Eğer taze olacaksa, bebeklere ek besin olarak üzüm, şeftali, narenciye suları, elma, muz ve armut suyu verilebilir. Ancak altıncı ayın ardından üzüm suyu verilmelidir. Ancak elma ve muz suyunda fruktoz ve glikoz oranı yüksek olduğundan tüketim miktarı sınırlandırılmalıdır.
-havuç suyu, elma suyu, şeftali suyu, armut suyu: 5 aylıkken 1-2 tatlı kaşığıyla başlanan meyve sularının miktarı 6 aylıkken artırılabilir.
İlk 6 ay bebeğiniz ihtiyaç duyduğu tüm sıvıyı anne sütünden alır. 6. aydan sonra katı gıdaya geçiş döneminde ise bebeğiniz su ve doğal meyve suları içebilir. Mevsim meyvelerini cam rendeyle püre haline getirip süzdükten sonra bebeğinize verebilirsiniz. 🍓 Günlük yarım çay bardağı meyve suyu, bebeğiniz için yeterlidir.
Ancak bebeklere 1 yaştan önce meyve suyu verilmesi yetersiz enerji alımı (beslenme) ve anne sütünün kesilmesine yol açabilmektedir. Meyve suyu olarak, ilk etapta genellikle elma suyu tercih edilmesinin sebebi daha az alerji riski taşımasıdır.
Vişne, kırmızı rengi ile Bebeklerin oldukça dikkatini çeken bir meyve olmaktadır. En az 8 ayı doldurmuş olan Bebekler için ideal bir besin kaynağı olarak verilebilir. Vişne püre ya da vişne suyu olarak Bebekler için oldukça vitaminli ve mineralli bir besindir.
İlgili 20 soru bulundu
6. ayından itibaren ayran da bebekler için güzel bir sıvı seçeneğidir. İnek sütü 1 yaşına kadar bebeklere verilmez ama çocukta eğer eğer inek sütü alerjisi yoksa yoğurt, peynir, ayran gibi süt ürünlerini bu dönemde rahatlıkla tüketebilir.
1 yaşından küçük bebeğinize kesinlikle taze sıkılmış meyve suyu vermenizi önermiyoruz. Bunun nedeni ise, evde kendiniz sıktığınız meyve suyunu hiç bir şekilde pastörize edemeyecek oluşunuz. Bu durumda da sadece yıkayarak yok edemediğiniz pek çok bakteri meyve suyu ile beraber bebeğinizin vücuduna girecektir.
Uzmanlar sindiriminin kolaylığı açısından, pH değeri 7.0'nin üzerinde olan suları tavsiye ediyorlar. Doğal mineralli sular saf olmakla beraber, bu suların kalsiyum oranları bebeklere fazla gelebilir. Doğal kaynak suları ise bebekler için fazla sodyum içerebilir.
Bu sebeple, meyve suyu satın alırken dikkat edilmesi gereken konular şunlardır: - Ambalajın sağlamlığından ve açılmadığından emin olunmalıdır. - Ambalajı hasar görmüş ürünler satın alınmamalıdır. - Ambalaj açıldıktan sonra üreticilerin önerdiği tüketim süresi boyunca buzdolabında saklanmalıdır.
Bir çok doktor bebeklere şeftaliyi 4 ila 6 ay arasında başlatıyor. Özellikle katı gıdaya 6 aydan önce geçen bebekler için şeftali iyi bir besin kaynağı... Tatlı, lezzetli. Tavukla, muzla, hatta avokado ile beraber verebilirsiniz, yoğurtla karıştırabilirsiniz.
7 aylık bebek neler yiyebilir? Patates, havuç, bezelye, iki kez çekilmiş kuzu kıyması, pekmez, tuzsuz lor peyniri, yumurta sarısı, turunçgiller ve çilek dışındaki meyveler, kabak, ev yoğurdu gibi besinleri tüketebilir.
Bu noktada en ideal tercih elma, şeftali, armut, kayısı, karpuz gibi sulu ve yumuşak meyveler olacaktır. Bu tarz meyveleri meyve emziği ile kolayca tüketen bebeğiniz aynı zamanda tutma ve kavrama kabiliyetini de geliştirecektir.
Muzu küçük gurmenizle en erken 4. ayında tanıştırabilirsiniz. Ama tavsiye edilen dönemin 6. ay olduğunu lütfen aklınızdan çıkarmayın.
Değerli anneler, bebeğinize ilk 6 ayda yani emzirdiğiniz süre boyunca su vermenize gerek yok. Anne sütünün yüzde 87'si sudur. Buradan ihtiyacını alır. 6.aydan sonra ise her 2-3 saatte bir su vermenizi öneriyorum. 2 yaşına kadar kaynatılmış su verin.
Bebekler 6. Ayda ek gıdaya başlarlar ve bu dönemde su verilmeye başlanmalıdır. Ama bu dönemde yine su ana besin kaynağı olmamalıdır. Bu dönemde verilen su ekstra olmalıdır, esas besleyici olan anne sütü ve yetersizliğinde formül mamanın yerini almamalıdır.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Hazır meyve suları çok miktarda glukozu, yani şeker içerirler. Bu kadar yüksek miktardaki glukoz en başta metabolizmayı olumsuz yönde etkiler. Bunların haricinde yine bu kadar yüksek miktarda glukozu vücuda almak kanser, obezite ve diyabet gibi ciddi hastalıklara kapı açar.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebekler için özel üretilen suların, bebek sindirimini kolaylaştırması amacıyla pH değeri 7.0'nin üzerindedir. Bu ürünler, sahip oldukları doğal mineral içerikleri ile ve özel korumalı ambalajlarıyla bebek sağlığını korumayı amaçlar. Flor oranı litre başına 1.5 mg'dan düşük olan sular tercih edilmelidir.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Aslında hazır meyve suyu tüketen kişilerin vücuduna, içinde yüksek miktarda şeker bulunan sudan başka hiçbir şey girmiyor. Vücuda sayısız olumsuz etkisi bulunan meyve suları, başta metabolizma olmak üzere; kanser, obezite, diyabet gibi birçok hastalığa karşı da savunmasız bırakıyor.
En uygunu 1 yaşına kadar olan bebeklere meyve suyu verilmemesidir. Eğer 6 aydan büyük bir bebeğe tıbbi olarak önerilmiş ise o zaman bir bardak ile vermek uygundur. Diğer bir sorun da uzun zaman meyve suyu tüketiminde şekerle karşılaşan dişlerde olan problemlerdir.
Bebeğinizin Yaşına Uygun Bebek İçeceklerini Tercih Edin
Bebekler 6 aydan itibaren anne sütüne ilave olarak ek sıvılar ile beslenmeye başlarlar. 6 aylık bebekler su ve meyve suyu tüketimine başlayabilirler. 8 aylık bebek içecekleri ise su ve meyve suyuna ek olarak ayran ve kefir de verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri