1- Dedenizin ismine göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) herhangi bir tapu dairesine başvurarak Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. Dedeniz adına halen kayıtlı (yani henüz kimseye devredilmemiş) bir yer varsa hemen bilgisayarda çıkacaktır.
Söz konusu hizmet ile vatandaşlarımız miras bırakan kişinin tapu bilgilerini listeleyebilecekler. Mahkemeden ya da noterden veraset ilamı alındıktan sonra mirasçısı olunan kişinin T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapılabilecek.
Dolayısıyla, dedenizin mirasçısı olduğunuzu gösteren veraset belgesi ile birlikte Tapu Müdürlüğüne başvurmanız halinde dedenize ait taşınmaz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Başkasına ait olan tapu bilgilerini sorgulama işlemi sadece o kişi ile birlikte tapu dairesine gidilerek öğrenilebiliyor. Bunun nedeni ise, karşılaşılabilecek sorunların önüne geçerek gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasıdır.
Mirasçısı olduğunuz taşınmazların öğrenilebilmesi için öncelikli adresimiz webtapu.tkgm.gov.tr olacaktır. İnternet tarayıcınıza webtapu.tkgm.gov.tr yazarak açılan sayfadan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numaranız ile “Bireysel Giriş” yapabilirsiniz.
İlgili 30 soru bulundu
Bu durumda mirasçının veraset ilamı için mahkemeye başvurması gerekir. Miras araştırması için ilk adım veraset ilamı yeni mirasçılık belgesinin alınmasıdır. Mirasçılık belgesinin alınmasından sonra tapu, banka, trafik tescil gibi kurumlara gerekli başvurular yapılarak murisin mal varlığı araştırması yapılabilir.
Dedenizin ismine göre Tapu ve Kadastro Bilgi Sisteminden (Takbis) her hangi bir tapu dairesine başvurarak Türkiye çapında arama yaptırabilirsiniz. Dedeniz adına halen kayıtlı (yani henüz kimseye devredilmemiş) bir yer varsa hemen bilgisayarda çıkacaktır.
Tapu kayıt örneği için tapu müdürlüklerine gitmenize gerek yok! Taşınmaza ait detaylı bilgilerin yer aldığı resmi işlemlerinizde kullanabileceğiniz tapu kayıt örneğini e-Devlet Kapısı üzerinden web tapu sistemine giriş yaparak alabilirsiniz.
“NVİ Bilgilerimle Sorgula” bölümü seçildiğinde sadece bir üst soyunuz olan; anne ve babanızın ya da vefat etmiş eşiniz adına kayıtlı taşınmazları görebileceksiniz. NVİ Bilgileriniz ise Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Bilgilerinizdir.
Tapu senedi, ipotek belgesi, taşınmazın tapu kaydı ve hisseli taşınmaz tapu kayıtları, yeni yılın ilk yarısından itibaren tapu müdürlüklerine gitmeden "e-devlet" üzerinden alınabilecek.
-Yakınınızdan miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' internet sitesine girmeniz gerekiyor. -Sonra kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazarak giriş yapın. -Ana sayfada bulunan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli.
“Tapu sicili herkese açıktır.”
Tüm mirasçıların veya belirledikleri ortak bir temsilcinin tapuya gitmesi ile işlemler yapılabilir. Örneğin miras paylaşımı sözleşmesi ile miras kalan evin mirasçılardan birine bırakılması halinde işbu mirasçı, miras kalan tapuyu üzerine alma işlemi için mirasçılar ile tapu müdürlüğüne başvurabilecektir.
Öncelikle vefat eden kişinin, ölüm belgesinin alınması gereklidir. Ölüm belgesinin alınmasından sonra ise mirasçılar mirasın olabileceğini düşündükleri kurumlara başvuru yaparak vefat eden kişinin mal varlığı hakkında bilgi edinebilirler. Bu noktada araştırma ve başvurular yazılı olarak yapılacaktır.
Geriye dönük miras davası açmak mümkündür. Çünkü miras davalarında zamanaşımı bulunmamaktadır. Dava süreci miras avukatının yazdığı dilekçeyle başlamaktadır. Dilekçe içerisinde yer alan deliller, miras payının en iyi şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Mirasçıların kendilerinden istenen evraklar ile tapu müdürlüğüne müracaat etmesi ile mirasın tapuda doğrudan mirasçılara intikal etmesi işlemi gerçekleştirilir. Şartların yerine getirilmesi halinde Tapu Müdürlüğü mirasçılar adına tapu çıkarır. Mirasçı tek bir kişi ise yeni tapu tek mirasçı adına düzenlenir.
Mirasçılık belgesi olarak da adlandırılan veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemeleri'ne başvuru yapıldıktan sonra takriben bir hafta içerisinde mahkeme gerekçeli karara varır. Karar alındıktan sonra başvuru yapan kişi e-devlet üzerinden kararı indirerek çıktısını alabilmektedir.
E-devlet sitesine giriş yapıldıktan sonra miras sorgulama kısmına giriş yapılmalı ve açılan internet sitesi sayfasına ölen kişinin yani miras bırakanın Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Numarası yazılarak sorgula tuşuna basılmalıdır.
Tapu Kadastro Bölge Müdürlüğü, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ya da ilgili tapu müdürlüğünden bu kayıtlara ulaşılabilir. Tapuya dair cilt bulunduktan sonra Osmanlıca diline hakim uzman bilirkişi aracılığı ile aile büyüğüne ait tapunun ciltteki sayfası belirlenir.
Parsel ve pafta sorgulaması işlemini e-Devlet uygulaması veya Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) web sitesi tkgm.gov.tr üzerinden 7 gün 24 saat yapabilirsiniz. e-Devlet üzerinden turkiye.gov.tr/tapu-bilgileri-sorgulama adresini kullanarak, TAKBİS sorgulaması yaparak parsel bilgilerine ulaşabilirsiniz.
Son revizyonla, 46 işlem, tapu il müdürlüklerine gidilmeden e-devlet üzerinden yapılabiliyor. Vatandaşlar, "https://webtapu.tkgm.gov.tr/" adresine e-devlet şifresiyle girerek burada tapu işlemlerini başlatıp belgelerini alabilecek.
Tapu işlemleri sırasında alınan döner sermaye bedeli resmi bir ücrettir ve 2022 yılı için 157 TL olarak belirlenmiştir. Buna ek olarak 21,50 TL ilave hizmet bedeli alınmaktadır. Toplamda döner sermaye bedeli olarak 178,50 TL ödenmesi gerekmektedir.
Bilgilere erişmek için tapunun fotokopisi ile tapunun bağlı bulunduğu tapu dairesine giderek sorgulama yapılıyor. Bu işlem https://www.turkiye.gov.tr/tapu-harc-sorgulama adresinden online bir şekilde yapılabiliyor.
Bu kayıtlar iki yıl süreyle saklanır.
Defter (Osmanlıca: دفتر), Osmanlı İmparatorluğu'nda vergiler ve arazi kadastrosu kayıtları idi. Bu vergi kayıtlarından sorumlu yetkililer ise defterdar olarak adlandırılmaktaydı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri