Uyuz, kişiden kişiye doğrudan cilt temasıyla bulaşır. Enfekte bir kişinin kullandığı giysiler, yatak çarşafları, havlular veya kişisel eşyalar gibi eşyalar aracılığıyla da bulaşabilir.
Uyuz; hastalığa sahip biriyle uzun süreli ve doğrudan temas sonucu bulaşır. Havlu, çarşaf, yastık gibi ortak eşya kullanımı, el ele tutuşma ya da aynı evde yaşama gibi durumlarda bulaş riski artar.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uyuz hastalığı son derece bulaşıcı bir hastalıktır. Hastalığın bulaşma şekli yakın temas şeklinde olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı bulaştırabilir.
Temizlik için yüksek sıcaklıkta (60°C ve üzeri) yıkama yapmalısınız. Yüksek sıcaklık, uyuz mikrobu ve yumurtalarının ölmesine yardımcı olur. Doğru çamaşır yıkama ürünleri ve deterjan eklemek ve normal bir yıkama programı kullanmak da önemlidir. Temizlik sonrasında, uyuzlu kıyafetleri güneşte kurutmanız önerilir.
İlgili 22 soru bulundu
Sirke, uyuz parazitlerinin cildin yüzeyinde ve yüzey altında bulunduğu yerlere nüfuz edebilir ve parazitleri öldürür. Sirke kullanarak evde uyuz tedavisi yapmak için, bir bardak sirkeyi bir kaba dökün ve aynı miktarda su ile karıştırın. Karışımı temiz bir bezle etkilenen bölgeye uygulayın.
Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler. Uyuz böcekleri özellikle insanların dar alanlarda birlikte yaşadıkları yerlerde yayılabilirler.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Uyuz, aile bireyleri arasında da sıklıkla bulaşır. Hastalığın bulaşma şekli, ten teması ile olabileceği gibi ortak kullanılan yatak, çarşaf, havlu ve kıyafetler de hastalığı taşıyabilir. Bunun sebebi akarın insan vücudu dışında 1-2 gün kadar yaşayabilmesidir.
Sirke asidik yapısıyla cildin ph değerini değiştirir. Bu durum 0,3 ile 0,5 mm boyutundaki, mikroskobik yani gözle görülemeyen akarların ölmesine sebep olur. Ayrıca uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntı ve döküntü gibi şikayetleri gidererek cildin iyileşmesine yardımcı olur.
Kabuklu uyuz olan kişilerdeki uyuz çok bulaşıcıdır ve istilayı hem doğrudan deriden cilde temas ederek hem de giysileri, yatak takımları ve mobilyaları gibi eşyalara bulaşarak kolayca yayabilirler.
Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı bir poşet içerisinde üç gün bekletilmesi gerekir. Bu süre içinde tüm canlı evreler ve yumurtalar ölecektir.
Hastalık kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak giysilerin kullanımı gibi), genellikle 15-20 dakikalık bir temas süresinde bulaşır.
Uyuz paraziti, eşyalar üzerinde 2-4 gün boyunca yaşayabilir.
Alışverişmerkezinde sizden kısa süre önce o kıyafeti denemiş kişilerin kıyafetlerini yıkanmadan kullanmak bulaş sebepleri arasında sayılmaktadır. Kötü hijyen koşulları bulaşma sebebi olmanın yanında, enfeksiyonun şiddetli seyretmesine ve tedaviye direnç oluşmasına katkıda bulunmaktadır.
Uyuzun nedeni
Size şu şekillerde bulaşabilir: uyuz olan bir kişiyle yoğun cilt teması (en az 15 dakika); uyuz olan bir kişiyle kıyafet, yatak çarşafı ve nevresimi ve diğer kumaş eşyalarını değiştirmek.
Cep telefonu ve bilgisayar gibi uzun süre kullanıcının elinde tuttuğu tüm teknolojik aletlerden uyuzun bulaşabileceği bilgisini veren Demir, "Uyuz hastalığının bulaşması için 15 ila 20 dakikalık bir temas yeterlidir.
Uyuz hastalığından korunmanın en önemli yolu uyuz hastası ile cilt temasında bulunmamaktır. Uyuz hastasının kıyafetleri, nevresim takımı kaynatılmadan, sterilize edilmeden kullanılmamalıdır. Uyuz akarının bulunduğu düşünülen yerlerde çamaşır suyu ve yine kaynar su ile temizlenmelidir.
Sonbahar ve kış aylarında artış gösteren uyuz, son derece bulaşıcıdır. Uyuz kaşıntısı, özellikle akşam saatlerinde yoğunluğunu artırır. Ortak yaşam alanı olan, hastane, askeri kışla, bakım evi gibi yerlerde; aynı yatağı ve kıyafetleri paylaşan kişiler arasında hızla yayılım gösterir.
birkaç saat 🕰 bekletilir ve sonra ılık su 🚿 ile durulanır. 🔺 Tuzlu su 💧 banyosu 🛁 Suyun içerisinde eritilen tuz ile banyo uyuza karşı etkili. bir yöntemdir.
Ayrıca, aloe vera, cildi nemlendirir ve uyuza neden olan parazitlerin ölümüne yardımcı olabilir. Buhar banyosu: Buhar banyosu, cildi nemlendirir ve kaşıntıyı hafifletir. Ayrıca, uyuza neden olan parazitleri öldürmeye yardımcı olabilir.
Uyuz belirtileri, akar vücuda ilk girdiği anda değil, bıraktığı yumurtalardan yeni akarların vücuda yayılmasıyla başlar. Bu sebeple normalde bulaşma zamanından 2-3 hafta sonra belirtiler görülürken uyuz hastalığını daha önce geçirmiş kişilerde ise daha hızlı yerleşir ve 3-4 gün içinde belirtiler görülmeye başlar.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Aynı zamanda ihtimal daha düşük olsa bile uzun yolculuklar yapılan toplu taşıma araçlarının da bulaşma riski taşıdığı unutulmamalı” ifadelerini kullandı.
Uyuz böceğinin ve yumurtalarının tam olarak yok edilmesi için, eşyaların minimum 50 derecede en az 10 dakika yıkanması veya -10 derecede en az 5 saat bekletilmesi gerekmektedir. Bu işlemlere tabi tutulamayan eşyalar ise minimum 8 gün plastik torbalara konularak kaldırılmalıdır" bilgisini paylaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri