Bu eğilimlerden biri de Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Nazlı Eray, Murathan Mungan, Nazan Bekiroğlu gibi yazarların farklı boyutlarda yararlandıkları postmodernist eğilimdir.
Postmodernist Eğilim Yazarlarından 3 Hikaye Oğuz Atay; Yusuf Atılgan; Nazlı Eray. Türk öykücülüğünde gerek içerik gerek biçim açısından birbirinden farklı eğilimler karşımıza çıkar. Bu eğilimlerden biri Oğuz Atay, Yusuf Atılgan ve Nazlı Eray'ın da yararlandığı postmodernist eğilimdir.
Yazın hayatına 16 yaşında yazdığı Mösyö Hristo isimli öyküyle başlamıştır, Gerçeküstücülük akımının niteliklerini taşıyan bu öykü çeşitli dünya antolojilerinde yer almaktadır. Kariyerinin sonraki dönemlerinde roman türüne ağırlık vermiştir. Büyülü Gerçekçilik akımının Türk Edebiyatı'ndaki temsilcilerindendir.
Postmodern roman, modern ve klasik edebiyatın temel kurallarını reddeden bir roman türüdür. Bu tür romanlarda ise, giriş, gelişme ve sonuç bölümleri bulunmaz. İlk defa Virginia Woolf tarafından kullanılan bu akım, çok daha dolambaçlı bir şekilde bilinç akışı tekniğini okurların beğenisine sunar.
Türk romanında bilinçli olarak ilk postmodernist roman denemesini Oğuz Atay, Tutunamayanlar adlı romanıyla yapmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
Türk Edebiyatında postmodern edebiyatçılardan bazıları şunlardır: Oğuz Atay, Orhan Pamuk, Sırrı Süreyya Evren ve Bilge Karasu. Dünya edebiyatında ise Italo Calvino, Vladimir Nabokov, George Perec ve Peter Handk, postmodern romancılara örnek gösterilebilir.
Meselâ, Thomas Mann, Robert Musil, James Joyce, Virginia Woolf, Samuel Beckett gibi yazarlar, hem işledikleri konular hem de işleyiş biçimlerindeki yenilikleriyle postmodern romanın köklerinde yer alırlar.
Postmodern romanda karakterler romanın merkezine bireysel sorunlarıyla, iç karmaşalarıyla oturmazlar. Klasik romanda merkezî kişiye tanınan ayrıcalıklar postmodern romanda olabildiğince azaltılmıştır. Bu tür romanlarda amaç “dil”dir, metnin kendisidir. Yazarın hedefi bir fikri, bir kişiyi ön plana çıkarmak değildir.
Eylül, Mehmet Rauf'un ilk psikolojik roman olarak Türk tarihine geçen romanı. Ayrıca bireyin öznel yaşantısını doğrudan konu alan ilk roman olarak da bilinir. 1901 basımının kapağı.
Türk öykücülüğünde hem içerik hem biçim açısından birbirinden farklı eğilimler dikkati çeker. Bu eğilimlerden biri de Oğuz Atay, Yusuf Atılgan, Nazlı Eray, Murathan Mungan, Nazan Bekiroğlu gibi yazarların farklı boyutlarda yararlandıkları postmodernist eğilimdir.
Eray'ın 1976 yılında yayımladığı, aynı zamanda onun ilk kitabı olma özelliğini taşıyan Ah Bayım Ah adlı hikâye kitabı içerisinde yer alan “Monte Kristo” adlı hikâyesi; dönemin toplumsal ve kültürel özellikleri arka planında bir kadının aile içi yaşamına ışık tutmakta aynı zamanda bir kadının içsel problemlerini ...
Gençliğinde Divan edebiyatı tarzında şiirler yazmış, Avrupa'ya gittikten sonra yeni edebiyatı benimsemiş ve o yolda yapıtlar vermiştir. Namık Kemal, Fransız edebiyatını örnek almış, romantizmin etkisinde kalmıştır. Şiirleri biçim bakımından eski, konu bakımından yenidir.
Postmodern Hikaye:
Postmodern hikaye ile roman neredeyse tamamen aynı özelliklere sahiptir. Bu tür anlatılarda geleneksel kurgu ve olay örgüsü bulunmaz. Çoğu hikayede zaman ve mekan belirsizdir. Kurgunun temelini ise serbest çağrışımlar oluşturur.
Postmodern söylemin ve kültürün romana yansıması, romanı oluşturan kurgusal unsurların bütününde gözlemlenebileceği için bu unsurların izahı, aynı zamanda modern/modernist roman anlayışının mukayesesi de olacaktır. Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Orhan Pamuk'un romancılığı genelde postmodern yapıdadır.
Bu durum, Londra'da bulunan Victoria ve Albert Müzesi'nde 2011 yılında açılan, Postmodernizm: Stil ve Yıkım 1970-1990 adlı serginin ziyaretçilerini kabul etmeye başlamasıyla son buldu.
Peyami Safa bizde psikolojik roman türünün en usta kalemidir. İşte Şimşek romanı ile bu türü ilk kez kullanır.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
Eylül, Servet-i Fünun dönemi yazarlarından Mehmet Rauf tarafından kaleme alınan ve Türk edebiyatının ilk psikolojik romanı olarak kabul edilen eserdir. 1900 yılında Servet-i Fünun dergisinde yayımlanan eser 1901 yılında kitap haline getirilmiştir.
Postmodern romanlarda geleneksel kuralların dışına çıkılarak yapılan bu kuralsızlık eylemi aslında postmodernizmin başlıca ilkesidir. Klasik roman yapısının yıkıldığı bu eserlerde söz dizimi de gerek kelime grupları gerek cümle çeşitleri gerek cümle öğeleri farklı bir görünüş sergileyip bu akımdan payına düşeni alır.
Bunlar içerisinde Oğuz Atay tarafından kaleme alınan 1972 tarihli Tutunamayanlar eseri en bilinenlerdendir. Bu eser aynı zamanda Türk Edebiyat tarihinde ilk Postmodern eser olarak da bilinir. 20. Yüzyılın ikinci yarısında ve son çeyreğinde gelişme gösteren bir sanat akımı olduğundan bahsetmek mümkün olabilir.
Postmodern Romanda Modern Gerçeklik Algısının Yitimi
Deneysel ve olgusal gerçeklik, bütünlüğü ve kesinliği olan bir gerçekliği ortaya koyamamıştır. Bilginin ve yargıların göreceliği ile oluşan şey, inanç kaybı ve çoğulcu bakış açısıdır.
Postmodern roman üstkurmaca ve metinlerarasılık düzleminde referans, pastiş, parodi, ironi, kolaj teknikleriyle bu söz konusu olguları ele alır.
Postmodernizmin düşünce tarihi Friedrich Nietzsche ile başlatılır. Önemli postmodern düşünürlerin dayanakları Nietzsche ve Heidegger'dir. 20. yüzyılda kıta felsefesinin en önemli düşünürü olarak görülen Heidegger'in çalışmaları postmodernizmin temelini teşkil eder.
Örneğin sosyolojik olarak baktığımızda postmodern kavramı, “tüketim aygıtlarının toplumu oluşturan kişileri esir aldığı bir toplum yapısı” şeklinde tanımlanırken sanatta postmodern kavramı, farklı kavramlar arasında eklektik çalışmayı ve gerçekliği imgeler üzerinden açıklamayı ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri