Bireyin hayattan zevk alamayıp, monotonluktan ve gündelik sorunlardan sıkıldığı zaman ortaya çıkar. İçine kapanıklılık, diğer insanlarla sıkıntı ve dertlerin paylaşılmaması,kişilik yapınızın savaşmaktan çok teslim olmaya yatkın olması mutsuzluğu tetikleyen etkenlerdir.
Depresyondaki psikolojik belirti üçlüsü ise mutsuzluk, suçluluk, değersizlik ile seyreden çökkün duygulanım, enerji kaybı ve içsel sıkıntı (anksiyete) olarak tariflenir.
İlgili 39 soru bulundu
Mutsuzluk kimileri için bir tür alışkanlığa ya da fark etmeden yaptıkları bir tercihe dönüşebilir; mutlu bir an yaşasalar dahi kendilerini mutsuz hissettikleri ruh haline çok çabuk dönebilirler. Bu durumu kronik mutsuzluk olarak tanımlayabiliriz.
Bu belirtiler süreç boyunca her gün tekrarlayabilir: Üzüntü, sebepsiz ağlama, boşlukta olmak veya umutsuzluk duyguları Değersizlik, suçluluk duygusu, geçmiş başarısızlıklarda kendini suçlamaya takılma. Düşünme, konsantre olma, karar verme ve bir şeyleri hatırlamada sorunlar.
Sürekli ağlama isteği, kişinin yaşadığı psikolojik rahatsızlıkların göstergesi olabilirken nörolojik sorun ihtimalini de göz ardı etmemekte fayda vardır. Bunun ardında anksiyete (kaygı bozukluğu), TSSB (travma sonrası stres bozukluğu), duygudurum bozukluğu, depresyon gibi ruhsal rahatsızlıklar bulunuyor olabilir.
Kişide herhangi bir hastalık yoksa ruhsal sorunların akabinde veya birden gelişen korku ve heyecan durumlarından sonra iç sıkıntısı yaşanabilir. Bu tip vakalarda kimi zaman iç sıkıntısı dışında kalp ve akciğer gibi önemli diğer organlarda bir hastalık olabilir.
Psişik veya duygusal gözyaşları; beyinde stres, zevk, öfke, üzüntü ve ıstırap (veya fiziksel acı) kaydedildiğinde meydana gelir. Göz çevresine hormon salgılaması için endokrin sistemini tetikler ve bu da gözyaşlarının oluşmasına neden olur. Bu gözyaşları aslında doğal bir ağrı kesici olan lösin enkefalin içerir.
Hastalar sanılanın aksine ne kadar dinlenseler de sürekli yorgunluk hissinin üstesinden gelemezler. Bu nedenle sürekli yorgunluk hissi 6 aydan uzun süredir devam eden hastalar psikolojik ve fizyoloik destek almak üzere mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.
Üzüntü ve stres anlarında harekete geçen hormonlar iştahın artmasını sağlayabiliyor. Düşen kan şekeri açlık hissini arttırdığı için de yemeğe yönelmek gayet normal oluyor. Uzmanların asıl dikkat çektiği konu ise, bu tip durumlarda salata veya meyve suyu gibi daha sağlıklı besinleri tercih etmek.
En Tehlikeli Depresyon Hangisi? Klinik depresyon, majör depresif bozukluk şeklinde de bilinmektedir. Depresyon türlerinin en şiddetlisidir. Yoğun üzüntü durumu, mutsuzluk, değersizlik gibi yoğun kötü duygular ile ilerler ve kendi kendine geçmesi beklenemez.
Depresyon olgularının % 85 ya da daha fazlası bilinen olağan tedavi yöntemlerinden yararlanır. Tedavi edilmeyen olgular ise 6-24 ayda düzelirler. % 5-10 kadar olguda ise iki yıldan fazla sürer.
Birinin hem neşeli olup, gülümseyen bir yüze sahip olması, günlük işlerini aksatmaması ve aynı zamanda da depresyonda olması çok ihtimal dahilinde görülmez. Bu tür vakalara 'gülümseyen depresyon' vakası deniyor.
Gülümseyen Depresyon( Atipik Depresyon) Nedir? Gülümseyen depresyon(Atipik depresyon), kişinin içinde fırtınalar kopmasına rağmen dışarıya karşı mutlu görünme çabasıdır.
Onu anlamaya çalışmak, sabırlı olmak, ilgi göstermek, duygusal destek vermenin parçalarıdır. Depresyonda olan kişiyle diyalog kurmaya çalışın ve onu dikkatle dinleyin. Onun dışa vurduğu duyguları küçümsemeyin ama gerçekleri görmesi için de ona yardımcı olun ve ona umut verin. İntihara ilişkin işaretlere dikkat edin.
Depresyon tedavi edilmediği takdirde en az 6 ila 24 ayda kendiliğinden düzelir. Hastaların % 5-10'unda ise iki yıldan fazla sürer. Ancak bu süre 6 ay için bile yaşayan kişi için çok zor ve uzun bir süredir. Bu süre içinde kişinin hayatı ve çevresindeki insanlar ile olan ilişkileri olumsuz etkilenir.
Tedavi edilmeyen depresyon; Anksiyete bozukluğu, panik bozukluklar, sosyal fobi gibi diğer psikolojik rahatsızlıkları da beraberinde getirebilir. İntihar düşünceleri, girişimleri veya intihara eğilimi görülebilir. Kendine zarar verme davranışları ortaya çıkabilir.
Bir akıl hastalığı mı yoksa beynin hastalığı mıdır? Son çalışmalar gösterdiki Depresyon beynin hastalığıdır, aklın hastalığı değildir. Kadınlarda depresyon görülme oranı erkeklerden 2 kat daha fazladır. Depresyondaki Kişilerin Beyninde Elektriksel, Kimyasal, Hormonal ve Magnetik alanDeğişiklikleri olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri