Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035 - 0,040 W/mK aralığındadır. Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50/+1000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır.
Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz. Böcekler ve mikroorganizmalar tarafından tahrip edilemez. Higroskopik ve kapiler değildir. Kaplamasız taşyünü ürünler TS EN 13501-1'e göre “yanmaz malzemeler” olan A1 sınıfındadır.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir.
Cam yünü, alev almaz yalıtım malzemelerinden biridir. Bu sebeple herhangi bir neden doğrultusunda cam yününün alev alması veya yanması mümkün değildir. Bu özelliği sayesinde oldukça uzun bir ömre sahip olan cam yünü, alev almadığı ve yanmadığı için de binaların yalıtımında tercih edilir.
Taş Yünü Özellikleri
Isı, ses ve yangın yalıtımı sağlar. Isı iletkenlik katsayısı (λ) 0,036 W/mK ile 0,040 W/mK arasındadır. İnorganik yapısı sayesinde bakteri üretmez. Sıcağa ve rutubete maruz kalması halinde boyutlarında bir değişme olmaz.
İlgili 42 soru bulundu
Taşyününün ısı iletkenlik değerinin çok düşük olması onu iyi bir ısı yalıtım malzemesi yapmaktadır. Isı iletkenlik değeri yaklaşık 0,035 - 0,040 W/mK aralığındadır. Özellikle ısı direnci yüksektir ve -50/+1000 oC aralığında kullanılabilmekte olan bir malzeme olarak yanmaz malzeme sınıfındadır.
Isı yalıtımı konusunda oldukça etkili bir malzeme olan taş yünü yapı malzemesi, ısı yalıtımında çokça kullanılmaktadır. Bu doğrultuda taşyünü ısı yalıtım levhası, volkanik kayaçların yüksek ısılarda eritilmesiyle elde edilen bir yapı malzemesi olarak tanımlanabilir.
Fakat yük altında ki taşyünü ıslandığında ezilerek kalıcı kalınlık düşüşü sergileyebilmekte, havalandırma imkanı olmadığından su ve rutubeti bünyesinden atamamaktadır. Su iyi bir iletken olduğundan mineral yün elyaflarının arasında yer aldığı sürece malzemenin yalıtım özelliğini azaltmaktadır.
15.'si düzenlenen Yalıtım Sektörü Başarı Ödülleri'nde yılın en iyisi DYOTHERM ISOLTECO 110 seçildi. B2B Medya tarafından düzenlenen ödül töreninde Yılın Isı Yalıtımı Ürünü ödülü tüketiciler ve seçici kurul üyeleri tarafından DYO'ya layık görüldü.
Isı izolasyonu sağlayan en iyi malzeme köpüklerdir. Köpüklerin ısı iletkenliği katsayı son derece düşüktür. Bu nedenle, ısının geçişini de engellerler. Bu durum, muhteşem bir şekilde ısı yalıtımı yapmanıza olanak sağlar.
Cam yünü 250 dereceye kadar yangına dayanıklıdır. Taş yünü ise 650 dereceye kadar yangına direnç gösterir. Esnek bir malzeme olan cam yününün basınç ve kopma direnci taş yüne göre daha düşüktür. Taş yününün kesilmesi, taşınması ve montajı daha kolaydır.
Taşyününün ömrü genel olarak 10 – 15 yıl arası değişiklik göstermektedir. Dış cephe ve farklı alanlarda izolasyon amacıyla tercih edilen taşyünü, minimum 10 yıl oldukça üst düzey bir şekilde istenilen performansı vermektedir. Taş yünü böcek yapar mı? Zamanla bozulmaz, çürümez, küf tutmaz, korozyon ve paslanma yapmaz.
Taşyünü Levha 50 Kg/M3 5X60X120 Cm 1 Paket.
DIŞ CEPHE LEVHASI Yapılarda ısı ve ses yalıtımı için kullanılan yanmaz, su itici katkılı, uzun ömürlü, çürümez taşyünü levhalardır.
70 yoğunluk 8cm taş yünü 1 pakette 5 plaka vardır. 1 paket 3,60M² ısı ve ses yalıtımı sağlar.
Taşyünü ürünlerini 13 yıldan bu yana EUCEB sertifikasıyla sunan İzocam, yaptığı sürekli yatırımlarla bu alanda da ilklere imza atarak sektörüne liderlik ediyor. İzocam Taşyünü 13 yıldır sahip olduğu EUCEB sertifikası ile insan sağlığına zarar vermeyen bir ürün olduğunu uluslararası standartlarla kanıtlıyor.
Yukarıda verilen ısı yalıtım levhalarından taş yünü hiç yanmaz A1 sınıflı, EPS ve XPS ısı yalıtım levhaları ise mantolama ile üzerleri sıvalı olarak zor alevlenici B sınıfına girmektedirler.
Cam yünü, bir ısı yalıtımı malzemesidir ve pek çok yerde kullanılır.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Taşyünü asma tavan , günümüzde ısı ve rutubet yalıtımı sağladığı için sıklıkla tercih edilmektedir. Taş yünü , volkanik kayaçlardan elde edilen bir yapı malzemesidir. Taş yününün bir diğer önemli özelliği ısıtma ve soğutmada sağladığı enerji tasarrufudur.
Taşyünü ses yalıtımı sağlar mı sorununun cevabını vermeden önce sizlere en başta belirtmem gerekirki taşüyünü ses değil ısı talıtım malzemesidir. 80 - 90 lı yıllarda günümüzdeki ses yalıtım malzemeleri olmadığı için taşyünü ve cam yünü gibi malzemelerin ses yalıtımı için kullanılması gayet normal karşılanabilir fakat ...
Kanserojen özelliği dolayısıyla ABD ve Avrupa ülkelerinde 1990'lı yıllardan sonra, Türkiye'de ise 2010 ve 2013 yılından sonra üretilmesi, ticareti, ithalatı, ihracatı, kullanımı yasaklanmıştır. Cam yünü ve taş yünü liflerinin ise kanser yaptığı konusu tartışmalıdır.
Taşyünü doğal olarak su iticidir. Yağmura maruz kaldığında bu malzeme ıslakmış gibi görünmektedir. Gerçekte su yüzeyde kalmaktadır. Dolayısıyla taşyünü malzemeler suyu emmezler.
Diğer malzemelerden daha yüksek ısı iletim katsayısına sahip taş yünü malzemeler, su emme oranı yüksek olduğu için zamanla su alıp şişerek çatlaklara neden olabilmektedir. Bu yüzden dış cephede kullanılması pek tercih edilmemelidir. Tavan ve tabanlarda ise kullanımı daha uygundur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri