ISS'deki tuvaletler, çocuk bezi gibi olmasa da 19.000 dolarlık Rus yapımı tuvaletler birinci sınıf da değil. Bunun üzerine ise Whitson, "İdrar yapmak nispeten kolay" diyor. Astronotlar bunun için idrarlarını emen bir fan ile donatılmış huni kullanıyorlar. Bu yüzden havada süzülemiyorlar.
M-PATS ismi verilen sistem uzay giysisinden dışkının dışarı atılmasını sağlıyor, hastalar için kullanılan bir çeşit sonda sistemine benziyor. Kadınlar ve erkekler için farklı kullanımlarda tasarlanmış. Bu sistem Orion astronot kıyafetlerinde deneniyor.
Ayrıca astronotların idrar içtiklerini düşünenler için Williamson, "Mürettebat idrar içmiyor; onlar, dünyada içtiğimizden daha temiz olacak şekilde filtrelenmiş ve temizlenmiş içme suyunu tüketiyor" diye belirtti.
tabi astronotlar sadece küçük tuvaletlerini yapmıyorlar. onun için de aynı vakum sistemine sahip olan küçük bir klozet var. astronotlar tuvaletlerini kendilerini klozete sabitleyerek yapıyorlar. katı atıklar da alt bölmede bulunan katı atık torbalarında toplanıyor.
Yer çekimsiz ortamda vücudumuzdakiler olması gerektiği gibi 'aşağıya' inmezler, bu yüzden uzay tuvaletlerinde idrar ve dışkıyı vücuttan uzaklaştırmak ve uygun kaplara çekmek için hava akışını kullanır.
İlgili 41 soru bulundu
Uzay istasyonunda Dünya'daki gibi banyo yapmak yok. Burada astronotlar saçlarını, köpürmeyen ve durulama gerektirmeyen özel bir şampuanla temizlerler. Bedenlerini de ıslak ve sabunlu bir havluyla silip kurularlar.
Evet. Suyu bardağa dökemezsiniz, ancak pipetle torbadan içebilirsiniz.
Hava bu kadar kötüyken bir tişörtle dışarı çıkamazsın! Bir uzay giysinin Dünya'daki ağırlığı, içinde hiç kimse yokken 127 kilodur. Uzayda hiçbir ağırlığı yoktur, böylece astronotlar kolayca dolaşabilirler.
Bir uzay giysisinin fiyatı yaklaşık 12 milyon dolar olarak belirlenmiştir. Her astronot için özel bir uzay giysisi yapılmamasının yanında, üzerinde herhangi bir problem olmadığı sürece uzun yıllar boyunca tekrar tekrar kullanılabildiği düşünüldüğünde uygun maliyetli olduğu söylenebilir.
Astronotlar boş zamanlarında en çok dünyayı izlemek ve kitap okumakla meşgul olurlar.
Uzayda regl olmanın sağlık açısından hiçbir problem oluşturmadığını gören bilim insanları mutlaka rahatlamıştır.
Astronotların yanlarında taşıdıkları tüpler içlerinde oksijen bulundurdukları için hem astronotlara solunum için yeterli havayı sağlamakta hem de uzay elbisesi içinde suni basınç oluşturarak astronotların vücut basınçlarını dengede tutmaktadırlar.
Amerikalı astronot, dönüşüyle birlikte NASA'nın uzayda kesintisiz geçirilen gün sayısı rekorunu elde etmiş olacak ama dünya rekoru, 1994 ve 1995'te Rus Mir uzay istasyonunda 437 gün kalan Valeri Polyakov'a ait.
Kozmonotlara ayrıca görev yılı ve test uçuşları üzerinden ekstra ücret veriliyor. Uzayda geçirdikleri süreye bağlı olarak aldıkları maaş 25000 dolara çıkabiliyor. Bir NASA astronotunun maaşı ise 170000 dolara ulaşabiliyor.
Bir astronotun maaşı genelde 60-130 bin dolar (yaklaşık 345 bin TL- 750 bin TL) arasında değişiyor. Astronotlar hem çok tehlikeli ve fiziki şartları zorlayan eşsiz bir tecrübeyi yaşarken hem de bilime hizmet ediyorlar.
Bu nedenle astonotların uyku bölmeleri uzay aracının duvarlarına dikey ya da yatay biçimde monte edilmiştir. Yerçekimsiz ortam söz konusu olduğunda, uyurken yatmanız veya ayakta durmanız arasında fark olmaz. Astronotlar bu nedenle dikey uyku bölümlerinde bağlanmış biçimde ayakta uyurlar.
NASA sitesinde yayınlanan bilgiye göre sivil astronot adayları, işe ilk girişte GS-11 görevli kategorisine alınabiliyor ve buna göre aylık maaşları yaklaşık olarak 5.5 bin dolar olarak hesaplanıyor.
Büyük Patlama'nın kozmik fon radyasyonuyla belirlenen uzayın taban sıcaklığı 2,7°K kelvindir. bu da (−270,45 °C - 454,81 °F) tekabül etmektedir. Aslında bu sıcaklık Büyük Patlamadan sonra ortaya çıkan ışınımın günümüze gelen dalga boyudur.
Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı. Yedek olarak açıklanan uzay yolcusu ise ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olan Tuva Cihangir Atasever.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Dış etkilerden bahsederken bu sadece uzayın havasızlık ortamını tanımlamamaktadır. Giysiler astronotları aşırı ısınmaktan veya soğumaktan da korur, astronotlara uzay görevlerinde nefes almaları için oksijen ve içme suyu desteği de sağlayan komplike giysilerdir.
Dolayısıyla uzayda ısı enerjisi iletim ya da konveksiyon yoluyla değil sadece ışıma yoluyla yayılır. Sonuç olarak Güneş'ten ya da başka bir yıldızdan yayılan ışınları soğurarak enerji kazanan moleküllerin bulunduğu bölgelerin dışında uzay çok soğuk kalır.
Boş uzayda sesler duyulamaz. Çünkü ses dalgalarının içerisinde yol alabileceği bir ortam yoktur. Ses bir mekanik dalgadır ve yayılmak için bir ortamın varlığına ihtiyaç duyar.
Uzay madde ve enerjiden meydana gelen bir sistemdir. Kainattaki madde; Güneş, gezegenler, yıldızlar, galaksiler, astroidler ve meteorlardan meydana gelen hacimli ve kütleli gök cisimlerinin tamamıdır. Dünya ve diğer bütün gök cisimlerinin de içinde yer aldığı sonsuz olarak kabul edilen boşluğa Uzay (evren) denir.
En nihayetinde, kusursuz vakuma ulaştığınızda su, neredeyse anında kaynayacaktır; çünkü sıcaklık en fazla -270°C'ye kadar düşebilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri