Herhangi bir cilt alanı etkilenebilir, ancak kafa derisi, eller ve ayaklar özellikle hassastır. Tedavi edilmezse, hastalık hızla yayılır ve sonunda tüm vücudu kaplayabilir. Kabuklar ve çatlaklar ortaya çıkar ve lezyonlar kötü kokuludur. Kaşıntı minimaldir ya da hiç yoktur.
Hastalığın salgınların bakıldığında 15 yıllık salgın dönemi, 15 yıllık sakin bir dönem izleyen dönemler izlediği görülmekte. Uyuz tedavi edilmez ise aylar sonra kendiliğinden iyileşebilir veya kronikleşerek-müzminleşebilir.
Halk arasında uyuz böceği olarak bilinen sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmında görünerek uyuz hastalığını ortaya çıkarır. Akar ciltte daha da ilerleyerek kaşıntıya neden olmaya başlar. Tedavi edilmediği takdirde kaşıntılar döküntü ve yara oluşumuna yol açar.
Uyuz tedavisinde skabisidler olarak tabir edilen etkili ilaçlar mevcuttur. Bunlar genellikle krem, sprey veya merhem olarak deriye uygulanır. Hastalar hastalığın başkalarına bulaşmasını önlemek için geçici olarak onlarla teması sınırlamalı ve özellikle de doğrudan deri temasından kaçınılmalıdır.
Uyuz hastalığı, Sarcoptes scabiei adlı bir akar türünün neden olduğu bir deri enfeksiyonudur. Bu akarlar deriye yumurtalarını bırakır ve deride alerjik reaksiyonlara, kaşıntıya ve döküntülere neden olur. Uyuz hastalığı genellikle ciltten cilde temas yoluyla veya kişisel eşyaların paylaşılmasıyla bulaşır.
İlgili 30 soru bulundu
DİRENÇLİ UYUZDA TEDAVİ SEÇENEKLERİ
Uyuz kişi ile birlikte yaşayan kişilerin de kaşıntıya bakılmaksızın mutlaka aynı zamanda tedavi Ellere her yıkamadan sonra tekrar ilaçlanması önerilmektedir. Kaşıntı çok şiddetli ise hastaya oral antihistaminikler yararlıdır.
Bunlar yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar ve bu süre içinde deriye her gün yumurta ve dışkı bırakırlar. Bu da bir süre sonra deri reaksiyonlarına neden olur. Uyuz böcekleri insan vücudu dışında bir ile iki gün arasında giysilerde ve yatak takımlarında yaşamaya devam edebilirler.
Uzmanlar, semptomları baskılayıcı uyuz kremi ve hijyeni sağlamak için temizleyici losyonlar önerebilmektedir. Bununla birlikte hastalığın semptomlarını azaltmak ve kısa sürede iyileşmek amacıyla evde bitkisel tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Uyuzda sirke tedavisi en sık uygulanan bitkisel tedavi yöntemidir.
Uyuz tanısı alan kişilerin yaşadığı alanlar iyice temizlenmeli ve elektrikli süpürge ile süpürülmelidir. Hastalığın tedavisi için, hasta ile aynı yaşam alanını paylaşan kişilerin de belirti gösterip göstermediklerine bakılmaksızın tedavi alması önemlidir. Tedavide ilk tercih edilecek ilaç %5 permetrin kremdir.
Uzun araştırmalara karşın uyuzun iğne veya hap şeklinde, yaygın deyişle ''içten kesecek'' bir tedavisi bulunamamıştır. Bu nedenle deriye sürülerek böcekleri öldüren ilaçlar kullanılır.
Uyuz tedavisi genellikle 1-2 hafta içinde sonuç verir. Ancak kaşıntı ve döküntüler bazen daha uzun sürebilir.
Uyuz tedavisi, uygun şekilde uygulandığında genellikle birkaç gün içinde semptomların hızla hafiflemesine yol açar. Ancak, enfeksiyonun şiddeti, kişinin bağışıklık sistemi durumuna ve tedaviye başlama süresine bağlı olarak tam iyileşme birkaç hafta sürebilir.
İntradermal testler, ülkemizde yapılmamakta. "Sarcoptes scabiei var. hominiso" yani uyuz etkenine karşı gelişen antikroların nested-PCR kan testi ile saptanması. Uyuz hastalığında tanı açısından en doğru test olarak görülmekte, ülkemizde yapılmamakta.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
Bu hastalıklar özellikle yaşlılar ve çocuklarda çok görülür." dedi. Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz.
Tedavi sonrasında; kullanılan ilacın irritasyonuna veya ölü parazitin kalıntılarının yol açtığı hipersensitiviteye bağlı olarak, kaşıntı bir kaç gün daha devam etmektedir. Bu unutulmamalıdır. kaşıntının devam etmesi hastalığın devam ettiği anlamına gelmemelidir.
Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı bir poşet içerisinde üç gün bekletilmesi gerekir. Bu süre içinde tüm canlı evreler ve yumurtalar ölecektir. Kabuklu uyuz hastaları ve hane halkı üyeleri de dahil olmak üzere yakın temaslıları, salgınları önlemek için hızlı ve agresif bir şekilde tedavi edilmelidir.
Bazı durumlarda uyuz tedavisi için hap reçete edilebilir. Kullanılan ilaca bağlı olarak tedavi üç güne kadar sürer. Uyuz tedavisinde kullanılan ilaçlar uyuz akarlarını ve yumurtaları hemen öldürerek etkisiz hale getirse bile, hissedilen kaşıntıyı hemen gideremezler.
Kişinin yaşam kalitesinin bir hayli düşmesine neden olan uyuz hastalığı, kendiliğinden iyileşmez. Farklı bir deyişle uyuz belirtisi gösteren kişilerin mutlaka hekime giderek tanı ve tedavi alması önerilir.
Permetrin, belirtildiği şekilde kullanıldığında güvenli ve etkili olup uyuz akarlarını ve yumurtalarını öldürür, uyuz tedavisi için ilk tercih edilen ilaçtır.
Kükürtlü sabun uyuz tedavisinde kullanılmaktadır. Uyuz mikroskopik miteların cildin altına gömüldüğü zamanlarda ortaya çıkabilir. Bu mitelar ağrıya ve kaşıntıya sebep olur. Kükürt bu miteları öldürür.
Uyuz; parazitlerin neden olduğu ve bulaştıktan sonra 2-3 hafta içerisinde şiddetli kaşıntıya neden olan bir deri hastalığıdır. Derinin altına giren uyuz parazitleri buradaki dokudan beslenir.
Uyuz paraziti, eşyalar üzerinde 2-4 gün boyunca yaşayabilir.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri