Limon sarımsak kokusunu gideren en etkili yiyecektir. - Maydanoz keskin tadı ile sarımsak kokusunu gideren ayrı bir diğer yiyecektir. Yanında biberiye yağı kolayca kokuyu kullanarak da gidebilirsiniz.
Süt, maydanoz, elma, ıspanak, nane gibi besinlerin sarımsağın sebep olduğu kötü kokuyu azalttığı bilinir. Araştırmalar bu besinlerin, içeriklerindeki bazı maddeler sarımsak kokusuna neden olan organosülfür bileşiklerinin parçalanmasını kolaylaştırdığı için, koku giderici etkisi olduğunu gösteriyor.
24 saat geçse de, koku gitmez Koku gidermenin öncelikli yolu vücuttaki kimyasal tepkimeleri yönlendirmekten geçiyor. Sarımsak sevenler bilir; kokusu uzun süre vücutta kalır. Yediğiniz sarımsaklı yemeğin üzerinden 24 saat geçse bile, koku hala nefesinizde ve terinizde hissedilir.
İlgili 22 soru bulundu
Kavrulmuş sarımsakları yedikten sonra 24 saat boyunca bol bol su için, taze sebze ve meyveler tüketin. Ana yemek olarak da yine hafif, mümkünse kolayca sindirilebilir, protein açısından zengin yemekler tercih edin. Rafine, yani işlenmiş şeker ve gıdalardan da uzak durun.
Soğan veya sarımsak yedikten sonra dişleri ve dili fırçalayıp süt ile ağzı çalkalayıp sütü içmek kokuyu giderecektir. Bir tatlı kaşığı karbonatı bir çay bardağı suda eritip bu su ile ağzı çalkalayarak suyu içmek kokunun kaybolmasına yarayacaktır.
yedikten sonra içmekten daha etkili oluyor. Kahve çekirdekleri çiğneyin – Pek çok kişi kahve çekirdeklerini veya çekilmiş kahveyi biraz çiğnedikten sonra tükürmenin sarımsak kokusunu azaltmaya yardımcı olduğunu söylüyor.
“Gıda bilimi” dergisinde yayınlanan araştırma raporunda ABD Ohio Eyalet Üniversitesi'nden araştırmacılar, sarımsak yedikten sonra süt içmenin kokuyu önlediğini kaydetti. Uzmanlar sütün içerisinde bulunan su ve yağın nefesin kokusunu yenileyen bir özelliğe sahip olduğunu belirtti.
bir adet elma, birkaç yaprak yeşil nane, bir avuç ceviz içi, bir bardak kefir, iki çorba kaşığı bal ve bir adet mandalina(portakal veya limon da olur) blenderda çırpılıp içilir.
Şekeri düşürüyor, pankreas'ın yenilenmesini sağlıyor. 3- Böbrek ve safra taşlarını eritiyor, idrar söktürüyor, vücuttaki şişkinlik ve tüm dokulardan ödemi kaldırıyor. 4- Helycobeacter pylori adlı ülser mikrobunu öldürerek mide ve oniki parmak bağırsağı ülserinin kesin tedavisini yapıyor.
Marul, hindiba, kereviz, patates, maydanoz, nane, reyhan, fesleğen, mantar gibi bazı yiyeceklerin sarımsak kokusunu giderdiği biliniyordu.
Sarımsak kokusundan hızlıca kurtulabileceğimiz diğer bir yöntemde limon kullanmaktır. Limon, içerisinde bulunan sitrik asit sayesinde sarımsak kokusuna neden olan elimizdeki yağ tabakasının parçalanarak elimizden sarımsak kokusunun giderilmesini sağlar.
Sarımsağın bütünüyle yutulması halinde ağız kokusu olmayacağı inancının yanlış olduğunu vurgulayan Kurt, "Oysa sarımsak kana karışır ve koku akciğerler ve nefes yoluyla atılabilir. Ağız fırçalamakla, diş fırçalamakla bu koku ortadan kaldırılamaz." dedi.
Et, tavuk kızartmalarında, kurabiye, kek ve tatlılarda kullanılan karanfil, ağız kokusunu yok etmekte etkili oluyor. Özellikle ağızdaki sarımsak kokusunu gidermek için tane olarak alıp çiğnendiğinde kötü koku yerini güçlü bir karanfil kokusuna bırakıyor.
Ağız kokusu varlığında ilk önce ağız ve diş hijyeni alışkanlıkları gözden geçirilmelidir. Yemekten sonra dişler ve dil fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı ve bol su içmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri yapılmalıdır. Bu gibi değişiklikler yaptıktan sonra ağız kokusu devam ederse, diş hekiminize başvurulması gerekir.
Sakız çiğneyin: Özellikle naneli sakızlar ağız kokusunu gidermeye yardımcı olmaktadır.
Bu da nefesin ve derinin kokmasına neden oluyor. Ancak kötü kokusuna rağmen bu madde damarların genişlemesini sağlayarak, yüksek tansiyonu da düşürüyor ve kan akışını hızlandırıyor. Organlara daha fazla oksijen taşıyarak kalp üzerindeki baskıyı azaltmaya yardımcı oluyor, tansiyonu düşürüyor.
Sarımsağını kötü kokmasını sağlayan şey, yapısındaki sülfürlü bileşiklerdir. Sarımsak tüketildiğinde bu bileşikler ağzımıza yayıldığı gibi midemize de iner. Bu yüzden yemekten sonra dişlerimizi fırçalamak, karanfil veya naneli sakızlar çiğnemek, sarımsak kokusunu hafifletmesine rağmen tam olarak gideremez.
Evdeki sarımsak kokusu için cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır. Mutfak tezgahını ve dolapları karbonatlı ılık su ile silmeniz de evdeki sarımsak kokusundan kurtulmanızı sağlayabilir.
Sirke lekelerin yok olmasına ve ağız içi temizliğine fayda sağlayarak ağız kokusunu önler. Antibakteriyel özeliğiyle elma sirkesi ağız kokusuna birebir.
Köri, sarımsak, baharatlı biber, Brüksel lahanası, brokoli ve soğan gibi güçlü kokulu yiyecekler daha keskin bir terlemeye neden olabilir. Alkolün bile terinizin kokusu üzerinde etkisi olabilir.
Sarımsak kesildiğinde veya ezildiğinde, kükürt glikozit içeren bitkilere özgü güçlü bir koku yayılmasına neden olur. Sarımsağın karakteristik kokusuna diallil disülfid, alil merkaptan, alil metil disülfid ve alil metil sülfür adındaki dört uçucu bileşenin neden olduğu bilinmektedir [3].
Sarımsak, soğan ve sigara kötü ağız kokusuna yol açar
Gıdaların sindirimi ağız içerisinde başlar. Bağırsaklardan sindirilen gıdalar kan dolaşımına, sonrasında da akciğerlere ulaşarak bir kısmı solunum havasına verilir. Bu yüzden sarımsak-soğan gibi keskin kokulu gıdalar tüketildiğinde ağız kokusuna yol açabilirler.
Karanfil oldukça keskin bir tada ve kokuya sahiptir. Bu özelliği ile ağız içinde bakteri ve mikropların artmasına engel olur. Antioksidan özelliği ile sindirim sistemine karşı da faydalıdır. Ağız kokusu hissedildiğinde 1-2 tane karanfil çiğnenebileceği gibi karanfil çayı da hazırlanarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri