Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Vergi Borcu Olanlar Pasaport Çıkarabilir mi? Borcu olanlar genellikle pasaport alabilirler. Pasaport, bir kişinin uluslararası seyahat etmek için gereken resmi bir belgedir ve borçları pasaport başvurusunu engellemeyecektir.
— Yurt dışına çıkışın amme alacağının takip ve tahsilini olumsuz etkilemeyeceği, kanaatine varılması halinde, borca yetecek miktarda teminat gösterilmese dahi borçluların içinde bulundukları bu zor durumlar nedeniyle gecici olarak yurt dışına çıkışlarına izin verilmesi mümkün bulunmaktadır.
Hangi Hallerde Yurt Dışına Çıkış Yasağı Verilmektedir? Yurt dışına çıkış yasağı bir adli kontrol tedbiri olması ve tutuklama kararına bir alternatif olarak düzenlemesi sebebiyle kişi için kuvvetli suç şüphesi, delil karartma yahut kaçma ihtimali gibi durumlar söz konusu olduğunda verilmektedir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Nasıl Öğrenilir? Herhangi bir kişi kendisi hakkında verilmiş olan yurt dışı yasağını öğrenmek istediğinde e-Devlet kapısı üzerinden online şekilde sorgulama yapabilir. Buna ek olarak ilgili kişi bulunduğu ilin Emniyet Müdürlüğüne giderek de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi talep edebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bunun için E-Devlet sistemi üzerinden direkt olarak https://www.turkiye.gov.tr/emniyet-yurda-giriscikis-belge-sorgulama linki üzerinden sorgulama gerçekleştirebilirsiniz. Ancak tedbiren koyulmuş ve henüz E-Devlet sistemine aktarılmamış bir yurt dışı çıkış yasağı da söz konusu olabilecektir.
CMK m.110'a göre; yurt dışına çıkış yasağı, isnad edilen suçla ilgili dava açılmadan önce soruşturma aşamasında Cumhuriyet Savcısının talebi üzerine Sulh Ceza Hâkiminin verdiği kararla veya dava açıldıktan sonra kovuşturma aşamasında ilgili mahkeme tarafından verilen kararla koyulabilir.
Yurt Dışına Çıkış Yasağı Sebepler
Tutuklama kararına alternatif olarak düzenlenen bu yasak şüpheli ya da sanık hakkında oluşan kuvvetli suç şüphesi, kaçma ihtimali ya da delil karartma endişesi durumlarında uygulanır. Sanık ya da şüpheliye uygulanabilecek bu tür bir tedbir sırasında kişi denetim altındadır.
Soruşturma aşamasında suç inat edilen kişiler hakkında kuvvetli şüphe bulunması durumunda, Cumhuriyet Savcısının talebi, Sulh Ceza Hakimi'nin kararı ile yurtdışına çıkışları engellenebilir. Yurtdışı çıkış yasağı, yargılama sürecinde kaçma veya delilleri karartma şüphesi bulunan sanıklar hakkında da uygulanır.
Yurtdışına çıkış yasağı, kanunda suç işlemesi şüphesi bulunanlara ve suç işleyenlere karşı ceza kanunlarının uygulanmasını sağlamak amacıyla gecikmesinde sakınca bulunan hallerde geçici olarak başvurulan ve ilgili ceza davasının kararı verilmeden önce uygulanan bir adli kontrol tedbiridir.
Pasaport verilmeyen kişiler listesinin başında herhangi bir adli süreç, dava ya da tutuksuz yargılanma nedeniyle yurt dışı yasağı konan kişiler geliyor. Bu kişilerin pasaport almaları imkan dahilinde değil. Bunlar yalnızca yargıda devam eden davaların sonuçlanması durumunda pasaport alabilirler.
Borçlunun yurt dışı sigorta mercii tarafından ödenen aylığının haczedilemeyeceği yönünde İİK'nun 82. maddesinin aradığı şekilde özel bir kanun hükmü bulunmadığından, yurt dışından alınan aylığın haczi mümkündür.
Kredi kartı borcunun tamamı ya da asgari ödeme tutarı ödenmezse borç bakiyesine kredi kartı gecikme faizi işlemeye başlar. Banka borcu tahsil edemediği takdirde kredi kartının kullanıma kapatılması, yasal takip sürecinin ve haciz işlemlerinin başlatılması gibi durumlarla karşı karşıya kalınabilir.
Bu nedenle, Pasaport Kanunu'nun 22 nci maddesindeki, vergi borcundan dolayı yurtdışına çıkışın yasaklanmasının dayanağı Anayasa'nın 23 üncü maddesinde belirtilen “vatandaşlık ödevi” olmaktadır.
Alacaklının muvafakati ve icra memurunun müsaadesi olmadan hacizli aracın yurtdışına çıkarılmasına yetki veren vekaletnamelerin noterliklerde yapılmaması gerekir. Rehinli aracın yurt dışına çıkarılmasına yetki veren bir vekaletname yapılabilir.
Yurt dışına çıkışın ilk adımı hatta ilk şartı pasaport denebilir. T.C. Dışişleri Bakanlığının “Pasaportsuz Giriş Anlaşması” yaptığı ülkeler dışında tüm ülkelere girerken öncelikle pasaporta sahip olmanız gerekiyor.
Ancak bu kanun maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edildi. Şu an banka kredi borcu nedeniyle yurt dışı yasağı uygulanmamaktadır. Daha önce çıkış yasağı konulanlar ise kaldırılmaktadır.
Adliyeden adli sicil kaydı isteyen kişi savcılığa dilekçe ile müracaat edilmesi gerekmektedir. Adliyede adli sicil kaydı verilmektedir. Sabıka kaydı olan yurt dışına çıkabilir mi? Kişi hakkında yurt dışına çıkış yasağının uygulanması halinde, kişinin yurt dışına çıkışı kesinlikle yasaklanır.
Adli Sicil Kaydı: Kişilerin herhangi bir suça bulaşıp bulaşmadığını gösterir nitelikteki belge olan adli sicil kaydı (sabıka kaydı) ihtiyacı olan Alman vatandaşları konuyla ilgili Almanya Konsolosluğu'ndan destek alabilmektedir.
Kimlik Kartı sahibi yabancılar, Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış bilgilerine e-Devlet Kapısı üzerinden erişim sağlayabilecek.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun (İK) m. 105/A'da düzenlenen denetimli serbestlik (DS) tedbirlerinden yararlanabilmeleri, denetim süresi boyunca Türkiye'de bulunmaları koşuluna bağlıdır. Konsolosluklarda imza ve diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesi olanaksızdır.
Yabancı İkamet İzni Başvurusu Sonuçlanmadan Yurt Dışına Çıkabilir mi? Yabancılar yasal olarak ikamet izni başvuruları sonuçlanmamış olsa bile yasal olarak ülkeye giriş çıkış yapabilirler.
Ülke dışında uzun vadeli seyahat planlarınız varsa ancak henüz vatandaş veya daimi ikamet sahibi olmadığı, önceden şartlı tahliye belgesi talep etmek için I-131 formunu doldurmanız gerekebilir. Vatandaşlık veya daimi ikamet başvurunuzdan vazgeçmeden yurtdışına seyahat edebilir ve bu belge ile geri dönebilirsiniz.
Türkiye'den çıkış yapmak için sınır kapısına gelen araçlar gümrük araç tescil bölümünde işlemleri sırasında trafik cezası varsa, gümrükteki veznelere ödeme yapmadan yurtdışına çıkamayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri