Adınıza şirket olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” yazmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekranda herhangi bir şirketin ortağı, yetkilisi ya da sahibi olup olmadığınızı görebilirsiniz.
MERSİS'e kayıtlı olup Sisteme giriş yapan her kullanıcı, açılan ekranda yer alan “Sorgular” bölümündeki “Firma Sorgu” kısmını kullanarak şirketlerin temel bilgilerine ulaşabilmektedir.
MERSİS numarası almak için https://mersis.ticaret.gov.tr/ adresine giriniz. Mersis menüsünden Şirket Sorgulama'ya giriniz.
Tüm operatörler üzerindeki hatlarınızı sorgulamak için https://www.turkiye.gov.tr/mobil-hat-sorgulama adresini kullanarak e-devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Dijital Operatör Uygulaması içerisindeki ayarlar menüsü altında bulunan hesap ekleme işlemini kullanarak da adınıza kayıtlı tüm hatlarınızı görebilirsiniz.
Seçmeyi düşündüğünüz ticaret ünvanının başka bir işletme tarafından kullanılıp kullanılmadığını öğrenmek için Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğümüzün internet sayfasında bulunan “Sorgulama” bölümüne giriş yaparak, Birliğimiz ile Ticaret Bakanlığı'nın ticaret ünvanı veritabanları üzerinden sorgulama ...
İlgili 40 soru bulundu
Kurulan yeni sistemle T.C. kimlik bilgilerinizi kullanarak Gümrük Bakanlığı'nın resmi sitesi www.gtb.gov.tr'den üzerinize kayıtlı şirketleri görebilirsiniz. Ayrıca bir şirkete ortak olarak gösterilmişseniz bunu da aynı sistem üzerinden kontrol edebilirsiniz.
Adınıza şirket olup olmadığını öğrenmek için e-Devlet sistemine giriş yaparak arama kısmına “Sahibi / Ortağı / Yetkilisi Olduğum Ticari İşletme veya Şirketler” yazmanız yeterlidir. Karşınıza gelen ekranda herhangi bir şirketin ortağı, yetkilisi ya da sahibi olup olmadığınızı görebilirsiniz.
Evet, şirketler de tüzel kişiliği olsun olmasın, MERSİS kaydının bulunması şartıyla e devlet şifresi edinebilecektir. Yurt içinde kendinize en yakın PTT şubesinden, yurtdışında ise Dış İşleri Bakanlığı'na bağlı Konsolosluklar aracılığıyla, şirketiniz için e devlet şifresi başvurusunda bulunabilirsiniz.
şirketleri, vergi kimlik numarası üzerinden işlem yaparlar. Gerçek kişi olduğu durumlarda, T.C. kimlik numaraları üzerinden firma açılışı yapılır. Adi ortaklıklarda ise vergi kimlik numarası üzerinden işlem yapılabilir.
Şirketini kapatacak olan kişilerin, ticaret sicil müdürlükleri ve vergi dairelerine bildirimde bulunması gerekmektedir. Şirket kapatma işlemlerinde ticaret sicil müdürlüğüne ticareti veya işi bırakma, tasfiye edilme veya feshedilme belgesi şeklinde verilir.
E-devlet üzerinden şahıs şirketi kurabilmek için ise, İnteraktif Vergi Dairesi'ne www.ivd.gib.gov.tr üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapılarak başvuru adımları tamamlanır. Sonraki birkaç gün içinde faaliyet adresinde vergi memurları tarafından yapılacak kontrol sonrası vergi levhası edinilebilir.
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler. Şahıs şirketleri, ismen “şirket” olarak adlandırılırsa da kural olarak hukuki bakımdan “şirket” değillerdir. Tüzel kişilik sahibi olmadıkları için, marka başvurusunun “gerçek” kişi olarak yapılması gerekir.
e-Devlet üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi'ne girin. Oradan sırasıyla İşlemler, Sicil Bildirimleri ve İşe Başlama Bildirimi seçeneklerine tıklayın. Karşınıza çıkan bölümü sizden istenen bilgileri doğru ve eksiksiz bir şekilde girin. Bu aşamadan sonra karşınıza kurulacak olan şirket ile ilgili sorular gelecektir.
Tasfiye edilmiş şirkete karşı bir alacak ileri sürülmesi durumunda 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nda (“TTK”) düzenlen hükümler doğrultusunda şirket ihya edilebilir. İhya, tasfiyesi tamamlanmış ve ilgili ticaret sicilinden terkin edilmiş olan bir şirketin yeninden canlanması olarak tarif edilebilir.
Mersis sisteminde bir firmada münferiden yetkili iseniz o firmaya ait her e-devlet hizmetini ilave bir yetkilendirme yapmadan kullanabilirsiniz. Dilerseniz hizmetin kullanımı için başka kişilere de mersis üzerinden yetki verebilirsiniz.
Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır. Yıllık kazanç 100 bin civarında ise anonim ya da limited şirket kurmak avantajlıdır.
E-ticaret yaparak marka kurmak ve bu markadan bir gelir kazanmak istiyorsanız da yasal olarak bir şirket açmanız gerekiyor. Devlet tarafından e-ticareti ek gelir olarak yapmak isteyen ve bundan büyük paralar kazanmayan kişilere sağladığı kolaylıklarda bulunuyor.
Bilhassa yapacağınız işi güvence altına almak için bu sorguyu mutlaka gerçekleştirmelisiniz. Sorgusunu yapacağınız firmanın kayıtlı olduğu şehrin ticaret odasının web sitesine girerek o firmanın sicil numarasını, unvanını, semtini ve adresini kolayca görüntüleyebilirsiniz.
Kurumsal firma, kurallara dayalı olarak işleyen, sistem içerisinde yönetilen, kişilere bağlı olmayan firma anlayışıdır. Yöneticiler, ortaklar, tedarikçiler ve çalışanlar bu sistemin birer parçasıdır ve onlar da bu kurallara uymak zorundadır.
e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu. www.türkiye.gov.tr.
Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS)
6 Aralık 2016 tarihli ve 29910 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Tebliğ ile birlikte, Şirket kurmaya teşebbüs eden tüzel veya gerçek kişilerin MERSİS üzerinden hazırlanan kuruluş sözleşmelerini şirketin kurulacağı yer Ticaret Sicil Müdürlüğünde bizzat kendileri ya da temsilcileri tarafından imzalanması gerekecektir.
3. Yukarıdaki tabloya göre, Aralık 2018'de toplam 1.899.763 olan şirket, kooperatif, ticari işletme ve şube sayısının Aralık 2019'da 2.008.234'e yükseldiği, bu sayının Aralık 2020'de bir miktar düştüğü Ağustos 2021'de ise 2.047.098'e çıktığı görülmektedir. 4.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri