Üzüm çekirdeğinin başta gelen özelliğini “güçlü bir antioksidan” olarak anlatan Prof. Dr. Zeybek, şu bilgileri verdi: “üzüm çekirdeği tespit edilebilmiş en güçlü antioksidandır. E vitamininden 50, C vitamininden 20 kat daha güçlüdür.
Üzüm, yapısındaki yüksek miktardaki fenolik bileşikler ve antosiyaninler sayesinde doğal bir antioksidan kaynağı olarak kabul edilmektedir (Ames et al., 1993).
Üzüm çekirdeği % 40 lif, % 16 esansiyel yağ, % 11 protein, % 7 fenolik bileşik (tannin vb.) ve diğer bileşiklerden (şeker, mineral vb.) oluşur ve bunun yanında yüksek miktarda E vitamini içerir. Proantosiyanidinler askorbik asit ve E vitamininden daha başarılı antioksidan özelliği gösterirler.
Üzüm çekirdeği; kolajeni arttırır. Bununla beraber kemik ve cilt sağlığını korur. Bilhassa yaşlanmanın önüne geçerek, ciltte oluşma olasılığı olan akne ve sivilcelerin tedavisinde kullanılır. Bunun dışında vitamin eksikliğinden ötürü görülen deri ve saç dökülmesi adına birebir yarar sağlar.
Pıhtılaşmanın önüne geçen siyah üzüm çekirdeği aynı zamanda da zayıf olan damarların güçlenmesini destekler. Sindirim ve boşaltım sistemine etkileri araştırıldığında böbrek ve bağırsakların çalışmasına olumlu etkileri gözlemlenmiştir. Kolajen miktarının artmasını sağladığı için yaşlanma etkilerini yavaşlatır.
İlgili 32 soru bulundu
Yapılan çalışmalarda üzümün çekirdeği, kabuğu ve sapında östrojenin özelliklerini gösteren fitoöstrojenlerin bulunduğu ve bunların kolesterolun birikimini önlediği bulundu. Üzümün kadınlarda aterosklerozdan koruyucu rolünün de bununla ilgili olduğu düşünülüyor.
Çünkü üzüm çekirdeği müthiş bir antioksidan deposu! Üzüm çekirdeğinin içindeki ana antioksidan; proantosiyanidinlerdir. Ayrıca yüzde 15 protein, yüzde 25 yağ, yüzde 45 posa (lif), bol aminoasit, mineral (demir, kalsiyum, çinko, bakır) ve bir miktar da vitamin (özellikle E vitamini) içerir.
Üzüm çekirdeğinin en önemli özelliği ise antioksidan bir yapıda olmasıdır. İşte, merak edilen tüm detaylar." Antioksidan cildin ve vücudun yaşlanmasını geciktirmektedir. Antioksidanlar hücre yapısını onararak, sağlıklı kalmamıza yardımcı olur.
Sindirim sisteminin daha iyi çalışmasına, vücudun toksinlerden arınmasına ve kanser hücrelerinin en doğal şekilde atılmasına yardımcı olan üzüm çekirdeği tozu, sabahları aç karnına 2-3 çorba kaşığı yoğurda 1 tatlı kaşığı eklenerek tüketilebilir.
CİLT SAĞLIĞI
Üzüm çekirdeği yemek, çok daha genç ve sağlıklı bir cilde sahip olmaya yardımcı olur. İçeriğindeki kolajen ve resveratrol, yaşlanmaya karşı savaşmada ve mimik çizgilerinin azaltılmasında çok önemli bir role sahiptir.
Üzüm çekirdeği, antioksidan özelliği çok fazla olan maddelerden aslında. Dolayısıyla bu özelliği sayesinde vücudumuzu zararlı serbest radikallere karşı bir güzel korumasıyla ünlü. Bu özelliği de bizi kolayca yakalanabildiğimiz grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklara yakalanmaktan koruyor.
Siyah üzüm çekirdeği, demir elementi açısından zengindir. Bu sebepten anemi (kansızlık) sorunlarında kullanılmaktadır. Üzüm çekirdeği etken maddesi olan proanthocyanidinin antioksidan gücü sayesinde, iyi bir serbest radikal temizleyici ve bu nedenle koruyucu ve kanser tedavisine destek vericidir.
Vücuttaki en güçlü antioksidan olan glutatyon, kendi elektronunu vererek vücut hücrelerinden alınmasını engeller. Sağlıklı hücrelerden elektron çalmaya çalışan serbest radikallere kendindeki elektronlardan veren glutatyon vücudun hücrelerini korumuş olur.
Çilek, portakal, limon, biber ile çoğu meyve ve sebze çeşidi (C vitamini) Havuç, ıspanak, bezelye, mango gibi parlak renkli meyve ve sebzeler (Beta Karoten) Mısır, portakal ve papaya (lutein) Domates, karpuz gibi pembe veya kırmızı renkli meyve ve sebzeler (likopen)
Kolesterolün damarlarda birikmesine engel olur. Bu yüzden damar tıkanıklığına engel olur. Siyah üzüm çekirdeği çok etkili bir kan yapıcıdır' sözlerini kaydetti. Üzüm çekirdeğinin çok ciddi bir kan sulandırıcı etkiye sahip olduğunu kaydeden Abdullah Yakar, varis tedavisine de yardımcı olduğunu dile getirdi.
Üzümün kendisinden çok çekirdeğinde bulunan proantisiyanidinler ve tokoferolün elementleri vücuttaki serbest radikalleri azaltır. Bunun yanı sıra sağlıklı hücre sayısının artırmaya yardımcı olur. Kansızlık sorununa iyi geliyor.
Siyah kuru üzümde bol miktarda bulunan demir, saç sağlığı için mükemmel bir besin kaynağıdır. Düzenli tüketildiğinde demir eksikliği, kansızlık probleminden doğan saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olur.
Siyah ve sarı üzümün çekirdekleri, kalp sağlığınızı koruyacak kadar etkilidir. Çekirdeklerde bulunan maddeler, kalp kaslarının daha sağlıklı çalışmasını sağlar ve hasar görmesini engeller.
OPC nedir? Oligomeric Proanthocyanidin üzüm çekirdeğinde bulunan çok güçlü bir antioksidan maddedir. OPC'nin en önemli özelliği, kan yağının ve kolesterolün oksitlen-mesini önlemeye çalışmasıdır.
Ancak üzüm çekirdeksiz cins olarak seçildi. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Prof. İbrahim Saraçoğlu geçen hafta TBMM'de, kuru üzümün çekirdeklisinin faydalı olduğunu açıklamış ve ''Çekirdekli üzüm her derde deva. Özellikle çocukların ağzında bulunan ve diş çürümesine sebebiyet veren bakteriyi yok eder.
Üzüm ve şarap yüksek oranda resveratrol içerir. Asmanın kökünde, üzüm tohumları (çekirdek), sapında ve taze üzümlerin kabuğunda Resveratrol ve türevleri oldukça yoğun (50-100μg/g) bir şekilde bulunur (Guerrero ve ark., 2010).
Üzüm, bebeklerin kemik gelişiminde ve beyin gelişiminde çok önemli bir faktördür. İçerisinde demir, manganez, iyot, potasyum, kalsiyum ve A, B, C vitaminleri bulundurduğu için oldukça faydalıdır.
Üzüm çekirdeği özütü flavonoid denilen vitamin benzeri grupta, oligomerik protoantosiyanidin maddelerini içerir. Siyah Üzüm çekirdeğinin antioksidan özellikleri, antioksidan vitaminler olan C vitamininden 20 kat ve E vitamininden ise 50 kat daha fazladır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri