Dünya'nın dönüşü tam olarak durursa 1 gün 365 güne eşit olur. Yaklaşık 6 aylık dönemler hâlinde Dünya'nın her bir yarısı 3 ay gündüz veya zifiri karanlıktan sonra 3 ay alacakaranlık yaşar. İç çekirdek dönmeyi durdurursa manyetik alan bir miktar zayıflarken gün süresi bu durumdan etkilenebilir.
Dünyamız dönmeyi bıraksaydı ne olurdu? -Dünya'nın merkezindeki demir çekirdek de dönmeyi bırakacak. Dönme olmadan Dünya'nın koruyucu manyetik alanı da ortadan kalkmış olacak. Bunların yanında, Dünya'nın yarısı sürekli Güneş'e maruz kalmak zorunda olacak.
Dünya, Güneş'e göre hâlâ dönerdi: Güneş doğup batar ancak bu tam bir yıl sürerdi. Yani bir güneş günü, 365 gün uzunluğunda olurdu. Yılın çoğunu tamamen karanlıkta veya gün ışığında geçirmenin, iklim bakımından çarpıcı sonuçları olurdu: Gezegenin gece olan tarafı donarken, gündüz olan tarafı çok sıcak hale gelirdi.
Fizik kuralları gereği gezegenimizin bir anda durması gibi bir durum asla söz konusu değil. Ancak dışarıdan çarpacak devasa bir gök cismi, bu dönüşü durduracak kadar enerjiye sahip olabilir; ancak zaten böyle bir çarpışmada endişeleneceğiniz son şey gezegenin dönmeyi durdurması olacaktır.
Bir taraf hep gündüz olurdu. Ay yörüngesinden çıkabilirdi. Yer çekimi olmazdı (uzaydaki gibi yerde yürümezde uçardık ve atmosferin dışına çıkma riskimiz olabilirdi) Oksijen hızla biterdi (bunun yanı sıra atmosfer diye birşey kalmazdı o sebeple gökyüzüde açık mavi olmazdı)
İlgili 20 soru bulundu
Dünya kendi etrafında dönerken, aynı zamanda güneş etrafında da eliptik bir yörüngede dolanır. Bu hareketini 365 gün, 6 saatte tamamlar. Dünyanın güneş etrafında dolanması sonucu yıllar ve mevsimler ortaya çıkar.
Dönmenin Sebebi Kütleçekim! Kütleçekim, maddenin uzayda iken birbirini çekme isteği ile oluşan bir kuvvet. Bu kuvvetin asıl kaynağının graviton denen varlığı henüz kanıtlanamamış bir parçacık ile oluştuğu düşünülüyor.
Bu uzaklaştırma oranı, önümüzdeki iki milyar yıl boyunca artan güneş parlaklığının etkilerine karşı koymak için yeterli olacaktır. 2,8 milyar yıl sonra Dünya'nın yüzey sıcaklığı kutuplarda bile 422 K'e (149 °C) ulaşmış olacak ve aşırı koşullar nedeniyle bu zamana kadar süregelmiş olan yaşam sona erecektir.
Dolayısıyla, başka hiçbir etkinin olmayacağı varsayılırsa, Dünya'nın tamamen durması yaklaşık 47.600.000.000, yani kabaca 50 milyar yıl alacaktır. Güneş'in geri kalan ömrünün 4.5 milyar yıl olduğunu düşünecek olursak, muhtemelen bunu asla göremeyeceğiz.
Ekibe göre Güneş, zamanla dünyadaki oksijeni tüketerek yaşanmaz hale getirecek. Araştırma ekibinin sonuçlarına göre Dünya'nın sonunun gelmesine bir milyar yıl var. Yayımlanan makaleye göre, Güneş ışınları nedeniyle yerküre oksijensizleşiyor. Ancak oldukça yavaş olan bu süreç günlük yaşamı etkilemiyor.
Dünya ve diğer gezegenlerin Güneş etrafında dönmesinin nedeni Güneşin kütlesi doğrultusunda uzay-zamanı bükmesi ve bir yörünge oluşturmasıdır.
Dünya, Güneş'in etrafındaki hareketini kesmiyor. Dolayısıyla dünya durduğunda bir taraf tamamen gece bir taraf tamamen gündüz kalmayacak. Tıpkı kutup noktalarındaki gibi dünyanın her yerinde 6 ay gündüz 6 ay gece yaşanacak.
Çünkü Dünya'nın dönmesinden kaynaklanan merkezkaç kuvveti ile Güneş'i Dünya'ya uyguladığı kütleçekim kuvveti birbirine eşitleniyor ve sabit bir yörüngede kalıyor.
Dünya 2016 yılından bu yana eskisinden daha hızlı biçimde dönmeye başladı ve o zamandan beri ortalama gün süreleri kısaldı.
Aslında Güneş Sistemi'ndeki bütün gök cisimleri aynı yönde dönmez: Uranüs ve Venüs'ün dönme yönleri, diğer gezegenlerden farklıdır.
Bilim insanlarına göre, dünyada günümüze kadar beş kitlesel yok oluş olayı meydana geldi: Ordovisyen Yok Oluşu (450 milyon yıl önce), Devoniyen Yok Oluşu (380 milyon yıl önce), Permiyen Yok Oluşu (250 milyon yıl önce), Triyas Yok Oluşu (200 milyon yıl önce) ve Kretase Yok Oluşu (65 milyon yıl önce).
Dünyada yerçekimi vardır ve cisimleri kendine çeker. Güneş de dünyayı kendine çeker, oysa dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesinden oluşan merkezkaç kuvvet dünyayı güneşten uzaklaştırmaya çalışır. Böylece dünya biri dünyayı güneşten uzaklaştırmaya çalışan diğeri güneşe çeken iki güç arasında düşmeden dengede durur.
Dünya, kendi etrafında 23 saat 56 dakika 4 saniyede bir döner. Bu, 1 tura karşılık gelir. Fakat 1 yıl, 365 gün 6 saattir. Yani iddiamız, Dünya'nın kendi etrafında 365 tur ve çeyrek tur attığı yönündedir.
3761'dir. Kıyamet, dolayısıyla M.S. 3239 yılında (7000 - 3761), yani günümüzden 1216 yıl sonra olması düşünülmektedir. Amel defterleri dağıtılır.
Beş yüz yıl jeolojik açıdan çok uzun bir süre değil. Yani 500 yıl sonrası için yeni bir buz çağı beklenmiyor. Aksine, Sanayi Devrimi'nden beri katlanarak artan sera gazı emisyonları küresel ısınmaya sebep oluyor.
Dünya'ya ısı ve ışık sağlayan Güneş 5 milyar yıl sonra solarak beyaz cüceye dönüşecek. Bugün yanan kırmızı cüce yıldızlar da 10 trilyon yıl sonra ışık saçmayı durduracak.
Kendi ekseninde, güneşin etrafında ve samanyolu galaksi etrafında döner. Dünya kendi ekseni etrafında dönerken, batıdan doğuya doğru dönüş yapar ve bu dönüş 24 saatte tamamlanır.
Buzulların erimesi ve gelgitler Dünya'nın dönüş hızını azaltıyor. Gelgitler ve buzullar üzerinde araştırmalarını sürdüren bilim insanları, dünyanın dönüş hızının her yüzyılda bir saniyenin 1800'de biri oranında yavaşladığını, 200 milyon yıl içinde de bir günün 25 saat olacağını açıkladılar.
Eğer çemberin genişliğini bir günün uzunluğuna yani 24 saate bölerseniz, bu sonuç size dünyanın ekvatordaki hızını yaklaşık 1.670 km/saat olarak verir.
Kendi etrafında dönmesi de 1 günü oluşturur. İşte bu dönme hareketi de gece ve gündüz kavramlarını oluşturur. Dünya'nın Güneş gören tarafında gündüz olurken, Güneş görmeyen tarafında ise gece oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri