Bacaktaki damar tıkanıklığına, Girişimsel Radyoloji Uzmanları, görüntüleme ile problemin nerede olduğunu tespit edip gerekirse anjiografi eşliğinde hangi damarda problem varsa görerek tedavi edebilirler.
Bacaktaki damar tıkanıklığına genellikle Kalp ve Damar Cerrahları (KVC) bakar. Kardiyovasküler cerrahı olarak da bilinir. Bu uzmanlar, damar hastalıkları konusunda eğitim almış olup, damar tıkanıklığı tedavisinde deneyimlidir.
Hastalara hem BT (tomografi) hem MR hem de klasik anjiografi yöntemleri ile görüntüleme yapılabilmektedir. Uygun hastalarda BT ve MR anjiografi , daha az girişimsel olması sebebi ile tercih edilebilirken klasik anjiografi ile tanı konduğu seansta tedavi (balon, stent gibi yöntemlerle) şansı da bulunmaktadır.
Bacak atardamar darlık ve tıkanıklıkları sık görülen ve yaşam kalitesini bozan hastalıklardandır. Tedavi edilmediği taktirde yaşamı tehdit eden riskler taşımakta ve organ-doku kayıplarına (amputasyon) neden olmaktadır. 50 yaşın üzerinde her 100 kişiden 5-15'inde görülmektedir. Yaş ilerledikçe sıklığı artar.
İlgili 22 soru bulundu
Bu nedenle bacak damar tıkanıklığına vitrin hastalığı da denir. Hastalığın hafif şeklinde sadece yürümekle bacak ya da kalça ağrısı olur. Tıkanıklık daha da ilerlerse ayakta uzun süre iyileşmeyen yara ya da kangren gelişir. Tıkalı her damarın mutlaka açılması gerekmeyebilir.
Bacak damarları tıkanıklıklarında egzersiz ve daha aktif bir yaşam ile hastalığın ilerlemesinin önüne geçebilirsiniz. Unutmayın, egzersizin etkisi bir ay içinde görülmeye başlar fakat kesildiğinde tekrar başa dönülür. olmak üzere farklı yöntemler ile bacaklardaki atar damar hastalığı tanınabilir.
Bacak damar tıkanıklıklarının tedavisi: Hastada damar tıkanıklığına bağlı şikayetlerin giderilmesinde geçerli 3 yöntem vardır: 1. İlaç ve egzersiz tedavisi, 2. Endovasküler (Damar içinden tedavi) 3. Cerrahi operasyon.
İskemik kalp hastalığı, göğüs ağrısı (angina) ve kalp krizi gibi ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Kalp yetmezliği: Bacak damar tıkanıklığı ilerledikçe ve tedavi edilmezse, kalp yetmezliği riski artabilir. Kalp yetmezliği, kalbin yeterli miktarda kan pompalayamaması durumudur.
Damar Tıkanıklığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı, his veya güç kaybı, atardamar tıkanıklığında ciltte solukluk, toplardamar tıkanıklığında ciltte kızarıklık, parlama ve ödem, çarpıntı, nefes darlığı, nörolojik bazı belirtiler ve ateş görülebilir.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Bacakta meydana gelen pıhtılaşmadan dolayı toplar damar boyunca meydana şişlik gelir. Yürüme ve hareket etme sırasında bacakta ağrı ve yürüme zorluğu meydana gelebilir. Bacakta meydana gelen pıhtılaşmanın olduğu bölgede sıcaklık artışı yaşanır. Bacak derisinde renk değişikliği ya da morarma medyana gelebilir.
Yedek damar olan SAFEN damarı her zaman sağ bacaktan alınmaz, sol bacaktan da alınır genellikle ilk sağdan başlanır ve damar kaliteli ise sağdan alınmaya devam edilir. 💓 İşte bu yüzden varis tedavisinde bu yedek damara LAZER, radyofrekans, ZAMK ile damarı yok etmeyiniz. KAPAKLARINI AMELİYAT İLE ONARIMINI sağlayınız.
Bu belirtiler genellikle baldır alt bacak, diz ile ayak arasındaki bölgede ağrı şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca bacakta solukluk ve üşüme gibi ağrı dışı etkenlerde gösterebilir. Ayak damar tıkanıklığı bazen de belli bir mesafe yürüdükten sonra alt bacakta kramp ve ağrı meydana geldiği görülür.
Çoğunlukla ayak damarlarında oluşan bir rahatsızlık olması sebebiyle varis hastalığı olan bireyler, mutlaka Kalp Damar Cerrahisi uzmanı tarafından tedavi edilmelidir.
Kardiyoloji bölümü, kalp ve kalp damar hastaları ile ilgilenir. Kardiyoloji, kalp ve kalp damarları ile ilgili rahatsızlıkların teşhisi, tedavisi ve takip edeni ile ilgilenen tıp dalına verilen isimdir.
Yaşanan tıkanıklık tam tıkanıklık olursa kalp krizi yaşanabilir. Kalp damar tıkanıklığı da çeşitli belirtilerle ortaya çıkan ve tedavi edilmediği takdirde geri dönülmez bir yola girebilecek ciddi bir sağlık sorunudur.
İleri boyutta gelişen damar tıkanıklıklarında hekim kontrolünde ilaç verilecektir. Çünkü damar tıkanıklığı tedavi edilmez ise pek çok hastalığı da beraberinde getirir. Damar tıkanıklıkları ilerleyen boyutta cerrahi müdahale yapılarak düzeltilebilir.
Damar tıkanıklığı, genellikle fark edilemez. Bu nedenle de tıkanıklığın ilerlemesi halinde kalp krizi ya da inme gibi insan hayatı açısından oldukça tehlikeli durumlar beklenmedik anlarda ortaya çıkabilir. Yavaş yavaş oluşan bu hastalık çoğunlukla 50 yaş üstü bireylerde belirti vermektedir.
Evet, açılır... Yaşam tarzınızı ve beslenmenizi değiştirerek kalp damarlarınızı açabilirsiniz. Koroner arter adını verdiğimiz kalbimizi besleyen damarlar kalbin yüzeyinde seyreder.
Özellikle brokoli, ıspanak, lahana, havuç ve turpgiller gibi sebzeler, antioksidanlar ve flavonoidler açısından zengindir ve kan basıncını düşürerek damarlardaki tıkanıklık riskini azaltır. Bunun yanında yeşil çayın da damar sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmekte.
Cerrahi işleme gerek kalmaksızın tıkalı veya daralmış damarları balon kateter ile genişletme (anjioplasti) ve özel protezin (stent) damar içine yerleştirilerek damarların açılma yöntemidir.Damarlardaki daralma ya da tıkanmalar ileri evrelerde yaşam kalitesini bozan ve uzun dönemde ampütasyonlara (uzuv kesilmelerine) ...
En sık kullanılan ilaç tedavisi, halk arasında aspirin olarak bilinen kan sulandırıcı ilaç ile Pletal (silastazol) adındaki damar genişletici ve kan sulandırıcı etkisi olan ilaçtır.
Bacak ağrısı (kladikasyo): Bacak damar tıkanıklığının genellikle ilk ortaya çıkan en yaygın bulgusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri