UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır. Ay'a en kısa yolculuk 8 saat, 35 dakika olarak gerçekleşti.
Uzay yolculuklarının son modası turizm. Bilet fiyatları 200 bin dolardan başlarken konaklamanın maliyeti ise 9.5 milyon dolar. TURSAM tarafından hazırlanan rapora göre uzay turizmi sektörü 2030'a kadar 4 milyar dolarlık büyüklüğe.
Güneş ile Dünya arasının kaç saat süreceğini net belirtmek zor, çünkü henüz Dünyadan Güneşe bir uzay aracı fırlatılmamıştır. Ancak incelemelere göre, Dünyadan fırlatılan ve saatte 246.960 kilometre hız yapan bir uzay aracı yaklaşık olarak 607 saatte Güneşe ulaşabilir.
Eğer Dünya ile Ay arasında bir yol olsaydı; saatte 100 km sabit bir hızla ilerleyen otomobil ile mola vermeksizin ilerlerseniz bu yolculuk 160 gün yani 5 ay 10 gün sürecekti.
Dolayısıyla Ay'ın hacmi Dünya'nın hacminin %2'sidir. Kütlesi Dünya kütlesinden 81,3 kat daha azdır. Yüzeyinde kütleçekim etkisi yer çekiminin yaklaşık %17'sidir. Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar.
İlgili 24 soru bulundu
Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor. Kozmonotlar seçilirken fiziksel dayanıklılıkları ve boyları değerlendiriliyor.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Kızıl Gezegen'in gizemlerini çözmek üzere NASA tarafından Mars'a gönderilen uzay aracı Perseverance, Mars yüzeyine inişini tamamladı. Tüm dünya bu anları canlı olarak takip etti. 480 milyon kilometrelik tarihi yolculuk başarıyla sona erdi. Perseverance aracının ilk mesajı ve Mars'tan gönderdiği ilk fotoğraf.
Işık yılı, astronomik uzaklıkları ifade etmek için kullanılan ve yaklaşık 9,46 trilyon kilometreye (9,46×1012 km) karşılık gelen uzunluk birimi. Uluslararası Astronomi Birliğinin (IAU) tanımına göre bir ışık yılı, ışığın bir Jülyen yılında (365,25 gün) boşlukta kat ettiği mesafedir.
Uzayda bulunan çoğu cisim uzaklığını tarif etmek için Işık Yılı ifadesi kullanılmaktadır. Işık yılı, ışığın bir Dünya yılı boyunca aldığı yol olarak hesaplanır. Bir ışık yılı yaklaşık 9 trilyon kilometre olarak hesaplanmıştır. Bu da 9'un yanında 12 sıfır olduğu anlamına gelir. (9.000.000.000.000.)
Astronomik birim ile ilgili bazı dönüştürmeler:
1 AU ≈ 8,317 ışık dakikası (Güneş'ten yayılan ışığın Dünya'ya ulaşma süresi.) 1 AU ≈ 499 ışık saniyesi.
Onların maaşları ve giderleri ise yaklaşık olarak 5 milyar dolara mal oldu. Ay'a gitmek büyük bütçeli bir program sayesinde gerçekleşti. Ay'a harcanan toplam bütçe düşünüldüğünde o dönem ABD'de yaşayan herkesin cebindeki 5 dolardan 3 dolarının Ay'a yolculuk için harcandığı düşünülüyor.
Uzaya gitmek, gelecek nesillere neleri başaracağımızı göstermenin bir sembolüdür. Uzayın zorlayıcı şartlarına dayanabilecek teknolojileri gerçekleştirebilmek, yerküredeki diğer teknolojiler dâhil birçok faaliyetlerimizi de hızlandıracaktır.
Kaynaklar projenin ilk planlandığı dönemlerde 60-70 milyon dolar arasında bir maliyet çıkardığını gelinen noktada da bunun pek değişmediğini ifade etti. Türkiye'nin uzun dönemli uzay hedeflerinin arasında ise Ay'a sert iniş yapma projeleri de bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen TEKNOFEST'te Türkiye'nin uzay yolcularını açıkladı. İlk uzay yolcuları Tuva Cihangir Atasever ve Alper Gezeravcı oldu.
Ay'a Yolculuk
İlk insanlı Ay yolculuğu, Apollo Projesi kapsamında 16 Temmuz 1969'daki fırlatışla hayata geçirilen Apollo 11dir. Neil Armstrong, Buzz Aldrin ve Michael Collins isimli Ay astronotları taşıyan bu araç 20 Temmuz 1969 tarihinde ay yörüngesine girmiştir.
Bir uzay aracının Ay'a ulaşması yaklaşık 3 gün sürer. Bu süre zarfında bir uzay aracı, Dünya ile Ay arasındaki mesafe olan en az 240.000 mil (386.400 kilometre) yol kat eder. Şurada Paylaş! Bir uzay aracının Dünya'dan Venüs'e varması için geçen en kısa süre 109 gün veya 3,5 aydır.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Astronot olmak için NASA'da eğitim süreçleri 2 yıl kasar sürmektedir. ESA astronot adayları 40 ay süren bir eğitim süreci ile tamamlanmaktadır.
NASA'da eğitim süreci yaklaşık 2 senedir. Bu rakam ESA astronotları için ise 40 ay olarak planlanmıştır. Bu eğitimde, astronot adayları; matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi, navigasyon, yörünge mekaniği, materyal işleme ve uzay mekiği gibi teorik bilgiler üzerine eğitim alırlar.
Çünkü bir astronot giysisi 12 milyon dolar yani yaklaşık 18 trilyon lirayı buluyor. Astronot eldiveninin fiyatı ise 20 bin dolar yani 30 milyar lira.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri