En sevilen meyvelerden olan üzümün mevsimi yaz aylarıdır. Fakat üzümün cinsine göre pazara sunulması farklılık gösterir. Genel olarak üzümün ağustos ile kasım ayları arasında hasat edildiğini bilmek gerekir.
Genel olarak, kuzey yarımkürede çoğu çeşit Ağustos ile Kasım aylarında, güney yarımkürede ise Mart ile Ağustos aylarında olgunlaşır.
Siyah kuru üzüm her zaman alınıp tüketilebilir. Kuru üzüm özellikle sabahları aç karınla 10 tane yiyerek, daha sağlıklı bir cilt elde edilebilir. Günde minimum 4-5 tane tüketilmesi önerilir.
Kuru Üzüm Ne Kadar Yenmeli? Demir eksikliği ve kansızlık olan kişiler, her gün 1-2 avuç kuru üzüm tüketebilir. Diyabet hastalarının kuru üzüm tüketimi 1 avuçtan fazla olmamalıdır.
Aralık ayının ortalarına gelinmesine rağmen, dalında taze olarak korunuyor. Kış ayına kadar üzümü bağda bekleyen bağlar özel bağlardır. Bunlar için özel ve iyi bakım yapılması gerekiyor.
İlgili 38 soru bulundu
Genel olarak üzümün ağustos ile kasım ayları arasında hasat edildiğini bilmek gerekir. Ağustos ve kasım ayının dışında market ve bakkallarda görülen üzümler genellikle taze hasat edilmiş üzüm olmamaktadırlar.
Üzümler, genellikle Ağustos-Kasım ayları arasında hasat edilir ve müşteriye sunulur.
- Siyah üzüm lif ve su içeriği bakımından zengin olduğu için ishal, kabızlık ve hemoroit gibi sorunların giderilmesine yardımcı olur. - Uykudan önce siyah üzüm yemek uyku kalitesini artırabilir. - Siyah üzümdeki C vitamini seviyeleri hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur.
Salkım halinde asılan üzüm de kalp şeklinde görülür. Her üzüm tanesi kalpte bulunan kan hücrelerini gösterir. Üzüm, kan yapıcı olarak bilinen bir gıdadır ve kalbe iyi gelir.
Kandaki kolesterol seviyesini dengeleyerek kalp ve damar sağlığına katkıda bulunur. Yüksek oranda sıvı içeren üzüm, böbrek üstü bezlerinin çalışmasını destekler. Hücreleri hızla yenilediğinden kanser hücrelerinin oluşmasının önüne geçer. Özellikle meme ve kolon kanserini engelleyici bir besindir.
Kolon ve bağırsakların temizlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden aç karnına tükettiğiniz kuru üzüm suyusu, vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır. Enerjinizi ikiye katlar Bilim insanları ve spor uzmanları enerji barları için mutlaka kuru üzüm tüketmemiz gerektiğini söylüyorlar.
Özellikle kahvaltıda tüketildiğinde doğal müshil görevi görür. Düzenli olarak tüketildiğinde kronikleşmiş kabızlığa çare olur. Meme kanseri ve kolorektal kanser gibi çeşitli sağlık problemleri söz konusu olduğunda kırmızı üzüm oldukça faydalıdır.
21 adet kuru üzüm yemek, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) çok sevdiği alışkanlıkları arasında yer alır. Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Üzümün kurutularak elde edilen bu besin özellikle sindirim hastalıklarına iyi gelir.
Malatya'nın Arapgir ilçesinin en önemli gelir kaynaklarının başında gelen üzümü bağlarından eylül ayında toplayan çiftçiler, atalarından miras kalan yöntemleri kullanarak kış ortasında salkımında taze üzüm keyfi yaşatıyor.
Bu bölgede üretim alanı en büyük il Manisa'dır. Denizli ve Mersin illeri diğer büyük üzüm üreticisi illerdir. Mersin, Adana ve Antalya illerinde genellikle erkenci sofralık üzüm çeşitlerinin yetiştiriciliği yapılmaktadır. Üzüm üretimi; Türkiye sofralık ve kurutmalık üzüm üretiminde Ege Bölgesi ilk sırada gelmektedir.
Diğer sonbahar meyveleri arasında incir, nar, frambuaz, böğürtlen, mürdüm eriği, muşmula, kuşburnu, Trabzon hurması, yeşil limon, guava ve üzüm bulunuyor.
Sünnet olmasının yanı sıra kuru üzüm tüketmek, birçok sağlık sorununa da iyi gelir. Doğal antioksidan kaynağı olan üzümün kuru halinin sağlığa pek çok faydası bulunuyor. Özellikle günde 21 kuru üzüm tüketmenin ya da geceden 21 kuru üzümü suya bırakıp sabah kalkınca içmenin sayısız faydası bulunuyor.
Kanı temizleme görevi de siyah üzüme düşmektedir. Siyah üzümü ara öğünlerinize ekleyerek kanın zararlı maddelerden arınmasını sağlayabilirsiniz. Böylece tüm organlarınız daha sağlıklı şekilde işleyecektir.
Kuru üzümün kabuğunda bulunan vitamin, kansere karşı koruyucu bir güç oluşturur. Çekirdekli kuru üzüm; kanı sulandırır. Kansızlık ile mücadele eden hastaların özellikle tüketmesi gereken, doğal ilaç olarak bilinir.
Üzümün kabuğu uykuyu iyileştirebilecek bir kimyasal olan melatonin bakımından zengin. Çalışmalar melatoninin jet-lag ve uykusuzluğu azalttığını, ayrıca ruh halini dengelemeye yardımcı olabildiğini gösteriyor.
Üzüm, açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçebilir. Aynı zamanda uzun süre tok kalmanıza da yardımcı olur. Bu özelliği ile kilo vermenizi de sağlar.
1 orta kase (230 gr) beyaz üzüm 163 kcal. 1 adet (3 gr) beyaz üzüm 2 kcal. 100 gram beyaz üzüm 71 kcal.
Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde yetiştirilen çekirdeksiz Sultaniye üzümü, aralık ayı olmasına rağmen dalından hasat ediliyor.
Ege Bölgesi sofralık ve kurutmalık kulvarında %50 oranla üzüm üretiminde zirvededir. Ege Bölgesi sınırları içinde Manisa, İzmir ve Denizli üzüm üretimiyle ön plana çıkar. Ege Bölgesi içinde üzüm üretiminde en büyük yeri Manisa kaplar.
Üzüm -1oC ile 0oC'de %90-95 bağıl nemli ortamda 5 aya kadar depolanabilmektedir. Üzümün salkım sapları ve çöplerinin su kaybetme eğiliminde olmaları nedeniyle su kaybının önüne geçilebilmesi için depo içinde yüksek nem oranının korunması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri