Yolculuk yaklaşık 8 saat sürerken dönen astronotların Uzay'da 199 gün geçirdiği bildirildi. ABD'li uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in "Dragon Endeveaur" uzay aracı 6 aylık görevini tamamladıktan sonra bugün dünyaya döndü.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli astronotlar dünyaya döndü. Amerikan Axiom Space şirketinin seferiyle uzaya giden 4 astronot dünyaya geri döndü. Astronotları taşıyan kapsül Türkiye saatiyle sabah 6'da Florida sahiline indi. Uzay görevine eski NASA astronotu Peggy Whitson önderlik etti.
Uzay yolcularımızı tanıma vakti geldi. Alper Gezeravcı kardeşimiz Hava Kuvvetleri'nde önemli başarılara imza atmış kahraman bir Türk pilotumuz. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak. Yedek isim ise Tuva Cihangir Atasever.
Roket atmosferin üstüne çıktığı zaman Dünya'nın çevresinde kavisli bir yol izler. Roketlerin yakıtları hızla tükendiğinden dolayı uzay aracı fırlattıktan sonra otomatik olarak ayrılıp Dünya yüzeyine geri dönerler. Dünya'ya dönerken bu uzay araçlarının hızının iyice düşmesi gerekir.
Uzaya ilk giden Sovyet kozmonot, dünyanın etrafından bir yörünge boyunca 108 dakika uçan Yuri Gagarin'di. Gagarin'in 1961'deki uçuşunun ardından Sovyetler Birliği, 6-7 Ağustos 1961'de Vostok 2 göreviyle Gherman Titov'u uzaya gönderdi ve Titov, bir günden fazla uzayda kalan ilk insan oldu.
İlgili 24 soru bulundu
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Mart 2020 itibarıyla, toplamda 566 kişi uzaya gitti. Aralarında kozmonotların, astronotların, uzay istasyonu komutanlarının da bulunduğu 65 kadın uzayda bulundu. Yuri Gagarin'in 1961'de uzaya çıkan ilk insan olmasının ardından Sovyetler Birliği ve ABD arasında süregelen uzay yarışında Sovyetler Birliği öne geçmişti.
Türk uzay yolcusu 2023'ün ikinci yarısında gönderilecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun, 2023 yılının ikinci yarısında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesinin planlandığını söyledi.
Twitter üzerinden #uzayagidenturkenedenir hashtag'i aracılığıyla milyonların katılımıyla gerçekleşen yarışmada jüri üyeleri tarafından seçilen isim KOZMOTÜRK oldu.
Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever, Türkiye'nin ilk astronotları olarak ilan edildi.
İnsanlı Ay yolculukları, Uzay Yarışının bir parçası olarak ilk defa 1969 - 1974 arasında Apollo Projesi kapsamında ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. Aldrin Ay yüzeyinde.
İnsanların, uzay kıyafetleri olmaksızın Dünya yörüngesindeki istasyonların bulunduğu uzay içerisinde 2 dakikaya kadar hayatta kalabilecekleri düşünülmektedir. Elbette bu, koruyucu kıyafetler olmadan uzayda 2 dakika güllük gülistanlık yaşayabilirsiniz demek değil. Sadece ölümünüz 2 dakikayı bulur demektir.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda altı ay görev yapan astronotların boyu yaklaşık %3 artar. Yani 180 santimetre boyundaki bir astronot yaklaşık 5 santimetre uzar. Çünkü Dünya üzerinde omurgadaki diskler yer çekimi etkisi ile birbirine yaklaşırken, ağırlıksız ortamda bu durum gözlenmez.
Yani bir bakıma, uzaydayken hücre yaşlanması durmuştur! "Gençlik iksiri" gibi görünen hayret verici bu değişim, hemen söyleyelim ki, kalıcı olmamıştır. Nitekim, uzayan telomerlerin çoğu astronotların yeryüzüne inmelerinden yaklaşık 2 gün sonra tekrar uçuş öncesi uzunluğuna geri dönmüştür.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
şöyle değiştirelim. Eğer ışık hızının %80 i ile 10 yıl ilerlersem ne olur ? t' = t * kök(1-(v/c)^2) = t* kök(1-0.64) = t* kök(0.36) = t * 0.6 = 10*0.6 = 6 yıl. Yani dünyadaki biri seni 10 yıl boyunca gözlemlerken, uzay aracındaki biri için 6 yıl geçer.
Evrende tek değişmeyen şey ışık hızıydı.
Bunu tam olarak ışık hızının evrendeki herkes tarafından saniyede yaklaşık 299.792.458 m/sn (ışık hızı) olarak ölçecek şekilde yapar. Eğer ışık hızına yakın hareket ediyorsak zaman bizim için çok ama çok yavaş akar. Yani zamandaki hızımız çok yavaştır.
Sonsuz bir boşluk olduğuna inanılan uzayda ses dalgalarının ilerleyebileceği bir ortam yok. Bu nedenle uzay tamamen sessiz olarak kabul ediliyor. Ancak bu sessizlik, uzaydaki cisimlerin sessiz olmasından değil, ses dalgalarının ilerleyememesinden kaynaklanıyor.
NASAnın yanıtına göre, bayrak Ayda rüzgar yüzünden dalgalanmıyor. Çünkü Ayda atmosfer ve dolayısıyla rüzgar yok. Bayrağın hareketi zayıf yerçekiminden kaynaklanıyor. Astronotlar bayrağı Ay yüzeyine çakarken derine inmesi için bayrak direğini eğimli olarak Ay toprağına soktu.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Fotoğraf altı yazısı, Perseverance uzay aracı, Şubat 2021'de yedi aylık yolculuğunu tamamlayıp Mars'a başarılı iniş yapmıştı. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Kızıl Gezegen'in yüzeyinde insan çöpleri tespit etti.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri