sicil kaydında bu hükümlere özgü bir sisteme kaydedilir. Bu nedenle e-devlet üzerinden alınan sabıka kaydında veya adliyeden alınan adli sicil kaydında HAGB kararı gözükmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri