Cevap: Uzman erbaşlar; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlıyor ve E.S. ile ilgilendiriliyorlar.
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
Uzman çavuşluğa geçirilmeleri
Uzman Erbaş Kanununun ilgili maddesinde yazılı şartları taşıyan uzman onbaşılar, uzman erbaş yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre göreve başladığı yılın sonunda bağlı bulunduğu komutanlıkça uygun görüldüğü takdirde uzman çavuşluğa terfi ettirilirler.
Uzman erbaşlar sözleşmeli olarak görev yapıyor. 3296 sayılı Uzman Erbaş Kanunu gereği uzman erbaşların sözleşmeleri 2 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak şartıyla yapılıyor. Sözleşme, bitiminde ya yenileniyor ya da sonlandırılıyor.
a) Rütbe işareti olarak, uzman onbaşı ve uzman çavuş rütbe işaretini ve bulundukları rütbede her üç hizmet yılını müteakip de bir kıdem işaretini takarlar. Kıdem işareti, sözleşme onaylamaya yetkili makamın onayına müteakip takılır.
İlgili 40 soru bulundu
Uzman erbaşlar istihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların müteakip sözleşmeleri, bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla azamî 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabiliyor.
Özlük hakları
Yükseköğrenim mezunu olmayan uzman erbaşlar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Fakat son 5 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezası almamış ve disiplin notu 85 ve üstü ise birinci dereceye düşebilmektedirler.
Bir uzman çavuşun belirli koşulları sağlaması halinde memuriyete geçiş yapabilmesi mümkündür. Üstelik bu şartlar arasında KPSS Şartı da bulunmamaktadır. Konuya ilişkin hazırlanan kanuna göre bir uzman çavuş kendi isteği ile görevinden çekilmesi koşuluyla düz memur olarak açık kadrolarda görev alabilir.
memuriyetlere atanabilirler." hükmü yer almaktadır. Kanunu'nun 5 inci maddesine; "Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92 nci maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir." fıkrası eklenmiştir.
Uzman erbaşlar, ilk sözleşmelerini müteakip bedeli karşılığında zatî tabanca edinebilirler ve görevli olmadıkları zamanlarda da resmî veya sivil elbise ile zatî tabancalarını göze görünmeyecek şekilde taşıyabilirler.
Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekenler
Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitime alınır. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler, uzman çavuş olur.
Bu durumda; Uzman onbaşılar, uzman çavuş rütbesinde olanların astı konumundadır. Kurum tarafından yayımlanmış olan Protokol, Görgü ve Nezaket Kuralları Broşürü (2019 Basımı), incelendiğinde sizin amiriniz/üstünüz konumunda olan personele "komutanım" şeklinde hitap edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
2023 yılı için Jandarma Genel Komutanlığına Lojistik Alt Branşlı Sözleşmeli Uzman Erbaş temin edilecektir.
Uzman Çavuş Ne Kadar Maaş Alır? Uzman Çavuş olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Uzman Çavuş maaşı 2023 verilerine göre ortalama 14.500 TL civarındadır.
Sözleşme gereği Maddeleri Gereğince (Türk Silâhlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silâhlı Kuvvetlerine alınmazlar. ) Madde 12-(Değişik: 10/2/2004-5085/7 md.)
Jandarma uzman erbaşlar, sözleşmeli erbaş ve erler, erbaş ve erler, jandarma hizmetleri sınıfı dışındaki memurlar ile çarşı ve mahalle bekçileri arasında astlık ve üstlük münasebeti yoktur.
Uzman çavuş sözleşme bitmeden istifa ederse ne olur? Sözleşmenin imzalanmasından sonra ilk 5 aylık intibak dönemi içerisinde ayrılmak isteyen uzman çavuşların; Sözleşmesi feshedilerek, TSK'den ilişiği kesilir. Peşin ödenen aylık ve diğer tüm özlük hakları geri alınır.
Bir uzman çavuşun belirli koşulları sağlaması halinde memuriyete geçiş yapabilmesi mümkündür. Üstelik bu şartlar arasında KPSS Şartı da bulunmamaktadır. Konuya ilişkin hazırlanan kanuna göre bir uzman çavuş kendi isteği ile görevinden çekilmesi koşuluyla düz memur olarak açık kadrolarda görev alabilir.
maddesinde, “(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
3) Uzman erbaş olarak en az bir yıl hizmet etmek. 4) Sözleşme süresi içinde müracaatta bulunmak. 5) Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına başvuru tarihinde müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle yirmi beş yaşını bitirmemiş olmak.
Çalışanların bağlı oldukları kuruma, çalıştıkları sektöre göre emekli olma koşulları vardır. Her mesleğin emeklilik kriterleri ve emeklilik için gerekli yaş sınırı farklıdır. Uzman çavuşlar için ise 25 yıllık bir hizmet süresi doldurma zorunluluğu bulunur. Emeklilik yaşları ortalama 55 yaş olarak belirlenmiştir.
Uzman nöbet ekstre görev vs dışında memur gibi sabah 9 akşam 5 çalışır. iş bitiminde evine gidebilir. Sözleşmeli er askeriye dışına çıkamaz. evlenir ama evine gidemez yani.
Kaba taslak örnek verecek olursak 7.000,00 TL net maaş alan uzman çavuşun toplam 5 yıllık hizmet yılı sonrası sözleşmesini yenilemez ise alacağı tazminat 7.000,00 TL * 2= 14.000,00 TL; 14.000,00 * 5= 70.000,00 TL olacaktır.
Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında belli başlı rütbeler gönüllü esasına bağlı olarak bordo bereli olmak amaçlı başvuru gerçekleştirebilir. Bu kapsamda astsubay ve subaylar ile birlikte uzman erbaşlar başvuru yapma hakkına sahiptir.
Erleri temsilen kullanılan çavuş rütbesi, onbaşı rütbesininin bir kademe üstüdür. Çavuş, erlerle subay arasındaki ilişkileri düzenler. Ayrıca çavuşlar, bir manganın komutanı da olabilirler. Askeriyede çavuşlar nöbet tutmazlar ancak komutanların emriyle nöbet tutabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri