Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir. Uzman diyetisyenler, hekimlerle birlikte koordineli ve eşgüdüm içinde çalışırlar.
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
Diyetisyen, sağlık bilimleri beslenme ve diyetetik eğitim ve öğretim programını en az dört yılda (bir yıl hazırlık ile 5 yılda) tamamlayarak Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması alarak diyetisyen unvanını kazanıp; diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan profesyonel sağlık personelidir.
Beslenme ve Diyetetik, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölümü başarı ile tamamlayan öğrencilere “Diyetisyen” ya da “Beslenme Uzmanı” unvanı verilir.
İlgili 37 soru bulundu
Ancak bu kişiler hekim ya da doktor unvanına sahip değildirler. Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir.
Uzman diyetisyen; bireylerin sağlığının korunması, iyileştirilmesi ve yaşam kalitelerinin artırılması için beslenme planları düzenler. Okul, özel klinik, hastane, spor merkezleri, gıda firmaları ve otel gibi çeşitli kurumlarda görev alır.
Tezli yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan beslenme ve diyetetik lisansına sahip öğrenciler Uzman Diyetisyen; diğer öğrenciler Beslenme ve Diyetetik alanında Uzman unvanı kazanır. Ayrıca, lisansüstü eğitimini tamamlayan öğrenciler akademik kariyer yapma imkanına sahip olmaktadırlar.
Bu doğrultuda alanında uzman diyetisyenlerin mesleki yeterliliklerini artırmaya yönelik tezsiz yüksek lisans ile uzmanlıklarını belgelemeleri sağlanmaktadır.
Ayrıca mezunlar lisansüstü eğitim alarak klinik diyetisyenlik, toplu beslenme sistemlerinde yönetici diyetisyenlik, toplum beslenmesi diyetisyenliği, çocuk beslenmesi, sporcu beslenmesi, gebelik ve laktasyon dönemlerinde beslenme, besin ve ürün geliştirme gibi alanlarda uzmanlaşabilir.
1219 sayılı kanuna göre; tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz.
Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar.
Yönetici diyetisyen hastane, okul, yurt, endüstri ve kamu kuruluşları gibi kurumlara, besin maddelerinin satın alınması, hazırlanması, pişirilmesi ve servisiyle uğraşır. İnsanların en iyi ve en ekonomik yönden beslenebilmesi için gerekli beslenme planlamasını yapar, uygulanmasını denetler.
Beslenme ve Diyetetik mezunları devlet ve şehir hastanelerinde çalışabilir. Özel bir klinik açıp beslenme danışmanlığı yapabilir.
Beslenme ve Diyetetik Yüksek Lisans Programı (Türkçe Tezli) (M.S., 1 - 2 Yıl)
Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programına üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olan öğrenciler başvurabilir.
Yüksek lisans mezunlarından lisans eğitimi diyetisyen olanlar, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler.
Diyetisyen kliniği açmak için görece diğer uzmanlara bağlı olarak fiziki şartlarda ekstra özellikler aranmamaktadır. Yönetmelik ve kurallar arasında diyetisyen kliniği açma şartları arasında belirli bir metrekare şartı yoktur. Bu yüzden danışmanların ve uzmanın rahatına bağlı olarak uygun danışma merkezi seçilebilir.
Diyetisyen olmak için üniversitelerin sağlık bilimleri fakültelerinde eğitim almak gerekir. Bu fakültelerdeki beslenme ve diyetetik bölümünde lisans eğitimini tamamlayanlar "diyetisyen" unvanı alarak çalışmaya başlayabilir.
Şu an ülkemizdeki diyetisyen sayısı 2023 Mart ayı itibariyle toplam 40.000'dir. Buna ek olarak, üniversitelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden her yıl 7.000 diyetisyen mezun olmaktadır.
Evet, bu kesinlikle mümkün. ABD'de bir diyetisyen, saatlik ortalama olarak 40 ila 110 dolar arası bir ücretle çalışabilir. Bir diyetisyenin bir iş aldığında, bu işi tamamlaması için belirli bir süresi olur.
Türkiye'de diyetisyenlerin maaşı, çalıştıkları kurumun büyüklüğüne, deneyimlerine, aldıkları eğitime, pozisyonlarına ve çalıştıkları bölgenin ekonomik koşullarına göre değişebilir. Genel olarak, Türkiye'de diyetisyenlerin ortalama maaşı, yaklaşık olarak 15.500 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir.
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni, üniversitelerin beslenme ve diyetetik bölümlerinden mezun olduktan sonra fonksiyonel tıp ve fonksiyonel beslenme konularında eğitim almış kişidir. Genellikle kronik durum veya hastalıklarla ilgilenir. Sporda beslenme alanında da ilerleyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri