Tıp dilinde skabies olarak tanımlanan uyuz hastalığı, uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis adlı akarın neden olduğu bulaşıcı bir deri hastalığıdır. 0,3 ile 0,5 mm. boyutunda, gözle görülmesi pek mümkün olmayan akarın neden olduğu uyuz hastalığı, akarın cilde girmesi ile oluşur.
Uyuz akarı vücuda yerleştiğinde ortaya çıkan uyuz belirtileri; özellikle geceleri şiddetlenen yoğun kaşıntı, ciltte iz gibi grimsi beyaz ya da ten rengi kabarık çizgiler ve parmak aralarında başlayıp yayılan sivilce benzeri döküntülerdir.
Uyuz hastalığını diğer türlerden ayıran sebep olduğu amansız uyuz kaşıntısıdır. Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir.
Uyuz; vücutta yayılabilir. Bu yüzden doğru metotların uygulanması önemlidir. Uyuz böceğinin bedende yayılmaması adına zerdeçal, çay ağacı yağı, aloe vera jeli, beyaz sirke gibi metotlar da kullanılabilir.
Uyuz hastalığı; insan vücudunda yaşayabilen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei nedeniyle oluşan bir hastalıktır. Gözle görülmesi mümkün olmayan bu akarın cildin üst dokusuna yerleşip, yumurtalarını bırakması sonucu kişilerde yoğun kaşıntı ve sivilceye benzer döküntüler görülür.
İlgili 40 soru bulundu
Sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmına yer edinerek ortaya uyuz çıkar. Akar ciltte ilerleyerek kaşıntıya sebebiyet vermeye başlar. Tedavi görülmediği takdirde kaşıntı, döküntü ve yara oluşumuna yol açar. Kişisel hijyene bağlı olmadan herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Bir yemek kaşığı çay ağacı yağı ile bir yemek kaşığı zeytinyağını bir kaba koyarak karıştırın ve günde iki kez en çok kaşınan bölgelere sürün. Uyuzdan kurtulmanın diğer yolu da sirke kullanmaktır. Beyaz sirke sayesinde cildin PH derecesi değişeceği için cilt derisindeki uyuz böcekleri de ölür.
Deniz suyunun uyuza iyi geldiğine dair herhangi bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine uyuz bulaşıcı bir hastalık olduğundan uyuz olan kişinin deniz ve havuz gibi alanlardan uzak durması tavsiye edilir.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Uyuz böceği vücutta ciddi rahatsızlıklara yol açar. Uyuz böcekleri yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar. Bu süreç içinde uyuz böceği deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu süreç de çeşitli deri reaksiyonlarına neden olur.
Sirke, uyuz parazitlerinin yok edilmesine yardımcı olabilen asetik asit içerir. Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür. Sirke kullanarak evde uyuz tedavisi yapmak için, bir bardak sirkeyi bir kaba dökün ve aynı miktarda su ile karıştırın.
Kaşıntı uyuz böceklerinin doğrudan etkilemediği deri bölgelerine bile yayılabilir. Parmak araları, ayak parmakları, el ve ayak bilekleri, omuzlar, dirsekler, meme uçları ve genital bölgeler öncelikle etkilenen bölgelerdir. Özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda saçlı baş, yüz, avuçlar ve tabanlar da etkilenebilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Dr. Kutlubay, “Alerjik kaşıntılar genellikle neden olan faktörden sonra görülürken uyuzda kaşıntı özellikle geceleri görülür ve uykudan uyandırır. Alerjik kaşıntı genelde ailede diğer kişilerde görülmezken; uyuzda kaşıntı diğer aile fertlerinde de görülür” dedi.
Halk arasında kabuklu uyuz ya da Norveç uyuzu olarak bilinen crusted kabuklu uyuz hastalığı, bağışıklık sistemi zayıf olan bebek, yaşlı ya da hasta kişilerde görülür. Hastalık, uyuz hastalığına ek olarak, ayak tabanı, el, avuç içi, boyun, kafa ve yüz bölgesinde kaşıntıya yol açabilir.
Uyuz böcekleri genel olarak hastalık bulaştıran vektörler olarak kabul edilmezler. Ancak kaşıntı, dermatit ve alerjiye neden oldukları için önemlidirler. En yaygın insan uyuz akarı (Sarcoptes scabiei) tarafından oluşturulur.
3. Evde uyuz hastasının kullandığı giysiler, çarşaflar ve havlular 60 derece suda yıkanmalı, çarşaf ve nevresimler sık sık havalandırılmalıdır. 4. Halı ve zeminler hepa filtreli elektrik süpürgesiyle süpürülmelidir.
KAŞINTI TEDAVİDEN SONRA 4-6 HAFTA DEVAM EDER
İlaç, özelliğine göre deri üzerinde doktorun önerdiği sürelerde bekletiliyor. Süre tamamlanınca hasta duş alıp kaynatılmış çamaşır giyiyor. Hastalıklı dönemde kullanılan nevresim takımları ve giysilerin kaynatılarak yıkanması gerekiyor.
Benzil benzoat %12.5 ve 25 losyon ve şampuan (Scabin, Benzogale): Permetrin gibi uygulanır.
Aslında psikolojik uyuz olarak anılan bu durum, organik ve bilinen herhangi bir nedenle açıklanamayan kaşınma halidir. Daha çok stres kaynaklı olduğu düşünülen rahatsızlık, psikojenik pruritus olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kaşıntı, psikolojik bir takım tetikleyicilerin varlığında şiddetlenmektedir.
Kabuklu uyuz, hızlı gelişen eritematöz yamalar ile başlar. Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur.
Suyun içerisinde eritilen tuz ile banyo uyuza karşı etkili. bir yöntemdir. 🔺 Ihlamur (tilia) losyonu /solüsyonu vücudun. tamamına sürülür, 8-10 saat kadar vücutta bekletilir.
Derideki iltihap ve değişiklikler bu nedenle el ve ayak parmakları arasında, koltuk altlarında, göbek veya areola bölgesinde, ayak bilekleri ve ayakların iç kenarlarında ve genital bölgede meydana gelmektedir. Genellikle baş, boyun ve sırt uyuzdan etkilenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri