Antik Çağ felsefesi ya da Antik Çağ Yunan felsefesi, MÖ 700'lü yıllardan başlayıp M.S. 500'lü yıllara, yani Orta Çağ'a kadar uzanan tarihsel dönemdeki felsefe tarihini kapsar. Antik Yunan ve Roma kültürlerinde süregelen felsefe eğilimleri ve öğretilerinden oluşur.
Antik felsefenin Doğa Felsefesi veya Presokratik felsefe olarak sınıflanan bu ilk döneminde, felsefe doğa ya da varlık felsefesi olarak belirmiştir. Başka bir deyişle, felsefe ilk filozofların görüş- lerinde, bir varlık felsefesi, varlık üzerine sistematik bir düşünüm olarak ortaya çıkmıştır.
Felsefe tarihinde ilkçağ Yunan felsefesinin başlangıcında merkezi tema olarak doğanın ele alındığı felsefe yönelimidir.
Miletli Thales (Grekçe: Θαλῆς, Thalēs; y. MÖ 624/623 – MÖ 548/545), Milet, İyonya'dan bir Antik Yunan matematikçi, astronom ve Sokrat öncesi filozoftu. İlk filozoflardan olduğu için felsefenin ve bilimin öncüsü olarak adlandırılır.
Tarihi MÖ 6. yüzyılda Milet'te yaşamış Thales'e kadar uzanır. Batı felsefesi tarihi; Yunan-Roma kültürünün hakim olduğu Antik Çağ felsefesi, Hristiyanlığın hakim olduğu Orta Çağ felsefesi ve Modern felsefe şeklinde kabaca üç döneme ayrılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
İşte, merak edilen tüm detaylar. İlk Filozof Kimdir? İlk filozof, İon felsefesinin kurucusu olan Miletli Thales'tir. Sadece felsefede değil matematik ve astronomi alanında da çalışmaları bulunan Thales, güneş tutulmasının tam olarak ne zaman gerçekleşeceğini bilen bilim insanı olarak tarihe geçmiştir.
Descartes sıklıkla modern felsefenin babası olarak anılır ve 17. yüzyılda epistemoloji'ye verilen artan ilgiden büyük ölçüde sorumlu olarak görülür.
Felsefe ilk defa Antik Yunan medeniyetinde ortaya çıktı. Antik Yunanistan'da ortaya çıkmasının nedeni, Antik Yunan'da denizcilik ile uğraşılması sayesinde daha çok bilgi birikiminin olması ve bunun yanında boş zaman kavramının da olması fazlasıyla etkili olmuştu.
Farabi: İlk Türk Filozof.
Anaxagoras'a göre arkhe, “sperma”dır ve evrende ne kadar çeşit varsa, o kadar sperma vardır. Buradan arkhe'nin sınırsız olduğu sonucu çıkarılabilmektedir. Sperma'yı harekete geçiren güç “nous”tur. Nous, akıllı, düzen verici, düzenleyici ve kaos durumunu düzene sokan bir ilkedir (Arslan, 2006: 299).
Evrenin oluşumuna dair günümüzde en çok benimsenen teori, Büyük Patlama teorisidir. Bu teoriye göre evren, sıfır hacimli ve çok yüksek bir enerji potansiyeline sahip, sıkışmış bir noktanın patlamasıyla oluştu.
Pre-Sokratik filozoflardan olan Herakleitos da doğanın ilk ilkesi olarak ateşten söz eder. Ona göre evrende sürekli bir değişim vardır. Herakleitos'un öğreti- sinde oluş ve değişim önemli bir yere sahiptir. Herakleitos'a göre evren, sürekli, evrensel bir değişim ve dönüşüm içindedir.
İlk felsefe anlamında Prote Folofia adını taşımaktaydı. Bu yapıt Aristoteles'in, Thales'ten kendisine kadar gelen ilk felsefeyi inceleyip özetlediği yapıttır.
Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.
1- Felsefe insanın hakikati anlama, bilme ihtiyacını karşılar. 2- Felsefe eleştirel bakış açısı kazandırır. 3- Felsefe, insanı insan olma bilincine ulaştırır. 4- Sistemli, doğru, önyargısız ve saygı duyarak düşünmeyi öğretir.
Bilinen tarihte bu sözcüğü felsefi anlamda ilk kullanan kişi ilk filozof dayılan Thales'tir. Her şeyin arkhesi sudur düşüncesini dile getirmiştir. Bu söylemiyle felsefenin kurucusu sayılmaktadır. Thales'in bu fikre yüksek dağlarda bulduğu deniz canlısı fosillerinden yola çıkarak vardığı tahminler arasındadır.
evreni içinde kendi varlığını merak etmesiyle ve bu konuda sorular sormasıyla başlar. önceden kazanılmış bilgiler üzerine bir düşüncedir. Temel yöntemdir.
Felsefenin Kurucusu Olan Filozof: Thales kabul edilir. Gerçek Anlamda Felsefenin Kurucusu: Eflatun (Platon) kabul edilir. Modern anlamda felsefenin kurucusu: Descartes kabul edilir. İslam felsefesinin kurucusu: Farabi kabul edilir.
Felsefede kritisizm akımının kurucusu Alman filozof Immanuel Kant'tır. Kant, 22 Nisan 1724 tarihinde Königsberg kentinde doğdu.
Kant, Saf Aklın Eleştirisi'nde Tanrı'nın varlığının "teorik" olarak bilinemeyeceğini ifade ederken, ahlaki bir bakış açısıyla da Tanrı görüşüne değinir. Onun etik felsefesinde, ahlaki yükümlülüklerin varlığının Tanrı'nın varlığına dayandığını savunur.
Felsefeyi Miletli Thales'in başlattığına ve ilk filozof olduğuna dair yerleşik bir gelenek söz konusudur; bununla birlikte, felsefe kendine özgü belirlenimler kazanıp kendini belirlemesini sağlayan belli bir gelişme sürecinin ürünüdür ve bu bakımdan birçok filozofun emeğine gerek duymuştur.
Bir yandan ilk maddenin değişmezliğini savundu; öte yandan bu ilk maddenin, yani cevherin çoğul olduğu görüşündeydi: 4 klasik element, toprak, su, ateş ve hava.
Felsefenin temeli ve kaynağı insan düşüncesidir. Yani felsefi bilgiler özgür düşünce ve akıl yoluyla elde edilir. Din ise ilahi temellere dayanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri