Ek süre verilen öğrenciler, açılacak derslere kayıt yaptırarak, akademik takvimde ilan edilen tarihlerde dersin sınavlarına gireceklerdir. Bu derslerden sadece uygulamalı dersler ile daha önce hiç alınmamış veya alıp sınava girme hakkı elde edilmemiş derslere devam zorunluluğu vardır.
(5) Kayıtlı oldukları lisans programından normal öğrenim süresi içinde mezun olamayanlar uzatmalı öğrenci olarak adlandırılır.
Kayıtlı olduğu programa ilişkin derslerin verildiği yarıyıldan başlamak üzere, her yıl/yarıyıl için kayıt yaptırıp yaptırmadığına bakılmadan azami süre içinde mezun olamayan öğrenciler uzatmalı öğrenci statüsüne geçerler.
(2) Yabancı dil hazırlık sınıfı hariç azami öğrenim süreleri; 2 yıllık ön lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl, 4 yıllık lisans programları için 14 yarıyıl/7 yıl, 5 yıllık lisans programları için ise 16 yarıyıl/8 yıldır.
Azami süresi dolmuş öğrenciler üniversite içi bölümler arası geçiş başvurusunda bulunamaz. Başka yükseköğretim kurumlarına yapılacak yatay geçiş başvurularıyla ilgili kural ve koşullar ilgili üniversiteler tarafından belirlenir.
İlgili 17 soru bulundu
Ek sınavlara girme hakkı elde eden öğrenciler, azami öğrenim süresi sonunda yapılacak olan ilk ek sınavlara girmek zorundadır. Birinci ek sınava girmeyen öğrenciler, bu sınav hakkını kullanmış sayılırlar. Birinci ek sınavda başarısız olan öğrenciler, ikinci ek sınava girebilir.
evet hocam. ''Bu süreler içerisinde okulunu tamamlayamayan ve mezun olmayan kişiler için okuldan uzaklaştırma gerçekleşir ve öğrencilik halleri sona erdirilir.''
222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Sonucu Getirilen Yenilikleri; öğretmenlerimize, yöneticilerimize, eğitim camiasına ve kamuoyuna en doğru şekilde aktarmak üzere, merak edilen hususlar “12 Yıl Zorunlu Eğitim, Sorular - Cevaplar” başlığı altında toplanmıştır.
Azami öğrenim süreleri sonunda mezun olamamış ve ek sınav hakkını kullanarak veya kullanmayarak eğitimlerine devam eden öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamazlar. Bu öğrenciler sınava girdiği ders başına öğrenci katkı payı/öğrenim ücretini ödemeye devam ederler.
Öğrencilerin lisans eğitim hayatında bir süre bulunuyor. Bu sürenin geçilmesi durumunda tüm öğrencilik hakları elinden alınabiliyor. Hazırlık okumayan kişilerin normal şartlarda başarılı bir şekilde 4 yılda okulunu bitirebiliyor. Fakat başarısız olması durumunda en fazla 7 yıl hakkı bulunuyor.
Sınıf geçme notunun altında bir ortalama tutturursan bir sonraki yıl üst sınıftan ders alamaz, kaldığın dersleri geçmek ve ortalamanı yükseltmek için okula devam edersin. Bu durumda da okulun otomatikmen uzamış olur.
d) Bir yarıyılda yarıyıl not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler başarılı sayılırlar. Bu durumda eğer varsa şartlı başarılı not aldıkları derslerden de başarılı sayılırlar.
Öğrenciler, öğrenim süresi iki yıl olan ön lisans programlarını azami dört yıl, öğrenim süresi dört yıl olan lisans programlarını azami yedi yıl, içinde tamamlamak zorundadırlar.
17 Nisan 2020 tarih ve 31102 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun “Açık öğretim sisteminde üst üste dört dönem kayıt yenileme koşullarını yerine getirmeyen öğrencinin ilgili programdan ilişiği kesilir.” hükmünü içermektedir.
(9) (Değişik:RG-13/6/2018-30450) Üniversiteye bağlı fakülte/yüksekokul ve meslek yüksekokullarının öğrencileri her yarıyılda/yılda kayıt yenileme işlemi yapmak zorundadır. Ücretini ödemeyen öğrencinin kaydı yenilenmez. Kaydını yeniletmeyen öğrenci eğitim-öğretime devam edemez.
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.
YÖK'ün yazısının devamında, azami öğrenim süresi dolan ön lisans ve lisans düzeyindeki öğrencilerin hiç almadıkları veya devam şartını sağlayamayarak başarısız oldukları dersler için de sınav hakkından yararlanabilecekleri açıklanmıştır.
(2) Kayıt dondurmak için 32 nci maddenin üçüncü fıkrasında yer alan mazeretler geçerlidir. (3) Haklı ve geçerli nedenler çerçevesinde, eğitim-öğretim süresince en çok iki yarıyıl süre ile kayıt dondurulabilir.
YÖK'ün azami süre kararı
Az önceki örneğimizi bu hüküm çerçevesinde uyguladığımızda 2013 yılında ilk kaydını yaptıran öğrenci, kanunun yürürlük tarihi olan 26.11.2014 tarihinde ilk kaydını yaptırmış gibi düşünülerek, 7 yıl bu süreden başlatılacak. Dolayısıyla azami süre 26.11.2021 tarihinde bitecek.
Ayrıca Bakanlar Kurulu kararıyla hem açık ortaokul hem de açık lise 'zorunlu' eğitim kapsamına alınabilecek. Açık ortaokul ve açık lise okuyan öğrenciler, zorunlu eğitimlerini tamamlamış olacak.
Milli Eğitim Bakanı Uluğbay, uygulamaya bu yıl tüm Türkiye'de başlanacağını bildirdi. Hükümet, koalisyonun 'yumuşak karnı' olarak gösterilen 8 yıllık zorunlu ve kesintisiz temel eğitim yasa tasarısını, dün TBMM'ye gönderdi.
1997'de yılmaz hükümeti tarafından yürürlüğe konmuş, ülkenin zaten rezil olan eğitim sistemini iyice rezil eden eğitim. bu tarihten sonra başında 'anadolu' ibaresi geçen hiçbir lisenin hayrı kalmamıştır.
2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunun 44.maddesinin C fıkrası gereğince 4 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 7 yıl, 5 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 8 yıl, 6 yıllık lisans programlarında azami öğrenim süresi 9 yıl, ön lisans programlarında azami öğrenim süresi 4 yıldır.
ANKARA - YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan, YÖK Genel Kurulu kararıyla üniversitelerden atılmanın tamamen kaldırıldığını açıkladı. Alınan yeni karara göre, ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora da dahil yükseköğretimde herhangi bir nedenle öğrenci atılamayacak.
1. Normal öğrenim süresi ne kadardır? 2547 sayılı Kanun'un 44. maddesinin birinci paragrafı uyarınca; iki yıllık ön lisans için dört, dört yıllık lisans için yedi, beş yıllık programlar için sekiz ve altı yıllık programlar için dokuz yıllık azami öğrenim hakkı vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri