Güneş Sistemi'nde Dünya'dan 3 ila 16 kat su içeren sekiz uydu ve trilyonlarca kuyrukluyıldız, uzayda bol su olduğunu gösterdi.
Astronomi uzmanları, K2-18b olarak adlandırılan bir gezegenin atmosferinde ilk kez suya rastladı. Böylece gezegen, dünya dışında bir yaşam arayışı için makul adaylar arasına girdi.
Ay'daki suyun keşfi
24 Eylül 2009 tarihinde Science mecmuası, Hindistan Uzay Araştırma Teşkilatı'nın (HUAT) Chandrayaan-1 uydusunda bulunan bulunan Moon Mineraloji Mapper (M³) aletinin Ay'da su tespit ettiğini bildirdi. M3 M3, Ay'ın yüzeyinde 2,8-3,0 mikrometre civarında soğurma özellikleri tespit etti.
İki astronomi ekibi, Evren'in bugüne kadar keşfedilmiş en büyük su kütlesini ortaya çıkardı. Dünyadan 12 milyar ışık yılı uzakta olan su kütlesi, okyanusların 140 trilyon katı büyüklüğünde.
Araştırmacılara göre su moleküllerini ilk olarak asteroidlere kuvvetle çarpan Güneş rüzgârları ortaya çıkardı. Hatta bilim insanlarına göre kuvvetli rüzgârlar, gök taşlarında ve Ay üzerinde su oluşumuna neden olabilir. Bu süreç, uzay boşluğunda dahi gerçekleşebiliyor.
İlgili 39 soru bulundu
Çünkü uzayda atmosfer olmadığı için astronotlar nefes alamazlar. Nefes almalarını sağlayan bir oksijen tüpü taşırlar. Atmosfer basıncı olmadığı için vücudun patlaması veyahut donması söz konusu değildir.
Özetle günümüze kadar yapılan araştırmalara göre, Dünya en başından beri zaten sulak bir gezegen olabilir, su Dünya'ya zaman içinde gök taşları ve kuyruklu yıldızlar tarafından taşınmış olabilir ya da Dünya'daki suyun en azından bir kısmının kaynağı Güneş'in oluşumundan artakalan gaz ve toz bulutları olabilir.
Çünkü Dünya da 4 milyar yıldır su kaybediyor.
Mars'ın yüzeyinde buz hâlinde ve atmosferinde ise çok düşük miktarda su buharı ve buz kristalleri hâlinde suyun olduğunu artık biliyoruz. Su buzu Mars'ın kuzey yarı küresinde gözle görülebilir şekilde yüzeyde veya yüzeye yakın bölgelerde bulunuyor.
Şu an için hayatın olduğu bilinen tek gezegen Dünya.
Ay'ın atmosferi çok ince ve çoğunlukla hidrojen, neon ve argondan oluşuyor. Bu da insan gibi oksijene bağımlı bir canlı türünün Ay'da nefes almasını imkansız kılıyor. Ancak bilim insanlarına göre Ay'da gökyüzünde olmasa da yüzeyde bol miktarda oksijen var.
Ay'da yaşamın olmamasının birincil nedeni, Dünya'daki gibi bir manyetik alana sahip olmamasıdır.
Yetişkin bir insanın vücudunun ortalama %60'ı sudan oluşur. Bu suyun çoğu vücudun hücrelerinde yer alır ve yaşam fonksiyonlarını sürdürmek için kullanılır. Vücudumuzdaki suyun üçte ikisi hücrelerimizde ve üçte biri hücrelerimizin dışında bulunur.
Diğer adı kainat olan evren, aslında uzay boşluğunda yer alan her şeye verilen isimmiş. Evrendeki gezegen sayısını bilim insanları bile bilmiyor desek ne dersin? Bunun kesin bir cevabı yokmuş. Tahminlere göre 300 ile 500 milyar arasında bir rakam söyleniyor.
gök cismidir. Sekiz gezegen Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür. Bu tanıma göre Güneş sisteminde sekiz gezegen olduğu kabul edilir.
Bilim insanlarının yaptığı son analize göre, bildiğimiz evren sınırları içerisinde 700 milyon trilyon gezegenden hiçbiri Dünya'ya benzemiyor. Bilinen evrende 700 milyon trilyon karasal gezegen olduğuna inanılmaktadır.
Mars'ın kendi etrafında dönüşünü tamamlaması yaklaşık olarak bir Dünya gününe eşittir. Mars'ta bir gün 24,6 saat sürmektedir. Buna karşılık bir Mars yılı 687 Dünya gününe karşılık gelir.
Bu veriler, Jüpiter'in ekvatoru üzerindeki atmosferde bulunan moleküllerin %0.25'ini suyun oluşturmuş olabileceğini gösteriyor. Suyun bileşenleri olan hidrojen ve oksijenin varlığına dayanılarak yapılan hesaplara göre bu bileşenler, Jüpiter'de Güneş'ten üç kat daha fazla su bulunduğunu gösteriyor.
Bu iki gezegen arasındaki en benzer noktalardan biri. Dünya'da en düşük sıcaklık eksi 88 derece en yüksek sıcaklık 58 derece. Mars'ta en düşük sıcaklık eksi 140, en yüksek sıcaklık ise 30 derece.
Küresel ölçekte su tüketimi her geçen gün artıyor. Ayrıca küresel ısınma nedeniyle iklimdeki değişim, aşırı hava olaylarının sıklaşması ve temiz su kaynaklarının kirlenmesi, temiz tatlı su kaynaklarının giderek tükenmesine neden oluyor. Dünya ülkelerinin üçte birinin suya erişimi yok veya çok kısıtlı.
Linapacan Adası, Filipinler'e bağlı bir yerleşim yeridir. Dünyanın en temiz suyu olarak kabul görmüştür.
Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın araştırmalarına göre, dünyada tatlı su tüketimi bu kaynakların yeniden oluşması sürecinden daha hızlı işliyor. NASA su bilimcisi Jay Famiglietti'ye göre "Dünyanın her tarafında su seviyesi düşüyor. Su kaynakları sonsuza dek yetecek değil."
Araştırmalar, 2032 yılına kadar dünya nüfusunun yarısından fazlasının su anlamında kıtlık ile karşı karşıya kalınacağını gösteriyor. Bir yandan da su kullanımı büyük ölçüde azaltılmadığı takdirde 2040 yılına kadar şiddetli su yokluğu ile oluşacağı tahmin ediliyor.
Sonunda araştırmacılar Güneş Sistemindeki suyun bir kısmının Güneşin yıldızlar arası uzayından ve güneş ilk doğduğu zamanlardan geldiğini gösterdi. Elde bulgular Güneş Sistemindeki suyun önemli bir kısmının Güneşten daha yaşlı ve organik açıdan zengin yıldızlar arası buzdan geldiğini gösteriyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri