Komşusunun mangal yakmasından rahatsız olanların mangal yakan komşuyu apartman ya da site yönetimine şikayet yolu ile bildirmesi gerekmektedir. Yönetim, söz konusu kimseyi uyarmalıdır.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
Yönetim planında hüküm yoksa ve fakat kat malikleri kurulunda alınmış bir karar varsa, bu karar uygulanır. Hem yönetim planında hüküm yoksa hem de kat malikleri kurulunda alınmış bir karar mevcut değilse, kat malikleri birbirini rahatsız etmemek şartıyla mangal yakabilir.
Komşuluk hukukunun yanında balkonda mangal yakmanın sonuçları Türk Ceza Kanunu'na göre de suç teşkil edebilecektir. Zira balkon gibi, site gibi alanlarda ateş yakmanın olumsuz neticeleri kitleleri etkileyebilir.
Apartmanda Mangal Yakmak Yasak Mıdır? İlk olarak, balkonda mangal gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği, kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler.
İlgili 38 soru bulundu
(I) Meydan,cadde,sokak,yol,köprü, kaldırım, park, pazaryeri, mezarlık, ve boş alanlarda,dere ve çay kenarlarında ateş yakmak yasaktır.
“Madde 1 – İlimiz sınırları içerisindeki ormanlık alanların 4 kilometre civarında yer alan ve yakınlığı nedeniyle orman yangınlarına neden olabilecek yerlerde(özel mülkiyete konu araziler de dahil) ateş yakmak yasaktır.
Kamu düzenine ilişkin tehlike arz etmesi sebebiyle TCK madde 170/2'ye göre genel güvenliğin kasten tehlikeye düşürme suçunu oluşturabilir. Mangal yakmak gibi bir eylemin sonuçları itibariyle Topluma Karşı İşlenebilen bir suç olarak nitelendirilmesi mümkündür.
Bir ormanlık alanda yangına neden olmadığınız noktada yine de yasaklara uymayıp mangal ya da ateş yakarsanız Kabahatler Kanunu çerçevesinde 400-1000 TL arasında ve hatta üstünde bir cezaya maruz kalabilirsiniz.
Apartmanda mangal yakmak gibi özel olarak tanımlanmış bir yasaklama bulunmamaktadır. Ancak Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesi gereği kat malikleri apartmanın bağımsız veya ortak kullanım alanlarını kullanırken birbirlerini rahatsız edemezler. Bu kapsamda değerlendirildiğinde apartmanda mangal yapmak usulen yasaktır.
Mangalı dumansız yapmak isteyenler için marketlerde tutuşturucu jel satılmaktadır. Bu jeli ilk defa kullanacaklar jel ile mangal nasıl yakılır diye düşünebilir. Mangal jeli mangalın kokusuz ve dumansız olmasını sağlar. Tıpkı kağıt tutuşturur gibi bu jeli de ateş ile yakabilirsiniz.
Kendi mangalınızı yakmanıza izin vermiyorlar, işletmeden kiralamanız gerekiyor.
Barbekü, Fransızca dilinden Türkçe'ye geçmiş bir kelimedir. Bugün bu kelime günlük hayatta sıklıkla kullanılmaktadır. Barbekü ne demek diye merak ediyorsanız; barbekü, bir et pişirme yöntemi olarak tanımlanabilir. Barbekü aynı zamanda ızgara et pişirmekte kullanılan ve balkonlarda duvar içine gömülmüş ocak demektir.
Komşusunun mangal yakmasından rahatsız olanların mangal yakan komşuyu apartman ya da site yönetimine şikayet yolu ile bildirmesi gerekmektedir. Yönetim, söz konusu kimseyi uyarmalıdır.
Özetle, komşu gürültüsü yapılan tüm uyarılara rağmen kesilmediyse gürültü yapan komşu polise şikayet edilebilir, belediye zabıtasına da başvurulabilir.
Ev Sahibi Şikayet Hattı
Kiracılar kira sözleşmeleri dolmadan evden çıkmaları konusunda baskıcı olan veya haksız oranda zam yapan ev sahiplerini 189'u arayarak veya CİMER ya da e-Devlet üzerinden ihbar formu doldurarak şikayet edebilecektir.
Madde 3 - Orman Kanunu'nun 76'ncı maddesinde yer alan 'Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak yasaktır' hükmü uyarınca, orman alanları içerisinde (yetkili kurumlarca belirlenmiş tescilli piknik ve mesire alanları hariç) mangal/semaver/ateş yakılması yasaktır.
İstanbul'da yangınlara karşı önlem amacıyla ormanlık alanlara giriş yasaklandı. İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, ormanlık alanlara girişlerin 5 Temmuz 2022-31 Temmuz 2022 tarihleri arasında yasaklanması kararı alındığını duyurdu.
Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde yakılan ateşi söndürmeden mahalli terk etmek yasaktır. Ve belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adli para cezası uygulanır.
Ancak sadece yetkili idarelerin uhdesinde bulunan mesire alanlarında, tabiat parkı gibi alanlarda piknik yapmak, spor yapmak, hoşça vakit geçirmek serbest ama bunun dışında mangal, ateş yakmak kesinlikle yasaklanmıştır.
Genelgeye göre, belirlenen orman alanları ile orman alanlarının civarında izin verilen piknik ve mesire yerlerinde ise 31 Ekim 2023 tarihine kadar saat 20.00'den sonra mangal/ semaver/ ateş yakılması yasak.
Prensip olarak, balkonda mangal yapmaya izin verilir, mülk yönetimi bunu yasaklamayabilir. Ancak, ızgara türü kısıtlanmış olabilir: Kömür ızgarası yasaklanabilir, bunun yerine sadece gazlı veya elektrikli ızgaralara izin verilir.
Piknik yapmak ve mangal yakmakla ilgili yerinde normalleşme kararlarında bir hüküm yer almıyor. Dolayısıyla bir önceki genelge mangal ve piknik içinde geçerli. Buna göre 1 Haziran'a kadar ormanlık alan, sahil ve plajlarda piknik yapmak yasak. Bununla birlikte piknik alanlarında mangal yakılması da kesinlikle yasak.
Yasakların başlamasından sonra ormanlara izin giriş çıkış yapanlar Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında para cezası almaktadır. İzin verilmeyen yerlerde ateş yakmanın cezası ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezasıdır. Bir doğa aktivesi yapmayı düşünüyorsanız mutlaka izin almalısınız.
Uymayanlara 37.555 TL Cezası Var! Türkiye'de 2023'te çeşitli illerde ormanda ateş yakma yasakları uygulanıyor. Doğal güzelliklerimizi koruyalım, ceza riskini göze almayalım!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri