Dr. Zekayi Kutlubay, sözlerini şöyle tamamladı: "Eğer uyuzu tam tedavi edemezsek, tüm vücutta yaygın kaşıntılara bağlı yaralar meydana gelebilir ve bu yaralardan da sekonder enfeksiyon dediğimiz bakteriyel enfeksiyon bulaşabilir.
Uyuz vaktinde tedavi edilmediği takdirde bütün vücuda yayılır ve iyileşmesi çok vakit alır. Uyuz tedavi edilirken en mühim nokta, hızlı bir şekilde uyuz böceğimin ölmesidir. Tıbbi metotlar ve evde kolayca hazırlanacak kürlerle uyuz böceğinden mümkün olan en kısa sürede kurtulmak kesindir.
Uyuz bulaşıcı olan bir deri hastalığıdır. Kendiliğinden geçebildiği gibi uzun süre geçmemesi de karşılaşılan bir durumdur. Çünkü akarlar derinin dibine yumurta bırakır ve bu nedenle akarlar da deride üremeye devam eder. Bundan dolayı eğer uyuz tanısı konduysa krem ve losyonlu tedavi uygulamış olabilirsiniz.
Yoğun bir vücut bakımı uygulayan ve kozmetik kullanan hastalarda deri değişimleri çok az miktarda olup uzun süre fark edilmeden kalabilirler. Uyuz tedavi edilmezse kronik hale gelebilir, ancak bir süre sonra kendiliğinden iyileşebilir de.
Ciltte reaksiyona neden olan bu durum, şiddetli kaşıntıya yol açar. Tedavi edilmediğinde ise ciltte döküntü, yara ve farklı enfeksiyonların oluşmasına neden olur. Bıraktığı yumurtalar ile çoğalan akarlar, insan vücudu dışında 1 ile 2 gün kadar hayatta kalabilir.
İlgili 39 soru bulundu
Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz, uyuzun kalabalık ve hijyene önem verilmeyen ortamlarda görülebildiğine dikkati çekerek korkulacak bir hastalık olmadığını söyledi.
Uyuz böcekleri yaklaşık dört ile sekiz hafta arasında yaşar.
Uyuz bulaşan kişiler direkt cilt ile temas eden nevresim, havlu ve giysileri mutlaka yıkayarak kullanmalılar. Bunlar ise en az 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı. Ayrıca ev içerisindeki halılar da günlük olarak süpürülmelidir. Ayrıca akarın olduğu düşünülen yüzeyler çamaşır suyu ve sıcak su ile temizlenmelidir.
Sarcoptes scabiei von hominis akarı, cildin üst kısmına yer edinerek ortaya uyuz çıkar. Akar ciltte ilerleyerek kaşıntıya sebebiyet vermeye başlar. Tedavi görülmediği takdirde kaşıntı, döküntü ve yara oluşumuna yol açar. Kişisel hijyene bağlı olmadan herkeste görülebilecek bir hastalıktır.
Sonuç olarak, evde uyuz tedavisi mümkün olmakla birlikte, bu konuda uzman bir doktorun önerilerine uyulması önemlidir. Cildin sağlıklı kalması için temizlik, hijyen ve doğru tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.
Uyuz hastalığının daha çok soğuk havaların yaşandığı kış döneminde görüldüğü, kışın soğuktan korunmak için çok fazla giyildiğini ve bunun da terleme fonksiyonlarını bozduğunu söyleyen Özçelik, "Soğuktan korunmak için bir çok şey giyiyoruz. Derimizi bozuyor.
Uyuzun kızarıklığı ve kaşıntısı, tedavi başarılı olsa ve tüm akarlar ve yumurtalar öldürülmüş olsa bile, tedaviden sonra birkaç hafta ila bir ay sürebilir. Sağlık uzmanınız, şiddetliyse kaşıntıyı hafifletmek için ek ilaçlar yazabilir.
İyileştikten sonra bile kaşıntı devam edebilir
Uyuz tedavisi yapıldıktan sonra bile kaşıntı devam edebilir. Bu genellikle ciltteki inflamasyondan kaynaklanır ve cilt tamamen iyileşene kadar sürer. Bazı hastalarda kaşıntı, tedaviden sonra haftalarca hatta aylarca sürebilir.
Evcil hayvanlarda bulunan akarlar insanlara geçse de insan cildinin içine kolay kolay giremez ve cilt yüzeyinde uzun bir süre yaşayamaz. Bu nedenle de var olan tahriş de kısa bir süre içinde kendiliğinden kısa süre içinde geçebilir. Ama insandan insana geçebilen uyuz hastalığı kesinlikle tedavi edilmelidir.
Aslında psikolojik uyuz olarak anılan bu durum, organik ve bilinen herhangi bir nedenle açıklanamayan kaşınma halidir. Daha çok stres kaynaklı olduğu düşünülen rahatsızlık, psikojenik pruritus olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kaşıntı, psikolojik bir takım tetikleyicilerin varlığında şiddetlenmektedir.
Halk arasında genel olarak uyuzun pislikten ortaya çıktığı algısı vardır. Ancak uyuz mikrobu temiz vücutlara da yerleşip üreyebilir. Uyuz her yaştan insana bulaşabilen bir hastalıktır. İnsanların kalabalık olduğu yerlerde ortaya çıkma oranı daha yüksektir.
Bu kaşıntı genellikle çocuklarda ve yaşlılarda çok şiddetli görülür. Uyuzun bir diğer ayırt edici özelliği ise deride uzun çizgiler halinde oyukların görülmesidir. Bu kabarık çizgiler ya grimsi beyaz, ya da ten rengindedir. Bu çizgiler dişi akarları tarafından cildin yüzeyinin hemen altında açılan tünellerdir.
Kişinin ilk kez uyuza yakalandığı durumlarda, belirtilerin ortaya çıkması 8 haftayı bulabilir. Ancak, daha önce uyuz geçirmiş kişilerde belirtiler temastan genellikle 1-4 gün sonra ortaya çıkar.
Kaşıntı: En yaygın semptom, kaşıntıdır. Şiddetli ve özellikle geceleri şiddeti artan kaşıntılar görünür. Döküntü: Akarın deri altına yerleşmesiyle ortaya çıkan yuva izleri, çizgiler veya sivilce benzeri, kaşıntılı kabarcıklar ve kızarık pullu görünüme sahip uyuz döküntülerine rastlanır.
Uyuz tedavisinin kolay olan bir hastalık olduğunu da ifade eden Sönmez, 'Genelde krem şeklinde ilaçlar kullanılır. Kremler uygulanmadan önce banyo yapılarak vücut temizlenir. Daha sonra özellikle geceleri krem sürülür ve sabah tekrar banyo yapılır.
Sıcak banyo, uyuz hastalığının belirtileri arasında yer alan kaşıntının artmasına neden olur. Bu nedenle uyuz hastaları tuzu bir suyun içinde eriterek bu su ile banyo yapmalıdır.
Hastalığın önlenmesi ve kontrol altına alınması için uyuz olan kişi ile birlikte yaşayanların aynı anda tedaviye dahil edilmelidir. 1. Uyuz hastası olanlarla yakın temastan kaçınılmalı ve onların eşyaları kullanılmamalıdır. 2. Uygun ilaç kullanılmadan uyuzun neden olduğu akar yok olmamaktadır.
Deri yüzeyinde çiftleştikten sonra, erkek akar ölür ve dişi, dört ila altı hafta boyunca yumurta bıraktığı derinin altına gömülür.
Yıkanamayan her şey iyice süpürülmelidir. İşlem sonrasında süpürgenin vakum torbası atılmalı ve vakumu ağartıcı ve sıcak suyla iyice temizlenmelidir. Çamaşır suyu ve sıcak su, uyuz akarları içerebilecek diğer yüzeyleri temizlemek için de kullanılabilir.
Geçmeyen kaşıntılar oldukça rahatsız edicidir. Peki uyuz nasıl geçer? Kendi kendine geçen bir hastalık olmadığı için vakit kaybetmeden uzman bir doktorla görüşmek gerekmektedir. Uyuz hastalığı için özel krem ve losyonlar sayesinde hastalığa neden olan böceklerin vücudu terk etmesi sağlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri