Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
MADDE 37 – (1) Görevlendirilen uzlaştırmacıya belirlenen ücret uzlaştırma sonunda düzenlenecek raporun ibrazından sonra makul süre içinde uzlaştırmadan sorumlu Cumhuriyet savcısı tarafından sarf kararı ile ödenir.
Tarifeye göre, uzlaştırma sürecinin tarafları eğer uzlaşma görüşmelerine geçmeyi hiç istemezlerse uzlaştırmacıya ödenecek ücret 400 ila 600 lira arasında olacak.
a- 2-3 kişinin taraf olması durumunda 600 ila 800 TL, b- 4-6 kişinin taraf olması durumunda 800 ila 1.000 TL, c- 7-9 kişinin taraf olması durumunda 1.000 ila 1.202 TL, d- 10 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda 1.202 ila 1.400 TL arasında belirlenecek bir meblağ ödenecektir.
Uzlaştırmacıya Ücret Ödeyecek miyim? Uzlaştırmacının çalışmasına karşılık olarak taraflardan ücret talep edilmez. Taraflar arası uzlaşma sağlanır ise ücret Devlet tarafından ödenir. Uzlaşma sağlanamazsa yargılama gideri olarak mahkûmiyet halinde sanıktan alınır.
İlgili 21 soru bulundu
Uzlaşma dolayısıyla devlet sizden hiçbir şekilde para talep etmez.Ekstra bir ücret almaz.Uzlaştırma ücretsizdir.
Uzlaşmaya varıldıktan sonra üzerinde uzlaşılan tutar kesinleşmekte olup, söz konusu tutarın süresinde ödenmemesi halinde uzlaşma geçersiz sayılmaz. Ancak, kesinleşen tutarlar üzerinden gecikme zammı hesaplanır.
Bu sürecin masrafları başlangıçta taraflardan alınmaz. Ancak müzakereler sonucunda uzlaşma sağlanmaz ve yargılama sonucunda sanık mahkum edilirse yargılama giderleri kendisine yükletilir ve bu giderlere uzlaştırmacı ücreti de dahildir. Eğer uzlaşma sağlanırsa uzlaştırmacı ücreti Devlet hazinesi tarafından ödenir.
Uzlaştırmacı, belgeleri aldıktan itibaren en geç otuz gün içinde uzlaştırmayı sonuçlandırmak zorundadır. Ancak zorunlu hallerde bu sürenin uzatılmasını isteyebilir. Uzlaştırma bürosu süreyi en çok 20 gün uzatabilir. Müzakerelere taraflar, kanuni temsilcileri ile vekil ve müdafileri katılabilir.
Uzlaştırmacı, dosyanın kendisine tevdi edilmesinden itibaren 30 gün içinde uzlaştırma müzakere ve işlemlerini sonuçlandırmalıdır. Uzlaştırma bürosu, bu süreyi en fazla 20 gün daha uzatabilir (CMK md. 253/12). Uzlaştırma müzakerelerine şüpheli, mağdur, suçtan zarar gören, kanunî temsilci, müdafi ve vekil katılabilir.
8. Ödeme Zamanı
Uzlaşma tutanağı ödeme zamanının geçmesinden sonra tebliğ edilmişse uzlaşma tutanağının tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenir.
Uzlaştırma işlemleri süresince masumiyet karinesi korunur fail suçlu olarak kabul edilmez. Uzlaştırmaya dahil olmakla veya uzlaşmanın sağlanmasıyla şüpheli/sanık suçu işlediğini kabul etmiş sayılmaz.
Mahkeme Tarafından Uzlaştırma
Uzlaştırmaya tabi bir suç için uzlaştırma yolu denenmeden kamu davası açılamaz. Bu suretle de mahkeme aşamasına geçilemez. Ancak bazı durumlarda suçun uzlaştırma kapsamında olduğu kamu davası açıldıktan sonra mahkeme aşamasında ortaya çıkabilir.
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Avukat Dışındaki Uzlaştırmacılar Yalnız Hukuk Fakültesi Mezunu Olmalıdır. 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun “Uzlaştırma” başlıklı 253/24. maddesinde, avukat dışındaki uzlaştırmacıların “hukuk öğrenimi görmüş kişiler” olacağı düzenlenmiştir.
MADDE 7 – (1) Avukatlar, uzlaşma sürecinde, 1136 sayılı Kanunun 34 üncü maddesinde belirtilen özen, doğruluk ve onur içerisinde görevlerini yerine getirmek zorundadırlar. MADDE 8 – (1) Avukata, uzlaşma öncesinde, yapacağı masrafları karşılamak üzere müvekkili tarafından avans ödenir.
Ceza muhakemesi kanunun 253. maddesinde, uzlaşmaya tabi suçlar düzenlenmiştir. Bu suçlar arasında, hırsızlık, dolandırıcılık, yaralama, hakaret, tehdit gibi suçlar yer alır. Uzlaşmaya tabi suçlar kapsamında, suçun mağduru tarafından şikayet edilmesi gerekmektedir.
(3) Taraflar, uzlaşmanın hangi avukatın bürosunda yapılacağı konusunda anlaşamazlarsa uzlaşma görüşmeleri baro tarafından bu amaçla tahsis edilmiş yerde yapılır. MADDE 14 – (1) Uzlaşma görüşmelerinde aşağıdaki esaslar uygulanır: a) Taraflarca kararlaştırılan yer ve zamanda görüşmelere başlanır.
Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişidir. Kimler uzlaştırmacı olabilir? Avukatlar ve hukuk öğrenimi görmüş kişiler uzlaştırmacı olabilmektedir.
Uzlaşma talebinin, vergi/ceza ihbarnamesinin mükellefe tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 30 gün içinde yapılması gerekir.
Cezalarda indirim oranları; vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında %50, uzlaşmanın vaki olması durumunda, üzerinde uzlaşılan vergi veya vergi farkının tamamı ile vergi cezalarının %75'i ödeme süreleri içinde ödenirse üzerinde uzlaşılan cezanın %25'i oranındadır.
Uzlaşma Olursa Sicile İşler Mi? – Soruşturma evresinde uzlaşmanın gerçekleşmesi ve edimin yerine getirilmesi hâlinde, şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir ve yapılan işlem adlî sicile kaydedilmez. Aksi hâlde kamu davası açılır.
Vatandaşlar Türkiye genelinde taraf oldukları tüm dosyalara e-Devlet şifresiyle erişerek dosya içeriğindeki tüm evrakları inceleyebilir ve indirebilirler. Duruşma zabıtlarına ve kararlara ulaşabilirler.
5.000 Türk lirasını aşan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları uzlaşma kapsamına girmektedir. Uzlaşma kapsamına alınan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının tutarı, her yıl yeniden değerleme oranında artırılarak belirlenmekte olup 2022 için tutar 6.800 liradır.
UZLAŞMA TEKLİFİ AVUKATA YAPILABİLİR Mİ? Ceza Muhakemesinde Uzlaştırma Yönetmeliği Madde 29/2'ye göre Müştekinin veya suçtan zarar görenin özel hukuk tüzel kişisi olması halinde vekaletnamede özel yetki var ise vekile de uzlaştırma teklifinde bulunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri