Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir. Bu alanlarda asker malzemeleri özel olarak üretilmekte ve kolluk kuvvetlerine sunulmaktadır. Şark Görevi Ne Demek?
Uzman erbaşlar istihdam edildikleri kadronun görev özelliklerine göre sınıf ve branşları ile ilgili sağlık nitelikleri uygun olanların müteakip sözleşmeleri, bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla azamî 45 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabiliyor.
Uzman Çavuşluktan Memurluğa Geçiş Yasal Düzenlemeler
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 5 inci maddesinde; “… Uzman erbaşların 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 92. maddesi hükmünden yararlanabilmeleri için en az yedi hizmet yılını tamamlamış olmaları gerekir.” hükmü yer almaktadır.
Çalışanların bağlı oldukları kuruma, çalıştıkları sektöre göre emekli olma koşulları vardır. Her mesleğin emeklilik kriterleri ve emeklilik için gerekli yaş sınırı farklıdır. Uzman çavuşlar için ise 25 yıllık bir hizmet süresi doldurma zorunluluğu bulunur. Emeklilik yaşları ortalama 55 yaş olarak belirlenmiştir.
3) Uzman erbaş olarak en az bir yıl hizmet etmek. 4) Sözleşme süresi içinde müracaatta bulunmak. 5) Astsubay meslek yüksekokulu giriş sınavına başvuru tarihinde müracaatın yapıldığı yılın Ocak ayının ilk günü itibariyle yirmi beş yaşını bitirmemiş olmak.
İlgili 45 soru bulundu
Uzmanlıkta Doğu Görevi Kaç Yıl? Yapılan yeni düzenlemeler ile Muvazzaf personelin görev süresi 1 yıl fazlası olarak belirlendi. Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir.
maddesinde, “(1) Sözleşmeli erbaş ve er olarak en az yedi hizmet yılını doldurarak ayrılanlardan nitelik belgesi olumlu olanlar, ilgili mevzuatlarındaki şartları taşımaları kaydıyla kamu kurum ve kuruluşlarının boş kadro ve pozisyonlarına bu maddedeki usul ve esaslar çerçevesinde atanırlar.
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi askerler, çalıştıkları her yıl için 3 ay ilave hizmet süresi (yıpranma payı) kazanıyorlar. Böylece örneğin 20 yıl çalışan bir asker, 5 yıl da yıpranma payı kazanarak, toplamda 25 yıl hizmeti varmış gibi değerlendiriliyor.
Uzman erbaşlar da diğer tüm askerler gibi 7/24 asker statüsündedirler. Bu nedenle teknik olarak çalışma veya mesai saati gibi kavramlar yönetmelikte yer almasa da genel olarak sabah 08:00 ile akşam 17:00 arasında çalışırlar.
Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmesi feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine alınmazlar. Uzman erbaş olarak göreve başlamış olup da, daha sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmadığı anlaşılanlar hakkında da fesih işlemi yapılır.
Uzman erbaşlar sözleşmeli olarak görev yapıyor. 3296 sayılı Uzman Erbaş Kanunu gereği uzman erbaşların sözleşmeleri 2 yıldan az, 5 yıldan fazla olmamak şartıyla yapılıyor. Sözleşme, bitiminde ya yenileniyor ya da sonlandırılıyor.
2023 yılı için Jandarma Genel Komutanlığına Lojistik Alt Branşlı Sözleşmeli Uzman Erbaş temin edilecektir.
Özlük hakları
Yükseköğrenim mezunu olmayan uzman erbaşlar, ikinci derecenin altıncı kademesine kadar ilerleyebilirler. Fakat son 5 yıl içerisinde herhangi bir disiplin cezası almamış ve disiplin notu 85 ve üstü ise birinci dereceye düşebilmektedirler.
Her ne sebeple olursa olsun, sözleşmesi feshedilerek Türk Silahlı Kuvvetleri ile ilişiği kesilen uzman erbaşlar, tekrar Türk Silahlı Kuvvetlerine alınmazlar. Uzman erbaş olarak göreve başlamış olup da, daha sonra bu Yönetmelikte belirtilen şartlara sahip olmadığı anlaşılanlar hakkında da fesih işlemi yapılır.
Uzman çavuşluğa geçirilmeleri
Uzman Erbaş Kanununun ilgili maddesinde yazılı şartları taşıyan uzman onbaşılar, uzman erbaş yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre göreve başladığı yılın sonunda bağlı bulunduğu komutanlıkça uygun görüldüğü takdirde uzman çavuşluğa terfi ettirilirler.
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre fiili hizmet zammı olarak bilinen yıpranma payı, diğer mesleklere oranla daha fazla gayret gösterilmekte olan işlerde çalışmakta olan işçilere fazladan prim günü verilerek erken emekli olmalarının sağlanmasına olanak sağlanmaktadır.
Kadın subaylar ve tüm askerî personel 58 yaşında emekli olmaya hak kazanırlar. Erkekler için doldurma zorunluluğu olan yaş 60 olarak belirlenmiştir.
Yıpranma payı (amortisman) ya da yıpranma hakkı, ağır koşullar altında çalışan bazı işçilerin erken emeklilik hakkına denmektedir. Bazı meslek gruplarında çalışan insanlara ödenen prim daha fazla kabul edilir. Yaş şartından indirim sağlanmış olur. Yıpranma payı fiili hizmet süresi zammı ile ilgilidir.
Doğu bölgelerinde görev yapan askerler, batı bölgelerine kıyasla daha yüksek harçlık almaktadır. Doğuda görev yapan askerler aylık olarak 1.895,00 TL harçlık alıyor.
Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekenler
Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitime alınır. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler, uzman çavuş olur.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nde sözleşmeli onbaşı
Sözleşmeli Onbaşılar, Sözleşmeli Er, yükümlü er ve yükümlü onbaşıların üstü olup, Erbaş sayılırlar. Sözleşmeli Onbaşılar sınıf değişikliği yapabilirler. Ayrıca askerlerde olduğu gibi sözleşme görev süresince kışlada iskan edilirler.
Sözleşmeli erbaşlar muvazzaflık hizmetinde olan emsal rütbedeki erbaşların üstü, emsal rütbedeki uzman erbaşların astıdır. Sözleşmeli erbaş ve erlerin kendi rütbesindeki diğer bir sözleşmeli erbaş ve erle astlık üstlük ilişkisi yoktur.
Sözleşmeli erlerin silah taşıma hakkı yoktur. Görev silahı dışında sivil hayatlarında silah kullanamazlar. Orduevi ve askeri olanaklardan yararlanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri