İhtiyacınız olan tek şey ise bir kabın içerisinde bir miktar sıcak su! Hazırladığınız sıcak suyun içerisine kavanozu ters çevirip koyun ve ortalama 30 dakika kadar bekleyin. Daha sonra elinizin yanmaması için bir bez yardımıyla kapağı çevirip kapağı kolaylıkla açabilirsiniz.
* Sıkışmış kavanoz kapağını açmanın en iyi yöntemi; bir kaseye sıcak suyu doldurunuz ve açmakta zorlandığınız kavanozun ağız kısmı suyun içinde kalacak şekilde su dolu kasenin içine koyunuz. 30 saniye bekletip geri çıkartınız.
Sıcak su yöntemi, sıkışmış kavanoz kapağını açmak için uygulanan en etkili yöntemdir. Bu yöntem için derin bir kaseye sıcak su doldurun. Kavanozu ters çevirerek kapak kısmını sıcak suyun içerisine yerleştirin ve 30 saniye bekletin. 30 saniyenin ardından kavanozu ters çevirerek kapağı kolayca açabilirsiniz.
-Sıcak su dolu bir kaba açamadığınız kavanozu ters çevirerek oturtun. Bir süre bekledikten sonra açmayı deneyin. -Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak.
Kavanozu sıcak suda 30 saniye beklet, sonra açmayı dene. Kapak ilk seferinde açılmazsa bu işlemi tekrarla. İpucu: Eğer kavanozu suya batırmak için bir tabağın yoksa o zaman kilidi açmak için kavanozun kapağını 2 dakika sıcak suyun altında tut. Sıcak su işe yaramazsa kapağı ısıtmak için saç kurutma makinesi kullan.
İlgili 28 soru bulundu
Eğer şişenin kapağı metalse, ısı enerjisi uygulayarak kapağını genişletebilirsiniz. Bir çakmak ile kapağın etrafını ısıtın. Kapak ısındığında bıçak veya tornavida yardımıyla kapağı yukarı ittirin. Ancak şişenin boyun kısmı bir süre sıcak olacaktır, dikkatli olmayı unutmayın.
Sıkışan kapağı açmak için, kapağın kenarlarına az miktarda sıvı yağ dökün ve açmayı deneyin. Açmakta zorlanıyorsanız, tencere ve kapak arasına çatal sokarak kaldıraç olarak kullanabilirsiniz.
Kavanoza içerik konulduktan sonra kapak sıkıca kapatılarak ters çevriliyor. Bu ters çevirme işlemi önemli zira kavanozun kapağının sızdırmaması gerekiyor.
Aksi halde kavanozda kalan hava, bakterilerin üremesine ve küf oluşmasına neden olacağından konserve kısa sürede bozulur. Konserveleri her zaman serin ve kuru yerde saklayın. Konservenin kapağından sızıntı fark ederseniz kapağı açın ve gıdayı kontrol edin; bozulma, ekşime yoksa yeniden ısıtarak kurtarabilirsiniz.
Konservenin temel kuralı kullanılacak besinin hafif soteleme işleminden geçerek sıcak şekilde kapatılmasıdır. Doğranan sebzeler bir tencere içinde hafif ateşte döndürülür ve kavanozlara eklenir. Sıcak şekilde eklendiğinde ömrü daha uzun olur.
Etiketin çıkarılması çok zorsa, kavanozu 10 dakika ılık sabunlu suda bekletin ve ardından etiketi çıkarın. Kağıt havluya, beze veya ovma süngerine biraz oje çıkarıcı dökün. Kalıntı çok azsa kağıt havlu kullanabilirsiniz. Çok fazla kalıntı varsa, ovma süngeri ile yapıştırın.
Bıçağı dik bir şekilde tutun. Sivri ucu konserve kapağının kenarına gelecek şekilde yerleştirin. Diğer elinizle, bıçağı tuttuğunuz elinizin arkasına doğru hafifçe vurun. Bu sayede bıçak kutuyu delecektir.
Sıcak su dolu bir kaba açamadığınız kavanozu ters çevirerek oturtun. Bir süre bekledikten sonra açmayı deneyin. Çatalı, açılmayan kapağın kenarına doğru ittirin. Kavanozdaki havanın çıktığını duyacaksınız ve kapak kolayca açılacak.
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır.
Kelebek konserve açacağını kullanmak için önce kapağı keskin, sivri uçlu bir uçla delmeniz, ardından konserve açacağını penseyle sıkıca sabitlemeniz gerekir. Kolu yukarı doğru kaldırıp keskin çarkı sayesinde kapağı kolay, zahmetsiz şekilde kesebilirsiniz.
Hazırladığımız ürünlerin çok uzun süre dayanması için mutlaka kavanozların basınçlı olması gerekiyor. Basınçlı olduğu takdirde içerisine hava girmiyor, havayla teması tamamen kesildiği için de uzun süre taze kalıyor. Cam kavanozların kaynatılma işlemi de onların basınçlı hale gelmesi için oldukça önemli.
Cam kavanozlar bir kez daha kaynatılarak kullanılabilir ancak kapaklar asla bir kez daha kullanılmamalıdır.
En sık yapılan hatalardan biri ise ters çevirme işlemi. Ters çevrilmemeli çünkü kapak içerisindeki conta ve iç yüzeyler özellikle gıda asitliyse ve sıcak temasla tepkimeye girebilir. Asla soğuk doldurma işlemi yapılmamalıdır ( hızlı bozulur ve zehirleme yapabilir).
Konserve kutusunun üst ve alt kısmına bakarak, konserve ağızlarının düz ve deforme olmadığından emin olmalısınız. Bu şekilde duran konserve kapakları, konservenin bozulmadığını size gösterir. Konserveler kaynadıktan sonra kavanozun kapağı bombeli duruyorsa pişerken hava almış olabilir.
Cam kavanozu kapatmak için kullandığı kapağı da konservenin hava almaması için her yıl yenilediğini anlatan Ekinci, "Kavanozumuzu kaynar şekilde doldurduktan sonra kapağı önce 2 defa tersine çeviriyoruz daha sonra normal yöne, hava almayacak şekilde iyice sıkıyoruz.
Konserveleri bekletmeden temiz ve kuru bir bez üzerine ters çevirin. Bu şekilde 1 gece bekletin.
Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilerek vakumlanır ve bir gün böyle bekletilir.
Pişme süresi sonunda ocağı kapatarak 10 dakika daha beklenmeli ve bu süreçte düdüklü tencerenin buhar çıkış kanalından havası alınmalıdır. Düdüklü tencerenin buhar çıkış borusu aracılığıyla havasının alınmasının ardından kapağını artık açabilirsiniz.
Tencerenin içten içe ölçüsünü alarak doğru kapağı bulabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken ölçünün sadece içten alınması gerektiğidir. Örneğin tencerenin içten içe ölçüsü 21.5 cm ise kapak modeli 22 olarak seçilir. Kapaklar tencereye tam mm olarak oturacak şekilde tasarlanmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri